Nasi daging ialah antara hidangan popular di utara. Selalunya dimasak pada bulan puasa, hari raya atau semasa kenduri akikah dan korban. Nasi daging ni sebenarnya sejenis hidangan nasi yang ringkas. Nasi dimasak bersama daging dan dihidangkan bersama air asam sebagai pencicah daging tu. Jika ada lauk pun sekadar sup, dalca atau pajeri. Cukup je lauk simple pun kan sebab makan nasinya saja pun dah sedap.

P6182433ed

Sebelum ni dah buat resepi nasi daging ni, resepi boleh tengok di SINI versi yang simle tetapi tidak kurang sedapnya. Tapi kali buat agak berbeza. Saya pakai puri tomato untuk memberi rasa pekat kepada nasi disamping pengunaan susu sejat dan tambah sedikit rempah. Memang sedap.

P6182427ed

Hidangkan dengan ais asam kerisik ni.. Pekat dan sedap!
P6182440ed

Resepi Nasi Daging Kedah

Bahan sup untuk dibuat stok
1kg daging lembu - dipotong kiub besar-besar
2-3 inci halia - dipotong nipis
1 ulas bawang besar
Garam secukup rasa

Cara :
Rebus daging bersama semua bahan-bahan lain sehingga lembut dan empuk. Asingkan daging. Simpan 3-4 cawan air untuk stok nasi. Baki stok boleh dicampur lagi air untuk dijadikan sup untuk dihidangkan bersama nasi.


Bahan-bahan Nasi
1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 sudu besar pes tomato puri
1 bungkus kecil rempah sup - atau kalau jumpa rempah nasi daging segera, boleh je guna
1 sudu besar rempah kurma
3 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar minyak
4 1/2 cawan beras siam
4-5 cawan air rebusan daging - atau lebih terpulang ikut beras yang kita guna
1 cawan susu sejat
2-3 helai daun pandan - disimpul
1 sudu besar rempah sup

Bahan kisar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3- 4 inci halia
Kisar sehingga halus

Cara :
Cuci beras dan tapis airnya didalam penapis.

Panaskan minyak dan cairkan minyak sapi. Tumis daun pandan, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga kemudian masukkan bahan kisar dan serbuk rempah sup bersama rempah kurma. Tumis sehingga naik baunya.

Masukkan air rebusan daging dan susu sejat bersama tomato puri dan kacau rata,  biar sehingga mendidih, kemudian masukkan beras dan daging yang telah direbus.

Masak seperti masak nasi biasa sehingga kering airnya.

Resepi Air Asam Tomato Berkerisik

Bahan-bahan
2 sudu besar belacan bakar - dilarutkan bersama sedikit air dan sedikit cuka
1 sudu besar kerisik
1/2 cawan air asam pekat
4-5 biji tomato - dihiris nipis
2-3 ulas bawang besar - dihiris nipis
4-5 biji cilipadi - dihiris nipis
3-4 biji cili merah - dihiris nipis
3-4 biji cili hijau (cili muda) - dihiris nipis

Cara :
Larutkan belacan bakar dengan sedikit air dan sedikit cuka. Biar sehingga betul betul larut. Masukkan cili padi yang dipotong.  Picit-picit  atau tekan sedikit cilipadi dengan sudu untuk keluarkan rasa pedas.

Campur cili merah, cili hijau, bawang besar, tomato, dan air asam. Masukkan campuran belacan dan cilipadi tadi. Masukkan kerisik. Gaul rata. Masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.


Resepi paling mudah dan cepat nak masak. Ni resepi campak-campak tapi sedap sangat. Daging digandingkan dengan halia dan kicap memang gandingan mantap. Sesuai untuk mak-mak berkerja hidangan ni cepat je nak sediakan. Kalau nak tambah sayuran dalam pun boleh sebagai pelengkap hidangan. Boleh tambah brokoli, kubis bunga, lobak merah dan sebagainya.

P_20160602_141444ed

P_20160602_141511ed 

Entry pendek saja hari ni, jom terus tengok resepi

Resepi Daging Halia Kicap

Bahan-bahan 
800gm daging batang pinang dihiris nipis
1 ketul halia, diparut
10 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
2 ulas bawang besar holland dihiris tebal
Sedikit lada sulah
Garam secukup rasa
Minyak untuk tumis
Daun bawang dipotong kasar

Cara penyediaan
Daging digaul bersama halia parut, garam, kidap, dan sos tiram. Perap seketika sekurangnya satu jam

Panaskan minyak, tuming daging perapan dan goreng seketika sehingga daging empuk. Boleh tambah air jika terlalu kering. Selalunya air dalam daging dah cukup.

Akhir sekali masukkan bawang besar potong bersama daun bawang. Siap dihidangkan

Hai semua dah sarapan ke? Jom sarapan popia sardin pagi ni.

Popia sardin memang sedap... dah banyak kali buat dan memang laku habis. Nak buat pun tak susah mana. Inti cuma perlu letak sardin, bawang dan cili api potong pun dah cukup sedap. Jom tengok resepi ringkas ni.
P6232452ed

Resepi Popia Sardin 

Bahan-bahan
50 keping kulit popia saiz sederhana
1 tin sardin cap king atau cap ayam
2 labu bawang besar, dicincang
4-5 bii cilipadi dihiris halus
2 biji limau nipis

Cara penyediaan

Keluarkan isi sardin dan asingkan kuahnya. Hancurkan isi menggunakan garfu

Gaul isi sardin dengan bawang besar yang dicincang dan cili padi. erah limau nipis. Gaul rata.

Isi dalam kulit popia, gulung dan sedia untuk digoreng.

Boleh juga buat bentuk samosa selain digulung.
Sekarang ni dengan kualiti udara yang tak berapa baik kesan jerebu selalu batuk batuk dan selsema. Kadang batuk tu sampai berpanjangan sampai sebulan lebih. Jadi semput juga bila batuk tu kan.. Paling teruk jika naik kereta, buka aircond mesti batuk menjadi-jadi. Sampai semput lelah dibuatnya. Batuk sampai sekarang masih ada tak juga hilang-hilang. Dah penat jumpa doktor dan ambil ubat. Makan ubat batuk banyak-banyak pun tak baik sangat kan..

Rasanya kalau batuk berpanjangan ni bukan saya seorang je kan, tapi mesti ramai yang menghadapi masalah yang sama..

Nasib baik lah jumpa Minyak Herba Asma Mujarab ni.....

PENAWAR LELAH ASMA DAN BATUK

Dah lama dengar keberkesanan Minyak Herba Asma Mujarab ni. Ramai kawan-kawan share tentang keberkesanan minyak ni facebook. Jadi why not kita cuba kan.

Hanya perlu sapu je di dada, leher, tengkuk, juga belakang badan dan tapak kaki setiap kali selepas mandi. Rasa sejuk dan segar je bila sapu. Paling saya suka bila ianya tak lah berminyak sangat macam minyak angin biasa yang berminyak dan melekit. Lepas tu rasalah angin sejuk je kat kulit... sedap je tidur..

Lepas beberapa kali penggunaan, setiap kali bangun pagi kepala rasa segar. Batuk pun ada nampak kurang, rasa lendir di tekak tu kurang sikit berbanding sebelum ni. Lepas tu naik kereta buka air cond dah tak batuk sangat dah. Paling kurang takat sekali dua je habis. Nak teruskan penggunaan minyak ni harap boleh hilang terus batuk tu.

Ingat nak beli juga kat mak mentua yang sekarang tengah batuk batuk juga tak lega-lega...

Ada banyak produk tiruan di pasaran, jadi makesure korang beli botol yang ada label hologram berserta kod scan dibahagian belakang botol macam tertera digambar bawah. Kalau beli yang tak asli nanti tak mujarab la kan...

Cara nak kenal pasti Minyak Herba Asma Mujarab yang asli dengan lebih lanjut boleh baca DISINI



Untuk lebih mudah mengenalpasti produk tulin boleh tonton video di bawah :

 

Banyak review dan kesan yang positif lepas cuba minyak ni.. alhamdulillah... Produk yang bagus yang kita patut adakan dirumah.

Minyak ni juga mempunyai pelbagai kegunaan :

  1. Menghilangkan lelah dan asma
  2. Untuk kembung perut dan sakit perut
  3. Luka dan gigitan serangga
  4. Sakit gigi
  5. Terseliuh

Boleh baca testimoni keberkesanan Minyak Asma Mujarab ni di TESTIMONI INI. Minyak pelbagai kegunaan ni sebotol hanya RM39.





Untuk membeli boleh hubungi Puan Nurul Ain : 017 623 9935 (Produk Owner) atau En. Hafis : 013 480 6787 (Bahagian Pemasaran)

Website : herbaasma.com
Facebook : Penawar Semput Lelah Dan Asma

Produk yang baik harulah dikongsi agar semua dapat merasai manfaatnya... :D
Kalau ada yang tengok entry sebelum ni, iaitu cara nak guna leftover ayam panggang di ENTRY INI.. Haaa sekarang ni saya nak tunju cara mudah dan pantas nak sediakan spaghetti bolognese dari lebihan ayam panggang. Mudah dan pantas tu sebab ayam tu dah sedia masak. Kita cuma sediakan sos tomato dan rebus pasta je.

Nampak sedap kan?

P7162608ED

Tips Pasta Simple Dan Mudah

P7162555ED

Ayam panggang disiatkan isinya...
P7162571ED

Bahan yang diperlukan.. satu botol sos pasta segera, sebasrang jenis pasta, saya gunakan macaroni sebab cepat lembut, bawang holland dan ayam panggang tadi
P7162584ED

Panaskan sedikit minyak zaitun, dan tumis bawang besar yang dipotong dadu..
P7162587ED

Dah layu bawang tu masukkan sos tadi. Tambah sedikit serbuk lada hitam secukupnya...
P7162588ED

Tak payah tunggu mendidih, terus masukkan isi ayam panggang. Terus biarkan kuah mendidih seketika dan biarkan sehingga isi ayam lerai sepenuhnya
P7162589ED

Dalam masa kurang 10 minit dah siap satu hidangan pasta. Mak-mak yang berkerja mesti senang kalau dapat masak hidangan simple yang bukan sahaja jimat malah boleh habiskan baki makanan dari terbuang dan terjadinya pembaziran.
P7162592ED P7162596ED
Masih tak jemu ke dengan ketupat, rendang dan kuah kacang? hehehe kalau ada yang dah jemu tu boleh la berubah selera sikit. Kalau pasta ni bolognese, carbonara atau sos putih dah biasa sangat kan. Jadi jom cuba masak pasta seafood curry ni. 

pasta kari makanan laut (3)1
Boleh gunakan sebarang jenis pasta ye. Saya pakai Penne pasta. Pasta ni rebus kejap je dah lembut dan saiznya besar-besar, makan sedikit pun dah kenyang. Seafood pun boleh dipelbagaikan dengan kepah, kupang atau lala. Juga boleh digantikan dengan bahan -bahan lain seperti isi ayam atau daging

pasta kari makanan laut (4)
Apa kata cuba masak pasta ni untuk hidangan tetamu raya.. mesti ramai yang suka tatkala masing-masing dah jemu dengan hidangan tipikal raya kan...
 pasta kari makanan laut (3)  

SEAFOOD CURRY PASTA

Bahan-bahan
100gm penne, direbus
4 ekor sotong sederhana besar, dipotong
10 ekor udang dibuang kulit
3 keping kepingan isi ikan merah, dihiris tebal
1 sudu besar serbuk kari udang atau makanan laut
1 sudu kecil serbuk kari daging
½ cawan tomato puri
3 ulas bawang putih
¼  cawan keju parmesan diparut
2 sudu besar minyak zaitun

Cara penyediaan

1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih cincang. Masukkan tomato puri, serbuk kari dan kacau rata. Masak seketika sehingga rempah masak.

2. Masukkan udang, sotong dan isi ikan. Masak seketika.. Jika terlalu kering boleh tambah sedikit air. Masukan garam dan gula serta lada sulah secukup rasa.

3. Masukkan penne yang telah direbus, bersama keju dan gaul rata. Sedia dihidangkan.

Kadang jika ke Tesco atau pasaraya lain, mesti ada promosi ayam panggang siap masak yang dijual murah. Kadangkala nak beli tapi tak tahu nak digandingkan dengan apa ayam tu. Bagi yang ada anak-anak yang suka kan ayam boleh je meratah je kan dicicah sos.

Actually there’s so much we can do dengan seekor ayam panggang siap masak ni. Kebetulan hari ni saya ada leftover ayam panggang ni. Seekor ni saiz kecil RM7. Bahagian peha tu dah hilang kena ngap, tinggal bahagian dada tu ada isi tebal.

P7162555ED

Jadi kita siat-siatkan isinya, potong nipis. Terpulang nak nak macam mana pun.. Kalau terlalu banyak, boleh bahagi-bahagikan ke dalam plastik atau food wrapper dan frozenkan.
P7162571ED

Cara Recycle Lebihan Ayam Panggang

Sandwich Ayam

Isi ayam digaul dengan mayonis atau sos thousand island, perahan lemon, sedikit lada hitam dan garam secukup rasa. Jadilah inti sandwich ayam

Salad Ayam

Jadikan isi ayam sebagai bahan protein dalam salad. Boleh gandingkan dengan pelbagai jenis daun salad dan curahkan saja salad dressing kegemaran

Hidangkan dengan pasta atau kuah pasta

Sangat sesuai dicampurkan dalam kuah pasta atau dimasak bersama pasta. Contohnya Mac & Cheese bersama isi ayam.. sedap!

Nasi Goreng Ayam

Masukkan je kepingan isi ayam panggang kedalam nasi goreng dan gaul sekali. Siap nasi goreng ayam!

Tabur Diatas Mee Segera / Meehoon atau Mee Goreng

Sedap juga kan kalau buat mee segera atau meehoon goreng simple, kemudian tabur je lebihan isi ayam ni.

Popcorn Chicken

Bancuh tepung saduran ayam yang dalam kotak tu, masukkan kepingan isi ayam tu dan goreng sehingga garing. Jadilah popcorn chicken yang rangup!

Tips ni bukan terhad kepada ayam panggang je, tapi boleh juga ayam rebus dari lebihan sup, ayam goreng atau juga ikan atau daging.


Mesti ramai sekarang ni tengah fikir resepi apa nak masak untuk buat open house kan... hehehe open house ni bagi saya tak perlu membazir masak banyak-banyak, cukuplah sekadar 2 jenis kemudian selang seli dengan kuih dan kek juga kudapan macam kerepek dan muruku.. Masak banyak-banyak pum tak sempat orang nak makan hehehe..

Korang takda idea nak masak apa untuk open house, masak je laksa ni. Senang dan mudah. Apa yang mudahnya, kuah laksa boleh disediakan sehari awal, kerana kuah laksa ni kalau masak awal, esoknya baru hidang, lebih sedap sebab kuahnya lebih sebati dan jadi pekat. Laksa juga boleh dicelur awal. Jadi bila hari open house, tinggal nak panaskan dan potong ulam je..  Resepi boleh rujuk RESEPI ASAM LAKSA

Boleh juga tengok resepi laksa yang lain yang Kekny masak...
RESEPI LAKSA KEDAH ASLI
RESEPI LAKSA LEMAK IKAN SEKOR
RESEPI LAKSA LEMAK UTARA ATAU LAKSA SIAM

Trademark asam laksa kena ada nenas,  daun salad, bawang, kuah kemerahan sikit dan kena ada otak udang. Kalau tak suka otak udang boleh gantikan dengan kicap pekat manis pun boleh hehehe..

P5232176ED  

Dah gaul sebati kuah tu baru ngap, krup krap je rasa masam manis masin... adui sedapnyaaa... 

P5232179ED
Hai semua,

Saya sekarang ni memang rajin ke site, ditambah pula dengan musim panas hari tu, kulit habis jadi gelap, kusam dan tak berseri. Jenuhla nak raya dah ni, sempat ke nak putihkan kulit balik?

Sebenarnya kita boleh kembalikan kecerahan kulit tu dengan rangkaian produk penjagaan kulit dari Nanowhite  ni. Kenalah pakai satu set. Ini set NanoWhite terdiri daripada Pencuci Muka NanoWhite Snow Wash, Losyen Pelembab NanoWhite Moisturizing Lotion dan Krim Gel Pencerah NanoWhite Double Action Whitening Gel Cream


Ini produk terbaru dari NanoWhite iaitu Nano White Double Action Whitening Gel Cream. Krim pencerah yang sangat bagus untuk merawat kulit kita yang sekarang terdedah kepada pencemaran, habuk dan debu serta cuaca panas yang melampau. Formulasi double action yang bertindak dua kali ganda memang mempercepatkan kecerahan kulit saya. Apa yang penting ianya antioxidant, yang berupaya untuk melawan radikal di kulit dan bila kulit bebas radikal kulit akan menjadi cerah dan berseri dan bebas kusam. Sel kulit juga akan diperbaiki dan kulit lebih halus dan mulus.


Pencuci muka NanoWhite Snow Wash ini pula memang mencuci bersih semua kotoran dan debu dimuka. Sejuk je masa pakai tu, dan bila bilas kulit rasa segar dan tegang, muka nampak bersih dari kotoran dan berseri!


Lepas tu sapu dan tepuk perlahan-lahan pula losyen pelembab Nano White Moisturizing Lotion pada wajah. Tak seperti losyen biasa, losyen ini ringan dan cepat menyerap kedalam kulit. Ianya membantu memudarkan bintik-bintik hitam dan  menambahkan kelembapan kulit selama 72 jam!

Lepas sapu rasa kulit muka licin, lebih cerah, lembab dan segar...

Dan yang paling penting, Double Action Whitening Cream ni. Krim gel pencerah muka ni juga tak tak melekit dan ringan apabila disapu dimuka…

Krim in mengandungi contrated essence, vitamin C dan E yang memberikan kecerahan maksimum.
Nampak tona kulit saya dah semakin sekata dan berseri je...


Ni gambar selepas beberapa hari menggunakan NanoWhite Skin Care. Seronok betul sebab kulit dah kembali kepada kecerahan asal, tak kusam dan semakin berseri. Lepas ni memang tak akan tukar skincare lain lah hehehe..


Untuk maklumat semua, rangkaian produk penjagaan kulit NanoWhite ni boleh dibeli pada harga yang mampu milik... jadi boleh jimat tau!

NanoWhite Snow Wash 100gm RM 16.85
NanoWhite Moisturizing Lotion 100ml RM 29.90
NanoWhite Double Action Whitening Gel Cream 40g RM 39.90

Paling best kalau kita beli produk NanoWhite di Guardian, kita berpeluang menyertai Peraduan Guardian NanoWhite Raya Contest. Mudah je nak sertai sebab pemenang akan dipilih berdasarkan gambar yang paling kreatif. Make sure dah beli tu simpan je resit sebagai bukti pembelian. Klik gambar dibawah yee...