Ikan sweet sour ni memang favourite DH. DH kalau balik Kedah mesti nak saya masakkan dia Ikan Sweet Sour. Kali ni saya letak laici dalam tu.. sedap juga rasanya letak laici.. Kalau biasa kita letak nenas atau buahan dalam tin.. kadang saya ada juga letak buah oren macam dalam resepi ni IKAN SWEET SOUR BERSAMA OREN . Apa pun kalau kita letak kita pandai olahkan rasa dia mesti menjadi.. Sebab tu masak ni kena kreatif.
P5071983ed Kalau nak pedas boleh tambah cili api yang diketuk... mesti lagi sedap. Ini saya buat kurang pedas
P5071988ed
Sedap digandingkan dengan nasi panas, sayur goreng dan telur dadar hehehe...
P5071977ed

Ikan Sweet Sour Laici

Bahan-bahan
Ikan Bawal, Siakap Jenahak Yang sesuai dibuat sweet sour
2 sudu besar tepung beras
1 tin laici
2 senduk cili kering kisar
1 senduk sos cili
1 senduk sos plum (atau sos tomato biasa)
2 sudu besar sos tiram
1 biji tomato dipotong dadu
2 pokok daun sup dan daun bawang dipotong kasar
1 sudu besar tepung jagung dilarutkan bersama 1/3 cawan air

Bahan tumbuk
3 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara-cara 
Ikan digaul dengan garam dan kunyit dan kemudian golekkan atas tepung beras dan goreng (deep fried) sehingga garing.

Dalam kuali, panaskan sedikit minyak goreng ikan tadi, tumis bahan tumbuk sehingga wangi. Masukkan cili kisar dan tumis sekejap sehingga cili masak dan garing.

Masukkan separuh air laici dalam tin. Masukkan sos cili, sos tiram, sos plum, sedikit garam  dan biar mendidih. Adjust rasa, jika kurang manis boleh tambah lagi air laici, jika terlebih manis, tambah air biasa. Bila dah mesra masukkan bancuhan tepung jagung untuk sedikit pekat. Masuk sedikit demi sedikit dan adjust kepekatan kuah mengikut citarasa sendiri.

Masukkan tomato dan masak seketika. Akhir sekali masukkan laici dan masak sekejap je baru tutup api. Tabur daun bawang dan daun sup kedalam kuah.

Bila nak makan barulah curahkan kuah sweet sour tadi keatas ikan.

Hari Khamis lepas Birthday Cik Puan Blog kita sorang ni.... hehehe.. Alhamdulillah masuk 33 tahun ni, hidup walau ada turun dan naik tapi tu lah kehidupan... Yang penting kita sentiasa dikelilingi orang tersayang...

Sup Ketam ni buat lama dah baru nak share resepi dia. Actually ada lah 2-3 kali juga share resepi sup ketam kat blog ni. Sebabnya DH suka sup ketam. Eh bukan je DH, satu family suka. Sebab ketam segar jika direbus memang sedap rasanya dan turun ke kuah tu jadi manis je.. Kalau buat kari dan masak lomak pun sedap jugak, cuma lebih suka hidangan simple macam ni...

Nak lebih sedap, boleh tambah cendawan tiram didalamnya... adui hirup tu letak nasi sikit pun dah cukup dah...

P5071971ed

Resepi Sup Ketam 

Bahan-bahan
4 ekor ketam - buang cengkerang atas yang keras tu
Cendawan tiram secukupnya
1 ulas bawang besar - dihiris
4 ulas bawang putih - dihiris
1 biji tomato - dihiris nipis
1 inci halia - dihiris
2 batang serai
Daun sup dan daun bawang
2-3 biji tomato dibelah tebal
2 sudu kecil lada sulah
Air secukupnya
2 sudu besar minyak
Daun sup dan daun bawang

Cara-cara
Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, halia, serai dan juga tomato yang dihiris nipis.. Tumis sehingga wangi dan tomato tu lembut dan sedikit hancur. (Tips nak sedapkan kuah letak tomato dalam tumisan)
Masukkan air dan biar sehingga kuah mendidih

Masukkan ketam, garam , lada sulah dan serbuk perasa jika suka.

Masak sehingga mendidih dan kemudian masukkan cendawan dan tomato belah. Masak sekejap lagi dan siap!

Tabur daun bawang dan daun sup semasa menghidang



Haaa korang kalau tak tergoda dengan kek snowy cheese ni tak tahu lah selera korang macam mana hehehe... kek ni letak apa pun sedap... oren atau strawberry atau sekadar kosong sahaja. Tapi saya lebih suka letak oren diatas dan keknya diperasakan dengan oren dan sedikit masam.. memang sedap!

P4191848ed

Kemanisan kek dan krim cheese frosting diseimbangkan dengan rasa lemak masin cheese tu...
P4191837ed

Penyediaan kek span tak lah serumit mana tetapi kena detail dan betul tekniknya. Pastikan ada penimbang digital sebab kek span ni tak boleh agak agak sukatannya. Silap haribulan keras dan tak berspan...
P4191858ed P4191868ed


Kek Snowy Cheese Oren

Bahan-bahan kek span
4 biji telur gred A
180 gm gula castor
170 gm tepung kek (atau tepung superfine) - Note bukan tepung naik sendiri tau
70 gm air
1 sudu teh baking powder
15 gm ovellete
50 gm minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar kordial oren sunquick
1 tin buah oren tangerin dalam tin atau sebarang buah pun boleh
Pewarna oren (jika nak kek berwarna)

Cara penyediaan kek span

Ayak tepung bersama baking powder 2-3 kali supaya halus dan ringan
Dalam mangkuk pemutar, satukan tepung dan semua bahan KECUALI MINYAK JAGUNG
Putar dalam speed paling perlahan hingga sebati. Kemudian apabila tepung dah sebati baru lajukan pemutar pada speed high sehingga ringan dan gebu (ribbon stage) - Maksud riboon stage, ialah cuba ambil senduk atau pengaup plastik, kaup dan adunan akan jatuh elok bertali macam ribbon

Adunan akan nampak naik sekali ganda dari adunan asal dan bertukar warna dari warna kuning pucat ke warna putih berkrim. Jangan pula main bantai putar lama-lama sebab terlebih putar kek akan mendap.

Perlahan speed ke paling rendah dan tuang minyak jagung perlahan-lahan sehingga habis. Pukul sekejap je dan pastikan minyak bergaul rata dan tak berkumpul didasar mangkuk.

Bahagikan kepada dua mangkuk kering sama banyak. Satu mangkuk masukkan 1 sudu besar kordial sunquick oren dan sedikit pewarna oren. Satu magkuk lagi biarkan kosong je.

Sebenarnya terpulang nak keseluruhan kek rasa oren pun boleh je. Kalau nak macam tu tak perlu lah bahagikan kepada dua bekas tadi, terus je mix kordial oren  dan pewarna dalam magkuk mixer  apabila adunan sudah dicampur minyak

Masukkan kedalam acuan berukuran 8 inci bulat dan bakar selama 35-40 minit.

Kalau guna dua perisa, atau nak buat layer boleh letak dalam dua acuan atau bakar asing. Boleh kurangkan masa membakar sebab adunan tu tak tebal sangat.

Apabila kek masak, keluarkan dan sejukkan kejap dalam 2-3 minit, lepas tu toreh keliling kek dengan pisau supaya renggang dari acuan dan telangkupkan atas redai. Biar selama 5 minit. Lepas 5 minit boleh la diterbalikkan semula dan biarkan sejuk atas redai

Belah kek jika perlu (jika tak bakar asing) dan lapiskan dengan krim cheese frosting (sedikit je jangan banyak sebab krim ni licin nanti slip). Masukkan dalam peti ais dan biar sejuk seketika supaya

Kemudian salut kek sepenuhnya dengan krim cheese frosting dan tabur parutan cheese diatas dan tepi kek. Susun buah tangerin dan terus sejukkan dalam peti sejuk. Biar sejuk dulu baru dihidangkan.

Resepi Frosting Cream Cheese

Bahan-bahan
250gm Keju krim Tartura atau Philadephia
100 gm butter
1/2 cawan besar gula icing
1/2 cawan susu pekat manis
1 sudu teh garam
1 sudu esen vanila - boleh ganti dengan perisa lemon

Cara penyediaan
Putar keju dan butter sehingga betul sebati tetapi jangan kembang, masukkan gula icing. Pukul sekejap.

Masukkan susu pekat manis sedikit demi sedikit. adjust ikut kemanisan dan kepekatan. Kalau terlalu cair susah nak melepa nanti. Kalau dah terlajak cair, tambah keju dan gula icing sedikit.



Hai semua,

Hari ni alhamdulillah ada masa untuk update blog lagi. Ni gambar bunga yang dah lama saya ambil. Rasanya beberapa tahun lepas. Bunga ni kecik, bunga rumput, bunga yang sering diabaikan. Tidak ada yang istimewa padanya, tiada haruman, tiada warna menarik. Tumbuhnya bagai angin lalu, dikaki lima, kadang dipijak.... tiada siapa yang perasan.

Tapi look at the detail of the flower, dari pandangan lensa saya yang tak seberapa apabila dizoom, uniknya ciptaan Allah tu, dari sehalus halus bulu kecil di bahagian pangkal, kelopaknya yang tersusun rapi, dan kemuncak tentakelnya yang berwarna kuning.... 

DSC00013

Sebab tu saya suka mengambil gambar dari sudut pandangan saya sendiri... terdapat tanda keagungan Allah pada setiap ciptaan yang sememangnya akan menginsafkan hamba yang lemah seperti kita... 

Bersyukurlah kita dilahirkan mengenal Pencipta kita... Alhamdulillah
Hi guys, just a quick update today, mesti ramai yang nak eat healthy tapi masa tak ada nak sediakan makanan sendiri. Jadi boleh ikut tips ni. Boleh pelbagaikan sumber protein dan karbohidrat tu ye

Contoh Bekal Sihat Ke Office Yang Mudah

Telur rebus - boleh direbus dari malam - Boleh ganti dengan isi ayam rebus, salmon yang dipanggang atau grill

Sayur - salad romain lebih sedap dan crunchy dari daun salad kerinting biasa (yang pakai dalam nasi ayam), Rasanya pun kurang pahit dan sedap. Cuci, toskan dan biar kering kemudian dipotong. Simpan dalam peti ais

Ubi keledek - sumber karbohidrat, cuci bersih bahagian kulit luar - saya pakai berus bersih untuk makanan, kemudian belah beberapa bahagian dan panggang atau rebus. Boleh disediakan malam sebelumnya. Boleh juga pakai kentang, ubi kayu kalau ada hehehe

Homemade Dressing Salad - Resepi kat bawah.

Jadi pagi sebelum ke office, masukkan telur, sayur dan keledek dalam bekas makanan dan juga sos dressing tu letakkan dalam bekas kecil asing. Bila nak makan baru curahkan sos keatasnya. Yummm!

20140210_142654

Resepi Dressing Salad Homemade

Bahan-bahan 
5-6 sudu besar mayonis
1/3 cawan minyak zaitun
1-2 sudu besar sos cili
1-2 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil bawang putih dicincang halus - boleh kecualikan jika tak berapa suka bawang mentah
1 sudu kecil italian mix herbs - kat pasaraya ada jual dalam botol
Lada hitam kisar sedikit
Garam dan gula secukup rasa

Cara penyediaan 
Campurkan semua sekali dan kacau sehingga rata. Dapat banyak juga dan boleh simpan baki dalam bekak bertutup dalam peti sejuk.


Musim cuti seolah hampir tiba mesti ramai yang nak berkenduri kendara. Yang mana masih mencari khidmat kanopi ni boleh la cuba perkhidmatan Majestic Events ni. 

Khemah sewaktu EFG Gathering March lepas. Puas hati dengan kanopi, scallop dan kerusi meja yang sangat cantik dan kemas. Bersih je kain nya. actually susah nak cari sekarang ni khidmat kanopi yang bersih macam ni sebab banyak yang sediakan kain lapik meja yang tak dibasuh dan comot-comot. 





Untuk sebarang tempahan kanopi kerusi dan meja boleh lah ke website


Phone: 03-5166 3417

Fax : 03-51673417

Office: 23, Jalan 32/189. Bukit Naga Industrial Park. 40460 Shah Alam. Selangor DE

Email: info@majesticevents.com.my


Puding Roti Karamel lebih sedap dengan cheese

Mesti ramai yang suka puding karamel kan. Tapi puding roti karamel pun sedap juga apalagi ditambah sedikit keju didalamnya wallah lagi syahdu je masa gigit tu hehehe...

Alhamdulillah ada sedikit masa terluang ni dapatla buat puding ni untuk family. Kalau ikutkan masa agak terhad sekarang ni... nak update blog ni pun bercinta..

P3291333ed

Sebenarnya nak buat puding ni tak lah sesusah mana. Bentuk dan rupanya seolah puding ni agak susah nak dibuat. Tetapi kalau kita ikut step dan sukatan betul, inysallah menjadi...
P3291343ed

Puding Roti Karamel ni sedap dibiarkan sejuk semalaman dalam peti ais. Esoknya bari nikmati time panas pulak tu... memang nikmat!

P3291346ed P3291335ed

Puding Roti Karamel Cheese

Bahan-bahan karamel
8 sudu besar gula pasir
4 sudu besar  air panas
1/2 sudu kecil garam

Cara Penyediaan karamel
Masak gula di dalam kuali dengan api yang perlahan sehingga cair dan perang. Masukkan air panas dan kacau sehingga gula larut sepenuhnya. Masukkan garam. Tuang ke dalam loyang dan ketepikan. Boleh sediakan awal terlebih dahulu dan simpan dalam peti sejuk. Lebih sedap rasa karamelnya

Bahan bahan Puding
8 keping roti gardenia carik carik
2 sudu besar krim keju
2 cawan air suam
2 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis
6 biji telur – pukul sedikit
2 sudu teh esen vanilla

Cara penyediaan

Panaskan pengukus sehingga air mendidih

Dalam pengisar (blender) Kisar roti, cream cheese, susu pekat, susu cair dan air suam. Kisar sehingga betul-betul halus dan sebati.

Masukkan telur dan esen vanila dan kisar sekejap sehingga sebati je.

Sediakan mangkuk kaca tahan panas atau loyang. Sudukan karamel kedalamnya dan tuang bahan kisar kedalam mangkuk dan masukkan ke dalam pengukus

Kukus selama 20-30 minit. Ikut saiz dan ketebalan puding. apabila permukaan puding bila digoncang nampak beku bolehla diangkat

Sejukkan seketika dan masukkan dalam peti sejuk. Hidangkan ketika sejuk.

Tips : bila nak keluarkan dari acuan, boleh panaskan bahagian dasar acuan dengan lilin dan telangkupakan acuan keatas pingan.



Kambing boleh bercerita? Cerita apa? Heheheh 

Sebenarnya ni tentang Cafe Cerita Kambing yang terletak di Shah Alam.. Pertama kali rasa nasi beriyani dari Cafe Cerita Kambing hati terus terpikat dengan keenakan menu ni. Bukan tak pernah makan nasi beriyani, tapi nasi beriyani Cafe Cerita Kambing memang memukau jiwa betul. Hati dok teringat sampai sekarang...



Haaa sos blackpepper ni penyedap kambing bakarnya.... macam nak mintak je resepi kat tuan punya Cafe hari tu hehehe..

Kalau nak cuba menu ni boleh berkunjung ke Tingkat 1 Anggerik Mall Shah Alam atau untuk katering dan jamuan boleh hubungi 

Chef Zakaria - 011-31760227
Puan Noraziah - 019-2816308
Whatsapp - 019-3531320


Facebook : 

Nor Aziah Dahari
Endau Beriyani Caterers 

Instagram :

Brownies Lebih Sedap Dengan Walnut!

Brownies ni kalau tambah kekacang didalamnya memang sedap! Lebih -lebih lagi kalau letak almond atau walnut. Resepi Brownies Walnut ni sama je macam resepi brownies saya yang lain, tapi ada sedikit pengubahsuaian supaya lebih kick hehehe.. Tapi Brownies Walnut memang lebih sedappp dari brownies biasa.. hehehe

P2261046ed

Atas tu saya paipkan coklat ganache atau kalau suka nutella pun boleh. Untuk resepi Homemade Nutella saya Klik SINI. Walnut rasanya berlemak tetapi sedikit tawar jika dimakan begitu sahaja. tetapi jika digandingkan dengan rasa kek yang manis memang sangat sedap jadinya.

Khasiat Kacang Walnut 

Sedikit infor tentang khasiat kacang walnut ni

1. Mengandungi kolestrol baik yang membantu menghapuskan kolestrol tidak baik dalam badan
2. mengandungi asid lemak bagus untuk kesihatan sel otak
3. Omega 3 didalamnya bagus untuk kesihatan dan untuk pencegahan kanser
4. Melindungi jantung dari pelabagai komplikasi
5. Bagus untuk menstabilkan tekanan darah
6. Sebagai makanan rutin semasa mengandung
7. Tinggi kandungan protein dan buat rasa lebih kenyang - membantu mengawal berat badan 

P2261042ed

Resepi Brownies Walnut

Bahan-bahan
450 gm Dark coklat Couverture atau coklat Compound, saya pakai jenama Beryl's jenis coins
1 cawan walnut, dicincang kasar dan tak perlu dipanggang
160 gm mentega
180 gm gula perang
4 biji telur saiz A
1 sudu kecil esen vanilla
120 gm tepung naik sendiri, saya pakai Blue Key
30 gm serbuk koko, saya pakai jenama Beryl's
Secubit garam kasar

Cara penyediaan

Panaskan oven pada suhu 160C

Cairkan butter dan garam kasar menggunakan double boiler atau microwave. Kacau rata dan sejukkan sebentar

Coklat dipotong halus dan cairkan mengunakan kaedah double boiler atau microwave. Kacau rata dan sejukkan sebentar

Note : Boleh je cairkan coklat dan butter sekali menggunakan double boiler atau microwave

Tepung digaul bersama serbuk koko dan diayak.

Satukan telur, butter cair, dan gula perang dalam mangkuk besar. Masukkan esen vanila. Mengunakan senduk kayu atau sudu, kacau sehingga sebati semua bahan. Masukkan tepung dan coklat. Masukkan juga walnut yang dicincang. Simpan sedikit untuk ditabur diatas

Masukkan adunan dalam loyang 10 x 10 inchi. Tabur lebihan walnut diatasnya.

Masukkan kedalam oven yang telah dipanaskan tadi.

Masak selama 30-40 minit. Oven saya memerlukan 40 minit untuk bakar. Tahap panas oven ni lain lain, jadi kena selalu tengok kalau anda tak pasti oven anda bagaimana. Make sure tak terlebih bakar.

Note : Brownies lebih sedap dibiarkan semalaman sebelum dimakan. Lebih sedap selepas 2 hari dibakar. 


Jom cuba resepi Brownies Walnut ni!

Qaseh Zamri Collection

Jika diberi pilihan saya lebih suka online shopping. Sebab kesibukan masa tu memang tak sempat nak shopping di butik atau kedai. Kadangkala faktor traffic jam, parking susah nak dapat dan kesesakan juga jadi penghalang nak keluar shopping ni. Sekarang ni dah banyak online butik yang menawarkan baju cantik pada harga yang lebih murah. Antaranya Butik Qaseh Zamri di Bandar Country Homes...


Sebahagian koleksi pakaian di butik Qaseh Zamri, ada banyak lagi korang boleh tengok di facebook page Qaseh Zamri Collection . Saya suka sangat dengan design blous simple tu, memang cantik dipadankan dengan skirt bunga-bunga kan Blouse yang simple dengan warna menarik ni memang saya suka... tengoklah warna-warna tu memang geram je... Kalau untuk raya yang ada tema warna senang la nak cari dan suai padan kan 


Kat Butik Qaseh Zamri juga ada  kain English Cotton yang cantik-cantik...



Kain pasang jenis sulam ni memang trendy... cantik kan koleksi warna yang ada...

Paling suka Shawl di butik Qaseh Zamri ni yang ada pelbagai jenis warna yang terkini. 



Butik Qaseh Zamri juga ada servis berikut :

1. Menerima tempahan jahitan pakaian
2. Menyediakan koleksi pakaian untuk dijual dan disewa
3. Menyediakan koleksi kain English Cotton dan kain Sulam Bandung
4. Boleh menyewa sut dan baju pengiring pengantin
5. Menyediakan khidmat tempahan shawl untuk dijadikan gift majlis atau event


Bagi yang berada di Kuala Lumpur dan Selangor, boleh terus walk in ke butik Qaseh Zamri 

Qaseh Zamri Collection
No.3a Jalan 1/1
Bandar Country Homes
48000 Rawang
Selangor

Hubungi : 013-3240813

Bagi yang suka online shopping boleh je klik

Facebook Page : Qaseh Zamri
Resepi ulang tayang, tapi tak jemu dengan bubur nasi. Baru-baru ni demam dan batuk, maka memang rasa nak makan bubur je hari hari hehehe... Simple je bubur pedas ni, boleh guna bahan apa ada dirumah. Kalau tak ada daging, gunalah isi ayam, udang atau isi ikan pun sedap. Kita yang buat dia kan...

P7021679ed

Nak ambil kesempatan nak ucapkan Selamat Hari Ibu kepada semua ibu, yang bukan ibu tetapi mengharap menjadi ibu  (macam saya hehehe) dan juga yang bakal menjadi ibu.... 

P7021677ed

Resepi Bubur Daging Pedas

Bahan-bahan 
Beras
Air secukupnya
Sedikit halia dicincang
Sedikit bawang putih dicincang

Bahan-bahan perapan 
Daging - dihiris nipis-nipis
Serbuk cili yang jenis kasar (chilli flakes)
Sos tiram
Sedikit lada hitam
Minyak bijan
Sedikit minyak untuk tumis

Cara-cara

Perap seketika daging bersama semua bahan diatas.

Rebus beras bersama halia dan bawang putih sehingga jadi bubur nasi.

Tumis atau goreng daging yang diperap dalam sedikit minyak sehingga daging agak masak.

Masukkan daging goreng tadi kedalam bubur nasi dan rebus seketika sehingga daging empuk dan lembut.

Hidangkan dengan titisan minyak bijan beserta taburan bawang goreng, daun bawang dan daun sup

Beautify your inner self and Allah will beautify your appearance... Salam Israk Mikraj to all muslim readers! 

image (3)
Orang perempuan ni memang jarang ambik tau pasai kereta. Saya dulu masa mula-mula beli kereta memang zero knowledge pasai kereta ni. Masa tu arwah ayah la yang tolong serviskan itu ini. tapi pada masa yang sama, arwah ayah memang ada ajarkan pasai enjin kereta... cuma biasalah, i tend to ignore it sebab dh tau ayah ada hehehe. Sejak ayah meninggal, saya jaga kereta saya sendiri tapiiiiii bateri kereta memang tak pernah tukar sampai lah satu hari bateri kereta kong! Pergh panik tak tau nak cakap la bila bateri kereta kong.
Kisahnya 4 tahun lepas masa buat preparation nak kawin, ke rumah tok imam dengan mak, ditakdirkan bateri kereta kong. Cuba start dua tiga kali pun tak boleh.. panik tu takpayah cakap, rumah imam pula jauh dari kedai bateri, dan mana tahu nombor telefon kedai bateri ni.. tak pernah save pun hahaha.. Maka terpaksa tebalkan muka minta tolong tok imam tolak kereta... Dan seminggu lepas tu, part best masa nak akad nikah, imam tanya mana satu pengantin perempuan yang bateri kereta kong kat rumah saya tu siap pakai microphone masjid pulak hahahaha...Sejak pada tu saya memang sgt risau kalau batteri kereta habis, memang dekat nak habis jangkahayat bateri je saya akan tukar... haha risau bateri kereta kong tgh jalan...

Bateriku.Com 

Sekarang ni kita orang perempuan dah tak payah nak risau kejadian bateri kereta habis di tengah jalan sebab ada khidmat servis atau tukar bateri kereta dengan cepat dan mudah.. Cuma dail 1-800-22-2324 dan bercakap dengan operator, selepas tu pihak Bateriku.Com akan dtg menyelamat



Dengan pantas pihak Bateriku akan datang dan check keadaan bateri kereta kita. kalau bateri perlu ditukar, pihak Bateriku akan tukar... kalau tak perlu cukup sekadar dicaj dan servic.. jadi tak adalah berlakunya pembaziran.. kita boleh guna batery sehingga habis jangkahayat bateri.


Perbezaan Bateriku.Com dengan Workshop Bateri Biasa

Tak semua workshop bateri ada menawarkan khidmat direct delivery ke rumah atau kawasan tempat kerosakan. Selaunya pemilik kereta kena tow kereta ke workshop.. mahal juga kos tow tu.




Senang dan mudah, hanya call dan tunggu sahaja pihak bateriku datang.. tak perlu risau dan tak perlu ada insiden tolak kereta ni.




Bateri yang masih elok jangkahayatnya tak perlu ditukar. Kalau kedai bateri biasa, mereka terus tukar.. sayang kalau bateri masih elok jangkahayatnya


Hubungi Bateriku.Com Jika Bateri Kereta Kong

Jadi buat wanita, walaupun kita ni suka shopping handbag kasut dan baju, sesekali sekala kena amik tau cara nak shopping bateri kereta ni jugak.. tapi tak perlu pening kepala hafal nama bateri semua, kita cuma perlu save nombor telefon Bateriku.Com 1-800-22-2324  saja dan call bila bila sahaja diperlukan...


Untuk maklumat lanjut boleh tengok di website bateriku.com atau hubungi mereka di talian 1-800-22-2324

Bateriku.com kini beroperasi di Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Melaka, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang. Bateriku.com akan sampai ke seluruh Malaysia pada penghujung tahun ini. Waktu beroperasi adalah jam 7 pagi sehingga 12 tengah malam
Macam-macam jenis tudung ada sekarang ni, tapi yang menjadi pilihan mestilah tudung yang praktikal dipakai, simple pengayaan dan tak memerlukan penelitian.  nak senang beli je instant shawl yang banyak sekarang ni terdapat di pasaran

Uswah Islamic Clothing

Menampilkan pilihan tudung dan hijab masa kini dengan corak yang tak keterlaluan tetapi tetap cantik dan uptodate.



Selain hijab yang cantik, Uswah Clothing juga ada busana muslimah yang tidak kurang hebatnya...




Saya menggayakan tudung ADENA 2.0 - DUO DOUBLE LOOP - CYAN ABSTRACT  dari Uswah Clothing. Senang nak pakai tudung ni, saya cuma pakai jarum peniti tudung untuk kemaskan bahagian tepi dan belakang. Sangat selesa dan tak panas. Insyallah akan repeat lagi order nanti.

Latar belakang USWAH

USWAH adalah sebuah syarikat yang beroperasi di atas talian sejak 2013 dan membawa konsep pakaian patuh syariah. USWAH bercita-cita untuk membawa gaya berpakaian yang mengikut syarak menjadi trend di Malaysia mahu pun dunia. Bermula di laman social Facebook, dengan jumlah pengikut terkini sebanyak 123,000 orang dan Instagram sebanyak 32,000 followers.

Facebook: Uswah Islamic Clothing
Instagram: @uswahislamicclothing
Youtube: Uswah Islamic Clothing
Email: network.uswah@gmail.com
Web: www.uswah.com.my
Blog: www.uswah.com.my/blog
Hotline: +601110742198 / 0108153562

Butik Fizikal: Uswah Islamic Vendor Boutique,
3A-59-01, Jalan Medan Pusat Bandar 8,
Bangi Sentral, Bandar Baru Bangi.
(Landmark: Sebaris Mee Tarik Warisan, Bella Ammara, Sugarscarf)


Peluang Jana Pendapatan dengan Pogram Dropship & Stokis Uswah

KELEBIHAN MENYERTAI USWAH

- TIDAK PERLU SIMPAN STOK

- TIDAK PERLU MENGELUARKAN MODAL untuk pembelian produk, di samping membeli (untuk kegunaan sendiri) dengan harga jauh lebih rendah.

- Peluang mempromosi pelbagai koleksi HIJAB PATUH SYARIAH.

- TIADA TEMPAHAN MINIMUM.

- TIDAK MENANGGUNG KERUGIAN jika produk tidak laku.

- TIADA KOS TERSEMBUNYI

- KOMISEN 10-20% AUTOMATIK (siap tolak!, tak perlu tunggu hujung bulan baru dapat komisen)

- SISTEM TEMPAHAN AUTOMATIK DI WEB, tidak perlu menunggu kami memberi maklum balas melalui whatsapp atau inbox. Paparan web disediakan KHAS UNTUK - AGEN, harga di tolak secara automatik.

- GROUP COACHING & perkongsian permasalahan serta tips jualan atau pemasaran.

- KAMI JUGA MENYEDIAKAN PELUANG UNTUK RESELLER MENJADI STOKIS DI TEMPAT MASING2.

Sejak dari 2014 sudah ramai yang mendapat manfaat dari program reseller kami, dari ambil sehelai dua hingga ratusan helai! Jika mereka boleh, anda tentu BOLEH!

Sehingga kini, kami telah mempunyai stokis di Brunei, Singapura, Jepun dan seluruh Malaysia.

Produk USWAH

Sehingga ke hari ini, USWAH telah mengeluarkan puluhan Koleksi Tudung Bawal Bidang 60 & Shawl Labuh, dan 6 Koleksi Pakaian (tunik labuh). Antara hotselling produk tudung kami adalah:
banner husna.jpg
Husna Instant Shawl Labuh (HOTSELLING! Pinless, Ironless, Hassle-free)
husna.jpg
Untitled-1.jpg

1924023_991475387592534_3266840876921596801_n.jpgjanna.jpg

Untuk maklumat lanjut boleh ke website uswah.com.my dan boleh beli secara online disitu.

Facebook: Uswah Islamic Clothing
Instagram: @uswahislamicclothing
Youtube: Uswah Islamic Clothing
Email: network.uswah@gmail.com
Web: www.uswah.com.my
Hotline: +601110742198 / 0108153562

Butik Fizikal: Uswah Islamic Vendor Boutique,
3A-59-01, Jalan Medan Pusat Bandar 8,
Bangi Sentral, Bandar Baru Bangi.
(Landmark: Sebaris Mee Tarik Warisan, Bella Ammara, Sugarscarf)

Saya penggemar soto. Dulu tak berapa suka sangat soto ni, tapi sejak merasa soto yang mak mentua saya masak terus terpikat pada soto ni. Kali ni saya buat resepi mee soto daging yang sangat simple, mudah pejam mata pun boleh buat hehehe..

Mee Soto Daging Paling Simple

P_20160212_174437ed

P_20160212_174413ed

Penyediaan sup daging saya versi mudah. Daging seketul besar (atau dibelah dua) masukkan dalam periuk bersama air, rebus sekejap sampai agak mendidih je dan buang air dan masukkan air baru. Ni cara nak buang kotoran pada daging tu dan kuah sup akan sedikit jernih dan tak terlalu berkeladak. Rebus bersama bawang besar, lada hitam, akar daun sup, bawang putih dan halia. Tambah satu sup bunjut untuk keharuman kuah.
P_20160212_143942ed

Penyediaan bergedil
P_20160212_150133ed P_20160212_163021ed


Resepi Mee Soto Daging

Bahan sup
Daging direbus bersama halia, akar daun sup atau batang celery, bawang besar dan lada hitam, bawang putih, dan bunjut sehingga lembut dan lerai isinya.

Bahan sampingan
Mee kuning, dicelur lembut
Daun Sup – dipotong halus
Daun Bawang – dipotong halus
Taugeh
Kacang tanah goreng
Isi daging disiat halus


Resepi Sambal kicap
Bahan-bahan ½ cawan bawang goreng
2 ulas bawang putih
15-20 biji cili padi, direndam dalam air panas sebentar
Kicap secukupnya

Kisar semua bahan diatas dalam blender dan siap!


Resepi Bergedil

Bahan-bahan 
8 biji kentang dikupas dan potong kecil
2 pokok daun sup dipotong halus
2 sudu besar tepung gandum
Sedikit lada sulah
Sedikit garam
1 biji telur
Boleh juga masukkan sedikit daging cincang jika suka
2-3 biji telur dipukul sebentar

Cara-cara
Goreng kentang yang dah dipotong separuh masak. Sejukkan dan lenyek sehingga hancur
Masukkan 1 biji telur, tepung, daun sup, lada sulah, garam dan gaul rata. Bentukkan bulat membujur.

Pukul telur. Celupkan bergedil dalam telur dan goreng dalam minyak panas sehingga masak.