Cucur Manis Kembung

/
56 Comments
11:08 am
Hujan agak lebat dari semalam. Nak ke mana pun jadi malas. Padahal peti sejuk dah kosong dengan stok bahan makanan. Semalam tengok update ada banjir di Changlun, then pagi ni Jitra pula ada kawasan tertentu yang dilanda banjir. Risau juga takut banjir besar macam tahun 2010 dan 2005 melanda lagi.

Pagi pagi sejuk ni layan cucur manis kembong ni dikawankan pula dengan nescafe panas memang sedap!!..

Actually cucur kembung ni selalu mak saya buat, tapi masa tu tak de lah pakai susu pekat manis, just letak gula kasi rasa cucur tu manis-manis sedikit, dan selalu makan dicicah kari lebihan malam sebelumnya. Memang sedappp!!... Tapi orang sekarang dah improvise resepi ni menggunakan susu pekat manis heheh... kreatif juga. Masak ni kalau tak kreatif tak best lah kan...

Cucur manis WM

Resepi Cucur  Manis Kembung  (resepi diambil dari  Blog Kak Ita Masam Manis)

Bahan-bahan :
3 cawan tepung gandum
3 cawan air panas
1/2 cawan susu pekat manis secubit garam

Cara-cara :
 Satukan tepung bersama garam dan susu pekat manis Tuangkan air panas, dan kacau dengan senduk atau sudu hingga adunan menjadi doh yang pekat dan melekat-lekat di tangan. Biarkan doh sejuk Panaskan minyak. Pastikan minyak benar-benar panas dengan api yang sederhana. Jika minyak panas ia akan cantik kembongnya dan tidak menyerap banyak minyak. Buat doh bulat-bulat dan goreng cucur sehingga masak kekuningan.


You may also like

56 comments:

Gee® said...

Wah! montoknya cucur dia... nak sket... hihi..
* donut cutter biasanya ada di kedai bahan2 kek... kdg2 Daiso atau DIY pon ada...

Hanis Amanina said...

dalamnya gebu ke nanti?

hanisamanina.com

Deanna Morni said...

xpenah try lak wat cucur letak susu manis...nanti mau try gak ni hihihi

MNH SASTERA MELAYU said...

saya kurang sikit makan kuih muih yang manis manis ni.

zafairMAS_shakleeSITE said...

febret mase kecik.. tapi versi "org lame" buat xdak susu.. gula jer.. pon manih...

Papaglamz said...

Akak jgn lupe komen entri cekdok goreng luahan hati..

Putri Homestay said...

org2 tua panggil cucuq boih...sekali masuk dlm kuali..timbul boih..boih.. cucuq ni

anamizu said...

kalo mak ana buat, ana suka cicah sambal ikan bilis hehe.
manis campur pedas2 sambal. perghhh ngamho la kak eny!

zafairMAS_shakleeSITE said...

tang mana cekodok goreng luahan hati tu...

zafairMAS_shakleeSITE said...

sama lah.... heheh..

anamizu said...

hahaha dpt bygkan bunyi dia dok boih boihh hehe

Umi Nazrah said...

selalu failed utk buat cucuq kembong ni jd bulat-bulat. hahahhahaa

Glory jane said...

cantiknya cucur ni...
lama tak makan...

Glory jane said...

dulu ada house-mate pandai masak, petang2 mesti buat cucur.
skrg ni dah kahwin, buat sendiri la jawabnya...

azman Arsad said...

nampak sedap dan menyelerakan

azman Arsad said...

memang sedap makan time panas-panas

azman Arsad said...

kena pulak time cuaca tengah sejuk hujan.. perghhh sepinggan tak cukup

azman Arsad said...

sedap dimakan begitu sahaja

azman Arsad said...

cicah sambal pun sedap jugak

nor nazliana said...

hahhaa comel jer kan gee kann

nor nazliana said...

try tgk hanis huhuu baru taw gebu ker dakk

nor nazliana said...

hahha try yer deanna pasti nk buat selalu

nor nazliana said...

jaga kesihatan ker MNH hihiii

nor nazliana said...

dulu2 susu susah nk dpt letak gula ja..kan kann

nor nazliana said...

pandai2 ja papaglam letak nama hihii tp ok juga

nor nazliana said...

amboi putri cucuk buih2 ka hihiii

nor nazliana said...

opss lg terangkat sambal huhuhuu

nor nazliana said...

kita pun xpandai juga jd leper ja

nor nazliana said...

cantik nohh GJ huhuuu

nor nazliana said...

masa bujang malas dah ada nak pun malas huhuuu eny bg kuasa trojen rajin sikit

nor nazliana said...

memng sedap taw azman nampak simple buat mesti habis punya

nor nazliana said...

sedap sgt sedar2 sepinggan habis

nor nazliana said...

dapat isteri rajin macam eny ni ok la azman perut sentiasa penuh huhuu

nor nazliana said...

kena ada gu dia juga azman kopi o panas..

nor nazliana said...

ana xsuka pedas ana suka manis dgn madu pun jadi hahha

nor nazliana said...

resepi mudah ,simple dan menyelerakan

Syira Masyiramaro said...

my weaknesses, tak reti nak buat cucur bulat2..bila bulat2 macam tu nampak sedap cicah dengan sos.
ada yg kata nak gebu gebas kena letak baking powder..

azman Arsad said...

montok dan comel

azman Arsad said...

betul.. cuba dulu baru tahu

azman Arsad said...

cuba buat.. kemudian kongsi-kongsikan kat sini hasilnya

azman Arsad said...

takpe makan sikit-sikit.. jangan zalim sangat kat perut tu.. hehehehe

azman Arsad said...

orang lama cara lama.. orang kini dengan rasa terkini

azman Arsad said...

tunjukkan kehebatan masing-masing memasak

azman Arsad said...

bahasa orang lama

azman Arsad said...

sambal ikan bilis memang perghhhhhh sedap tu

azman Arsad said...

takpe.. cuba lagi hingga berjaya

azman Arsad said...

cantik dan tentunya sedap dimakan.. hehehehe

azman Arsad said...

resepi dah ada.. rajinkan mencuba.. hehehe

azman Arsad said...

rajin dengan tak rajin aje buatnya.. hehehe

azman Arsad said...

sepinggan macam tak cukup.. huhuhuhu

azman Arsad said...

hahahaha.. syukur dengan bini yang ada.. hehehehe

azman Arsad said...

perghhh.. kopi o panas.. memang bangkit wooo

azman Arsad said...

rasa pedas itulah yang bangkitkan tunas rasa.. hehehe

azman Arsad said...

saya setuju

azman Arsad said...

cuba ikut resepi eny.. cuba hingga berjaya

Queen Contest said...

Oh kak Eny ambik kat blog kak Ita tu ye.. banyak jugak resepi yang best kan :D