Ini Cara Mudah Dan Jimat Masak Spaghetti Bolognese Tanpa Sos Botol

Hai semua dan salam PKPB. Semoga semua yang duduk kat rumah, work from home atau yang dalam kuarantine sihat selalu. Semoga kita semua dijauhi dari virus Covid 19 ini. Ok since ramai juga yang tanya saya macam mana cara masak kuah spaghetti tanpa guna sos botol instant. Sebab ada yang nak masak untuk anak, nak kurangkan garam dan gula dan perasa. Dan kalau ikutkan sos botol ni mahal. Satu botol besar dekat RM 10 lebih jika brand yang sedap dan jangan lah tambah air sebab bila tambah air memang tak sedap. Sebenarnya sos instant yang dijual kena dimasak sebegitu tak perlu tambah air atau garam dah. Boleh tambah daging cincang atau ayam sahaja. Jadi sebab itulah harga sebotol sangat mahal kan? Baiklah sebab ramai tanya dan nak berjimat semasa pendemic ni, saya akan tunjuk cara mudah nak masak spaghetti Bolognese dari permulaan tanpa sos botol dan bahan-bahannya sangatlah murah dan mudah didapati.

sos Bolognese homemade, resepi kuah Bolognese, spaghetti Bolognese, Bolognese from scratch

Bolognese ni memang kegemaran suami dan adik adik. Kalau buat mesti licin! Kalau balik rumah mentua, anak anak buah pun suka. Boleh dikatakan walaupun bukan la makanan Malaysia tapi semua peringkat umur suka Spaghetti Bolognese ni. Saya sendiri beberapa kali share resepi ni kat blog



sos Bolognese homemade, resepi kuah Bolognese, spaghetti Bolognese, Bolognese from scratch

Cara Mudah Dan Jimat Masak Spaghetti Bolognese Tanpa Sos Botol


Guna Buah Tomato Segar 

Buah tomato yang dicincang halus atau boleh juga dikisar. Seeloknya guna tomato merah yang kecil kecil sizenya sebab warnanya akan lebih merah dan lebih banyak vitamin dan khasiat berbanding tomato besar yang warnanya kurang merah. Tomato juga perlu dimasak lama baru keluar bahan hasiat dia dan ianya lebih bai makan tomato yang dimasak dari tomato mentah. 

Lobak Merah 

Bahan lain yang penting ialah lobak merah yang diparut halus atau dikisar. Ianya memberi rasa yang sedap, manis  semulajadi kepada kuah Bolognese nanti. Seperti tomato, lobak merah juga lebih berkhasiat apabila dimasak lama. Sebab itu kita letak lobak merah ni dalam sup dan stew.

Bawang Besar Holland

Bawang ini dicincang kasar dan dimasak sekali bersama kuah spaghetti. Tak perlu ditumis sampai garing keapa. Masukkan saja dalam kuah. Of course kalau tumis sikit baunya lebih sedap


sos Bolognese homemade, resepi kuah Bolognese, spaghetti Bolognese, Bolognese from scratch

Bawang Putih 

Bawang putih pula dicincang untuk rasa kuah lebih ummph! Masukkan semasa masuk daging tu lebih sedap!

Daging Cincang

Selalunya kuah Bolognese guna daging cincang. Tapi  boleh digantikan dengan ayam cincang. Boleh tambah sosej atau bebola daging jika anak anak suka untuk lebih variaty dan anak pun tak boring sangat.

Tomato Puri

Tomato puri digunakan untuk beri warna merah dari puri tomato yang pekat serta memberi rasa sedikit masam. Kena masam sikit kuah ni baru sedap ya. 

Herbs

Boleh guna herbs oregano yang kering, basil kering dan juga parsley kering. Sebab kadangkala herbs jenis ni susah nak cari yang segar dan harga yang segar agak mahal.

Susu atau krim

Susu atau krim tak perlu banyak. Cuma nak bagi rasa kuah lebih rich. Nak tambah sedikit parmesan cheese pun boleh ya

Bahan tambahan lain

Bahan lain yang sesuai kita masukkan dalam kuah Bolognese ni ialah cendawan butang, capsicum, terung ( boleh gantikan terung dengan daging sebagai sumber protin), dan celery


Haa dah tahu bahan basic dalam kuah Bolognese. Mudah Dan Jimat Masak Spaghetti Bolognese Tanpa Sos Botol. So boleh la buat sendiri. Boleh refer kat video di bawah ni ya. Jangan lupa subscribe You Tube Channel Eny Abdullah ya!






 

Post a comment

1 Comments