Sayur Manis Kundur

April 24, 2017

Resepi Sayur Manis Kundur. Kekny actually banyak masak tapi tak ambik gambar dan just upload di instagram je. Ok lah ramai juga dok tanya resepi Kekny kat insta tu, jadinya Kekny share gambar dari instagram bersama resepi lengkap. 

Sayur manis buah kundur ni maktok selalu buat bila dia tak ada selera nak makan. Haa ni sebenarnya pembuka selera dan ianya adalah kegemaran Kekny. Korang tahu tak sayur manis tu apa. Di Kedah ni sayur manis tu sayur bening, yang tak ditumis sekadar rebus je. Manis tu datang dari rasa sayur, ikan atau apa saja bahan. Tapi Maktok selalu tambah sedikit gula dalam tu untuk membangkitkan rasa dan sebagai pengganti ajinomoto. Kalau korang tak suka jangan tambah ok.



Resepi Sayur Manis Buah Kundur

Bahan-bahan 
1 biji buah kundur saiz kecil
1 sudu besar udang kering direndam
3-4 batang cili padi
1 sudu kecil belacan
4 ulas bawang merah dihiris nipis
Garam dan gula secukup rasa.


Cara penyediaan

Tumbuk kasar cili padi dan belacan.

Satukan kundur, bawang merah, bahan tumbuk udang kering dan air secukupnya. Masukkan garam dan gula.

Rebus je sehingga kundur tu lembut dan masak. Siap.

You Might Also Like

1 comments

  1. masakan orang lama di kampung dulu2.. pcl memang suka sangat masakan mcm ni.. teringat arwah nenek/ ..

    ReplyDelete