Tips Makanan Sihat Ketika Pandemic Dan Contoh Menu Sihat

Dalam kita menghadapi pandemik Covid 19 yang semakin teruk sekarang, adalah sangat penting menjaga pemakanan supaya badan kita kuat dengan tingkatkan antibodi melawan penyakit dan virus. Selain ambil supplement, makanan juga harus lengkap dan balance. Tapi ramai juga mengeluh terutama yang bekerja, kadang kala tak ada masa nak sediakan menu yang sihat untuk dinikmati di pejabat atau apabila balik ke rumah.  Jom saya nak share Tips Dan Contoh Menu Sihat Mudah Untuk Makan Di Rumah dan Juga Untuk Bekal. Yang ini hanya panduan dan mencetuskan inspirasi korang. Nak ubah dan adjust ikut bajet dan kesesuaian serta selera boleh je.



Contoh Dan Tips Menu Sihat Dan Mudah

Sandwich Dan Roti

Sandwich paling mudah ialah sandwich telur. Telur boleh direbus dan hancurkan dengan garfu atau digoreng dadar tanpa minyak.

pandemic healthy meal, food to cure covid 19, covid 19 diet plan, makanan sihat pandemic, healthy food, healthy menu plan, contoh bekal sihat


pandemic healthy meal, food to cure covid 19, covid 19 diet plan, makanan sihat pandemic, healthy food, healthy menu plan, contoh bekal sihat

Adakalanya saya tak sempat masak, saya hanya sediakan sandwich peanut butter sedikit dan cheese. Lebihkan buah buahan dan tambah minuman yogurt sekali sekala untuk penghadaman

pandemic healthy meal, food to cure covid 19, covid 19 diet plan, makanan sihat pandemic, healthy food, healthy menu plan, contoh bekal sihat

Buat telur gulung pun sedap.

pandemic healthy meal, food to cure covid 19, covid 19 diet plan, makanan sihat pandemic, healthy food, healthy menu plan, contoh bekal sihat

Kadang rebus sahaja dan dijadikan snek disamping hidangan sanwich

pandemic healthy meal, food to cure covid 19, covid 19 diet plan, makanan sihat pandemic, healthy food, healthy menu plan, contoh bekal sihat

Roti bakar cheese dan anggur

pandemic healthy meal, food to cure covid 19, covid 19 diet plan, makanan sihat pandemic, healthy food, healthy menu plan, contoh bekal sihat

Kalau ada lebihan daging atau ayam juga sesuai buat inti sandwich

pandemic healthy meal, food to cure covid 19, covid 19 diet plan, makanan sihat pandemic, healthy food, healthy menu plan, contoh bekal sihat

Kadang kala saya guna biskut wholemeal gantikan roti 

pandemic healthy meal, food to cure covid 19, covid 19 diet plan, makanan sihat pandemic, healthy food, healthy menu plan, contoh bekal sihat

Kebab atau tortilla juga sedap
pandemic healthy meal, food to cure covid 19, covid 19 diet plan, makanan sihat pandemic, healthy food, healthy menu plan, contoh bekal sihat

Ada kalanya bawa telur scramble egg sahaja

pandemic healthy meal, food to cure covid 19, covid 19 diet plan, makanan sihat pandemic, healthy food, healthy menu plan, contoh bekal sihat



Nasi, Salad, Telur Dan Lain Lain

Ramai kata nasi ni penyumbang kepada kegemukan. Betul ya tapi kalau kita pandai pilih beras yang betul dan masak cara betul nasi boleh membantu kita kurus dan lebih sihat. 

Jenis Beras

Pilih beras perang. Tapi ramai cakap beras perang ni tak boleh telan, jadi ramai yang separuh jalan je makan beras perang. Jadi saya cadangkan cuba beras basmathi parboiled. Khasiatnya sama seperti beras perang, kurang gluten, sama macam beras perang ianya melepaskan gula dalam darah secara pelahan. Jadi membantu mengawal kadar gula dalam darah juga. Selain tu beras ni kaya dengan vitamin dan zat. Cuma beras ni dibandingkan dengan beras perang, ianya kurang sedikit serat seperti beras perang. 

Cara Masak Nasi

Boleh masak pelbagai jenis nasi. Contoh nasi goreng gunakan butter dan olive oil sedikit sahaja. Kalau nasi ayam boleh gantikan dengan minyak bijan lebih sedap rasanya! kalau nasi beriyani, nasi arab atau nasi tomato boleh guna pure butter atau ghee dalam kadar sedikit. Jangan guna minyak proses seperti minyak kuning biasa tu ya.

Size Hidangan Nasi

Size hidangan ialah 1 cup sahaja. Jangan lebh 1 cup setiap kali makan. Dan amalkan suku suku separuh seperti disyorkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.


Nasi dan beef bibimbap

pandemic healthy meal, food to cure covid 19, covid 19 diet plan, makanan sihat pandemic, healthy food, healthy menu plan, contoh bekal sihat

Nasi goreng lebihkan sayur dan guna olive oil, butter atau minyak sawit merah

pandemic healthy meal, food to cure covid 19, covid 19 diet plan, makanan sihat pandemic, healthy food, healthy menu plan, contoh bekal sihat

Lebihkan sayur dan ulaman. Kurangkan kuah atas nasi. Jika nak kuah masukkan sikit sikit semasa makan. Jangan curah banjir terus ya.

pandemic healthy meal, food to cure covid 19, covid 19 diet plan, makanan sihat pandemic, healthy food, healthy menu plan, contoh bekal sihat

Nasi goreng tanpa minyak telur dan cili kering. Dipadankan dengan salad kacang kuda. 

pandemic healthy meal, food to cure covid 19, covid 19 diet plan, makanan sihat pandemic, healthy food, healthy menu plan, contoh bekal sihat

Nasi Goreng Pedas dan telur rebus 3/4 masak. Tambah timun dan buah buahan

pandemic healthy meal, food to cure covid 19, covid 19 diet plan, makanan sihat pandemic, healthy food, healthy menu plan, contoh bekal sihat


Hidangan nasi ayam. Kurangkan kicap sebab banyak gula dan garam, sos cili homemade, ayam goreng air fryer, lebihkan ulam timun dan tomato. KLIK Resepi Nasi Ayam Saya 

pandemic healthy meal, food to cure covid 19, covid 19 diet plan, makanan sihat pandemic, healthy food, healthy menu plan, contoh bekal sihat

Sayur bening bayan, betik mengkal, jagung. Sini dipanggil sayur manis. Tak perlu tumis rebus sahaja. Resepi di SINI

pandemic healthy meal, food to cure covid 19, covid 19 diet plan, makanan sihat pandemic, healthy food, healthy menu plan, contoh bekal sihat



Pasta dan Mee

Selain Nasi dan roti, kita disarankan pelabagaikan sumber karbohidrat kita supaya badan kita dapat proses dengan lebih baik karbohidrat tersebut. Jadi sekali sekala tukar pasta atau mee / bihun pula. Sebenarnya lebih senang sebab kita boleh masak terus sekali dengan proten dan sayur. Jika boleh guna wholewheat pasta ya.

Pasta Bayam Bersama Daging Cincang

pandemic healthy meal, food to cure covid 19, covid 19 diet plan, makanan sihat pandemic, healthy food, healthy menu plan, contoh bekal sihat

Salad Pasta ni tak payah masak, gaul je dengan olive oil, lada sulah, sedikit garlic powder. Boleh tambah isi ayam rebus juga ya.

pandemic healthy meal, food to cure covid 19, covid 19 diet plan, makanan sihat pandemic, healthy food, healthy menu plan, contoh bekal sihat

Salad pasta lag tapi guna sedikit mayonis, boleh gantikan yogurt. Hidang dengan telur 3/4 masak 

pandemic healthy meal, food to cure covid 19, covid 19 diet plan, makanan sihat pandemic, healthy food, healthy menu plan, contoh bekal sihat

Pasta dengan labu. Sedap tau pasta dimasak dengan labu. Labu tu kan sedikit creamy teksturenya memberi rasa mewah kepada pasta. 

pandemic healthy meal, food to cure covid 19, covid 19 diet plan, makanan sihat pandemic, healthy food, healthy menu plan, contoh bekal sihat


Aglio E Olio yang menggunakan minyak zaitun dan banyak bawang putih yang bagus untuk antibodi

pandemic healthy meal, food to cure covid 19, covid 19 diet plan, makanan sihat pandemic, healthy food, healthy menu plan, contoh bekal sihat

Masak Creamy Pasta boleh guna non fat milk dan lebihkan sayuran

pandemic healthy meal, food to cure covid 19, covid 19 diet plan, makanan sihat pandemic, healthy food, healthy menu plan, contoh bekal sihat

Ok harap korang dapat sedikit idea mengenai Menu dan Tips Makanan Sihat Ketika Pandemic ni. Jangan lupa utamakan makanan segar berbanding makanan proses dan banyakkan minum air. 















 

Post a comment

1 Comments