Cucur Manis Kembung

11:08 am

Hujan agak lebat dari semalam. Nak ke mana pun jadi malas. Padahal peti sejuk dah kosong dengan stok bahan makanan. Semalam tengok update ada banjir di Changlun, then pagi ni Jitra pula ada kawasan tertentu yang dilanda banjir. Risau juga takut banjir besar macam tahun 2010 dan 2005 melanda lagi.

Pagi pagi sejuk ni layan cucur manis kembong ni dikawankan pula dengan nescafe panas memang sedap!!..

Actually cucur kembung ni selalu mak saya buat, tapi masa tu tak de lah pakai susu pekat manis, just letak gula kasi rasa cucur tu manis-manis sedikit, dan selalu makan dicicah kari lebihan malam sebelumnya. Memang sedappp!!... Tapi orang sekarang dah improvise resepi ni menggunakan susu pekat manis heheh... kreatif juga. Masak ni kalau tak kreatif tak best lah kan...

Cucur manis WM

Resepi Cucur  Manis Kembung  (resepi diambil dari  Blog Kak Ita Masam Manis)

Bahan-bahan :
3 cawan tepung gandum
3 cawan air panas
1/2 cawan susu pekat manis secubit garam

Cara-cara :
 Satukan tepung bersama garam dan susu pekat manis Tuangkan air panas, dan kacau dengan senduk atau sudu hingga adunan menjadi doh yang pekat dan melekat-lekat di tangan. Biarkan doh sejuk Panaskan minyak. Pastikan minyak benar-benar panas dengan api yang sederhana. Jika minyak panas ia akan cantik kembongnya dan tidak menyerap banyak minyak. Buat doh bulat-bulat dan goreng cucur sehingga masak kekuningan.

You Might Also Like

56 comments

  1. Wah! montoknya cucur dia... nak sket... hihi..
    * donut cutter biasanya ada di kedai bahan2 kek... kdg2 Daiso atau DIY pon ada...

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. try tgk hanis huhuu baru taw gebu ker dakk

      Delete
  3. xpenah try lak wat cucur letak susu manis...nanti mau try gak ni hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha try yer deanna pasti nk buat selalu

      Delete
    2. cuba buat.. kemudian kongsi-kongsikan kat sini hasilnya

      Delete
  4. saya kurang sikit makan kuih muih yang manis manis ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jaga kesihatan ker MNH hihiii

      Delete
    2. takpe makan sikit-sikit.. jangan zalim sangat kat perut tu.. hehehehe

      Delete
  5. febret mase kecik.. tapi versi "org lame" buat xdak susu.. gula jer.. pon manih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu2 susu susah nk dpt letak gula ja..kan kann

      Delete
    2. orang lama cara lama.. orang kini dengan rasa terkini

      Delete
  6. Akak jgn lupe komen entri cekdok goreng luahan hati..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tang mana cekodok goreng luahan hati tu...

      Delete
    2. pandai2 ja papaglam letak nama hihii tp ok juga

      Delete
    3. tunjukkan kehebatan masing-masing memasak

      Delete
  7. org2 tua panggil cucuq boih...sekali masuk dlm kuali..timbul boih..boih.. cucuq ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha dpt bygkan bunyi dia dok boih boihh hehe

      Delete
    2. amboi putri cucuk buih2 ka hihiii

      Delete
  8. kalo mak ana buat, ana suka cicah sambal ikan bilis hehe.
    manis campur pedas2 sambal. perghhh ngamho la kak eny!

    ReplyDelete
  9. selalu failed utk buat cucuq kembong ni jd bulat-bulat. hahahhahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita pun xpandai juga jd leper ja

      Delete
    2. takpe.. cuba lagi hingga berjaya

      Delete
  10. cantiknya cucur ni...
    lama tak makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik dan tentunya sedap dimakan.. hehehehe

      Delete
  11. dulu ada house-mate pandai masak, petang2 mesti buat cucur.
    skrg ni dah kahwin, buat sendiri la jawabnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa bujang malas dah ada nak pun malas huhuuu eny bg kuasa trojen rajin sikit

      Delete
    2. resepi dah ada.. rajinkan mencuba.. hehehe

      Delete
  12. Replies
    1. memng sedap taw azman nampak simple buat mesti habis punya

      Delete
    2. rajin dengan tak rajin aje buatnya.. hehehe

      Delete
  13. memang sedap makan time panas-panas

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap sgt sedar2 sepinggan habis

      Delete
    2. sepinggan macam tak cukup.. huhuhuhu

      Delete
  14. kena pulak time cuaca tengah sejuk hujan.. perghhh sepinggan tak cukup

    ReplyDelete
    Replies
    1. dapat isteri rajin macam eny ni ok la azman perut sentiasa penuh huhuu

      Delete
    2. hahahaha.. syukur dengan bini yang ada.. hehehehe

      Delete
  15. Replies
    1. kena ada gu dia juga azman kopi o panas..

      Delete
    2. perghhh.. kopi o panas.. memang bangkit wooo

      Delete
  16. Replies
    1. ana xsuka pedas ana suka manis dgn madu pun jadi hahha

      Delete
    2. rasa pedas itulah yang bangkitkan tunas rasa.. hehehe

      Delete
  17. resepi mudah ,simple dan menyelerakan

    ReplyDelete
  18. my weaknesses, tak reti nak buat cucur bulat2..bila bulat2 macam tu nampak sedap cicah dengan sos.
    ada yg kata nak gebu gebas kena letak baking powder..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba ikut resepi eny.. cuba hingga berjaya

      Delete
  19. Oh kak Eny ambik kat blog kak Ita tu ye.. banyak jugak resepi yang best kan :D

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com