Kena Cuba Banana Butter Cake Yang Sangat Sedap Ni

Hari ni nak share resepi Butter Cake paling sedap yang saya pernah buat. Sebenarnya ianya bukanlah kek butter biasa tapi sangat luar biasa kerana kek butter ni ada letak pisang menjadikan namanya ialah Banana Butter Cake atau Kek Butter Pisang. Bukan kiranya ini ialah Kek Pisang biasa ye. Kek Butter yang lemak dan gebu tapi ditambah dengan keharumah pisang yang lemak lemak manis menjadikan kek ni tersangat sedap! 

resepi kek butter pisang, banana butter cake, butter cake moist, kek butter gebu, kek butter sedap, kek pisang lembut


Banana Butter Cake Gebu, Moist dan Sedap

Sebenarnya saya suka sangat satu resspi kek pisang yang menjadi idaman saya saya pertama kali saya dapat rasa bila engineer kat pejabat bawa kek pisang buatan isterinya yang sangat sedap berlemak dengan keharuman butter. Sejak dari itu say tahu kek pisang jika letak butter lebih sedap. Saya terus berhenti buat kek pisang guna minyak dan buat sedikit R&D tentang kek pisang. 

resepi kek butter pisang, banana butter cake, butter cake moist, kek butter gebu, kek butter sedap, kek pisang lembut



Saya pernah guna kaedah dan resepi sama seperti kek pisang biasa cuma digantikan dengan butter yang dicairkan. Sedap sangat tapi masih belum dapat setanding kek pisang isteri engineer tu. 

Akhirnya saya nekad buat kek butter resepi saya dan dicampurkan pisang. Haaaa baru dapat tekture dan rasa serta keharuman yang hampir sama. Jadi terus saya guna resepi yang ni untuk jualan kek butter pisang saya dan rata rata customer saya suka akan rasanya! 


Tips Kek Pisang lebih lebih sedap

Pisang Masak Ranum

Guna pisang yang betul betul masak ranum ye barulah elok manis sekata kek pisang disertai dengan baunya yang harum. Pisang yang kurang ranum baunya tak berapa kuat. 

Guna Esen Vanilla bukan Esen Pisang

Ini kek pisang jenis apa pun saya memang guna esen vanilla bukan esen pisang. Satu sebab ialah esen pisang baunya sangat fake dan keterlaluan. 

Jenis pisang

Saya suka guna pisang berangan dari pisang emas atau jenis lain. Ini kerana pisang berangan mempunyai bau yang sedap dan harum. Selain rasa pisang ni yang lebih berlemak. 

Lenyek Pisang Bukan Dikisar

Pisang haruslah di lenyek kasar bukan dikisar ye. Pisang lenyek jangan terlalu hancur baru sedap jika gigit tu masih rasa ketulan ketulan pisang aduh...

Kek Pisang Sedappnyaaa KLIK SINI


Resepi Kek Pisang Gebu Walnut KLIK SINI

resepi kek butter pisang, banana butter cake, butter cake moist, kek butter gebu, kek butter sedap, kek pisang lembut

Nak tengok resepi dan vidoe boleh terjah saja You Tube saya Eny Abdullah dan subscribe ya!




Resepi Kek Butter Pisang

Size acuan 8x8 inci (kek tinggi dan tebal, bakar kena lama sikit) atau 9x9 inci kek agak rendah tapi just nice untuk buat potongan

Bahan Bahan Kek Butter Pisang

250 gram butter jenis butter tulen atau premium lebih sedap
200 gram caster sugar ( boleh kurangkan jika pisang manis sangat)
250g tepung naik sendiri
4 biji telur
200gm pisang di lenyek kasar je 
1 sudu teh garam
1 sudu teh vanilla extract
6 sudu besar buttermilk (susu mix 1/2 sudu besar vinegar) 

Cara penyediaan Kek Butter Pisang

Guna mixer, pukul butter dan gula sehingga gebu
Masukkan telur satu demi satu. Masukkan juga esen vanilla dan garam
Masukkan tepung sedikit demi sedikit selang seli dengan susu dan akhir sekali mestilah tepung
Masukkan pisang dan kacau rata. 
Bakar ada suhu 160 ke 170 (preheated) selama 40 minit atau sehingga masak. Ikut size acuan ya dan kerenah oven anda.



English Version

Banana Butter Cake


Cake tin size 8 inch or 9 inch. I'm using 9 inch

Banana Butter Cake Ingredients

250 g pure butter
200 g caster sugar
250 g selfraising flour
4 eggs
200 g ripe banana mashed
6 tbsp buttermilk (milk add 1/2 tbsp vinegar)
1 tsp vanilla extract

Method to prepare the Banana Butter Cake

Cream butter and sugar until creamy and vanilla. Add vanilla and eggs one by one until just combined.
Add in salt
Fold in 1/3 part of self, and 1/2 part buttermilk. Beat until just combined.
Add 1/3 self raising flour and 1/2 buttermilk. Beat until just combined
Add remaining self raising flour and mashed banana.
Bake for about 45 minutes in a preheated oven at 160C untill the cake is done.


#BananaButtercake #BananaCake #CakeRecipe

Post a comment

1 Comments