MIXED FRUITS OAT COOKIES

/
5 Comments
11:52 am
2060 Korang dah mula buat kuih raya ke? Kekny baru je 3 hari lepas. Ingat nak buat biskut raya yang simple je tahun ni disamping habiskan bahan-bahan baking yang dah lama dalam peti ais tu. Contohnya buah campuran ada satu plastik dalam peti ais, ingat nak dibuat kek buah tapi tak juga jadi jadi hehehe. jadi Kekny olah resepi biskut oat menjadi biskut buah campuran oat atau Mixed Fruits Oat Cookies. Eh sedap juga rasanya walaupun resepinya campak-campak sahaja. 


Biskut ni rangup dan chewy dekat buah keringnya tu memang sedap bagi penggemar kek buah atau biskut buah. Cara nak buat pun mudah je.

P6147638ed

Kalau nak gantikan buah kering campuran dengan sebarang jenis buah lain pun boleh. Boleh gantikan dengan kurma, apricot kering, kulit limau kering dan kismis

P6147597ed

Resepi Biskut Buat Campuran Oat (Mixed Fruits Oat Cookies)

Bahan-bahan 
11/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
1 cawan mentega dilembutkan pada suhu bilik
3/4 cawan gula perang
1 biji telur besar
1 sudu kecil vanilla essence
2 1/2 cawan oat
1 cawan buah campuran (mixed fruits)


Cara penyediaan

Ayak tepung dan baking powder.

Pukul mentega, gula sehingga kembang. Masukkan telur dan esen vanilla serta garam. Pukul lagi sehingga sebati.

Masukkan tepung dan kacau. Boleh gaul pakai tangan.

Masukkan oat dan buah campuran. Kacau rata.

Jika adunan lerai dan susah dibentuk, boleh tuang sedikit minyak dan gaul rata.

Bakar pada suhu 160C selama 20minit atau sehingga bahagian tepi berwarna keperangan.



You may also like

5 comments:

  1. Lapar plak tengok biskut ni. Gerenti sedap ni

    ReplyDelete
  2. nyumm nyummm sodapnya kekny biskut ni...

    ReplyDelete
  3. Saya beli je kuih raya. Nak buat tak tau

    ReplyDelete
  4. Thnks.
    Saya dah copy ni

    ReplyDelete
  5. fuyooo.. thn ni tak dan gentel buat kuih raya.. duk gentel dak Qeisya jer ni

    ReplyDelete