Happy Chinese New Year kepada semua yang menyambut. Alhamdulillah cuti 3 hari walaupun disisi dengan tempahan kek tapi dapat juga curi-curi rehat dan nonton drama korea yang direkod hehehe..

Cuti jugalah baru sempat Kekny nak masak yang special sikit. Sebab family Kekny suka pasta jadi selalunya diorang request pasta je la. Senang nak masak kan.

Creamy prawns spaghetti ni mudah je nak buat. White creamy sos to boleh buat sendiri pakai resepi dari SINI atau boleh beli yang ready made dalam botol. Kita cuma perlu kreatif olah bahan apa nak masuk dalam tu. Kali ni boh udang seketoi seketoi. Dah jemu dengan ayam daging dan sebagainya. 

Ok jom tengok resepi mudah ni.

P6180324ed P6180325ed P6180322BRed


SPAGHETTI UDANG SOS KRIM PUTIH

Bahan-bahan 
1/2 paket spaghetti
10 biji cendawan butang – dihiris nipis
500 gm udang – dibuang kulit dan belah belakang
1/3 buku mentega
1 cawan krim masakan
2 cawan susu segar - boleh juga pakai susu sepenuhnya
5-6 ulas bawang putih – dicincang halus
1 ulas bawang besar – dicincang kasar
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 biji tomato – dicincang dadu
Beberapa tangkai daun herba sweet thymes – di cincang halus (boleh juga pakai herba thyme kering) atau apa sahaja herba itali yang ada hehe
1-2 sudu besar tepung gandum
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
2 biji tomato dipotong dadu
Air rebusan pasta secukupnya
keju parut secukupnya

Cara penyediaan 

Panaskan air bersama sedikit garam. Rebus spaghetti  sehingga al dente. Simpan air rebusan

Udang digaul sedikit garam dan sedikit herba itali

Panaskan kuali dan cairkan mentega. Goreng sekejap udang sehingga masak. Angkat dan ketepikan udang.

Dalam kuali yang sama, tumis bawang putih dan bawang besar sehingga layu. Tambah butter jika perlu atau terlalu kering

Masukkan  cendawan butang dan masak sehingga cendawan layu. Kemudian masukkan  tepung gandum. Kacau sebati. Terus tuang krim masakan dan susu segar. Tambah sedikit air rebusan ikut kepakatan yang dingini. Boleh je nak tambah lebih susu dan krim. Kacau segera supaya tak bergentel dan sehingga pekat

Masukkan herba thyme cincang, garam dan gula secukupnya. Masukkan tomato yang dipotong dadu. Masukkan juga serbuk lada hitam.

7. Kacau sehingga agak pekat. Jika terlalu pekat boleh tambah sedikit air rebusan pasta tadi.

8. Hidangkan pasta kedalam pinggan. Susun udang dan curahkan kuah keatas pasta. Tabur keju parut dan siap!

Kalau korang tanya apa makanan kegemaran Kekny, mesti lah bubur nasi. Apa sahaja bubur nasi kekny suka. Di Kedah dipanggil moi atau kanji. Kalau selera makan tak berapa nak ada, selalu time demam atau dah jemu makan nasi berlauk, Kekny akan masak bubur nasi. Selalunya bubur nasi yang diletakkan daging atau isi ayam menjadi pilihan. 

P7021688ed

Bubur daging pedas ni memang banyak kali dan buat. Sedap sangat katanya hehehe.. 
P7021705ed

Resepi Bubur Daging Pedas

Bahan-bahan 
1 /2 pot Beras
3-4 cawan air atau lebih jika perlu
Sedikit halia dihiris halus
Garam secukup rasa - boleh guna kiub perasa daging juga

Bahan-bahan perapan 
Daging - dihiris nipis-nipis
3-4 sudu besar cili kisar - boleh tambah jika nak lebih pedas
Sos tiram
Sedikit lada hitam
Minyak bijan
Sedikit minyak untuk tumis
3 ulas bawang putih dicincang
1 inci halia dicincang

Cara penyediaan

Perap seketika daging bersama semua bahan diatas.

Rebus beras bersama halia sehingga kembang

Tumis atau goreng daging yang diperap dalam sedikit minyak sehingga daging 3/4 masak.

Masukkan daging goreng tadi kedalam bubur nasi dan rebus seketika sehingga daging empuk dan lembut.

Hidangkan dengan titisan minyak bijan beserta taburan bawang goreng, daun bawang dan daun sup


Sajian paling popular di utara terutama Kedah dan Penang ialah Nasi Tomato. Selalunya dihidangkan pada hari raya, kenduri kecil atau jamuan hari jadi. Kalau betul guna bahan rempah dan resepinya hidangan ni memang sedap. Simple tapi memang ni hidangan nostalgia masa kecik-kecik dahulu. Pada pagi raya hampir semua rumah menjamu nasi tomato dan ayam masak merah ni. Namun tak jemu menikmatinya sampai lah sekarang.

Rahsia kesedapan terletak pada nasi yang wangi dan ada sedikit rasa masam dan manis tomato. Tumis biasa je macam nasi minyak, cuma ditambah tomato,  susu sejat bagi menaikkan rasa nasinya menjadi mewah.

PB285898

Padanan lauk yang sesuai semestinyalah ayam masak merah, bukan ayam masak merah biasa, tetapi ayam masak merah yang wangi dan harum aromanya yang menjadi lauk utama kenduri kendara di kedah. Ditumis dengan bawang yang banyak dan diletakkan sedikit santan.

Ada juga suka gandingkan dalca cair yang dicampur tulang ayam dan juga sayur seperti terung, kacang panjang, lobak merah dan kentang. Buat kawan kepada ayam masak merah tu kan.

Paling penting kena ada acar jelatah timun dan nenas sebagai pelengkap rasa dan penyegar mulut. Maklumlah rasa nasi dan lauk agak berat, jadi acar rangup, manis, pedas, masam menjadi kan rasanya seimbang.

Memang sedap nasi tomato utara, seindah merahnya nasi terhidang dalam pinggan.. ok jom tengok resepinya. Ini resepi mak Kekny yang dia selalu buat. Memang semua orang puji resepi nasi tomato maktok ni.
PB285889ed


Resepi Nasi Tomato

Bahan-bahan
4 cawan beras
1 cawan susu cair
4 sudu besar minyak
4 cawan air - ikut beras yang digunakan ada kena kurang air ada yang kena lebih
2 biji tomato - dicincang kasar
3-4 sudu besar tomato puri dalam tin
2 helai daun pandan, disimpul
2 camca teh garam

Bahan rempah tumis 
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih

Bahan kisar 
1 ulas bawang besar
1 inci halia
3 ulas bawang putih


Cara penyediaan 
Panaskan minyak, Tumis bahan rempah tumis dan bahan kisar sekali bersama daun pandan. Masukkan tomato cincang. Masak sekejap sehingga tomato layu.

Masukkan air dan susu cair.  Masukkan tomato puri dan sedikit garam dan kacau rata. Kemudian masukkan beras dan masak nasi seperti biasa sehingga kering.


Resepi Ayam Masak Merah Utara

Bahan-bahan 
1 ekor ayam dipotong 12 atau 24 - digaul garam, kunyit, bawang putih dan halia tumbuk. Perap sekejap dan goreng 3/4 masak

3-4 senduk cili kering kisar - ikut pedas
2 senduk sos cili
2 labu bawang besar dikisar - boleh juga kisar sekali bersama cili kering
2 batang serai dititik
1/2 cawan susu sejat
1 ulas bawang besar dipotong atau dibelah
Kacang peas dalam tin - ditapis airnya. Saya tak letak sebab tak ada stok.

Bahan tumis
1 labu bawang besar potong nipis
5 ulas bawang putih ditumbuk
5 ulas bawang merah ditumbuk
2 biji bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 biji pelaga
3-2 biji cengkih
sedikit minyak gorengan ayam


Cara penyediaan

Dalam kuali, tumis bahan tumis sehingga wangi baunya. Masukkan serai yang dititik. Masukkan cili kering kisar bersama bawang besar kisar. Tumis sehingga cili pecah minyak.

Masukkan sos cili, bawang besar yang dihiris nipis, dan kacau rata. Masukkan ayam dan tambah air jika perlu. Saya tambah juga air sekadar dan melembutkan ayam dan biar kering barulah sos cepat meresap dalam ayam dan lebih sedap.

Akhir sekali masukkan santan dan kacau rata. Biar mendidih sekejap barulah ditabur kacang peas dan terus tutup api.

Acar Jelatah Mentah

Bahan  - bahan 
2 batang timun, dilorek kulit dengan garfu dan potong nipis
1 biji nenas dipotong nipis
kobis putih dihiris nipis - saya tambah, boleh skip jika tak suka
1 labu bawang besar, dihiris nipis
cuka makan secukupnya
Gula secukupnya
Garam secukupnya
Cili padi atau cili merah dihiris nipis

Cara penyediaan
Campur semua bahan, gaul rata. Acar ni rasa sedikit manis masam, jadi pandailah adjust cuka gula dan garam ikut kesesuaian rasa yang kita nak.

Sejukkan dulu sebelum dihidangkan.

Jom cuba resepi nasi tomato ayam masak merah utara ni.. tak rugi cuba

Tak lama lagi kita akan menyambut Tahun Baru Cina dan bagi yang bercadang nak membeli kereta atau menukar kereta tu, sekarang TOOKAR ada menawarkan diskaun hebat untuk pelanggan mereka yang berminat.


Tookar ialah sebuah website pembelian kereta yang memberi peluang kepada pembeli mendapatkan deal terbaik untuk setiap pembelian kereta. Sempena sambutan CNY yang akan datang ni, Tookar menawarkan “RED HOT” Chinese New Year Deal yang lebih menguntungkan.

Mengambil semangat bermurah hati semasa CNY bagi kaum cina, Tookar menawarkan  pembelian kereta baru dengan Ang Pau Tookar dimana penjimatan bermula dari RM1,000 dan lebih banyak lagi menerusi proses mudah di  website Tookar https://www.tookar.my

Sebab kenapa korang perlu book kereta melalui Tookar ni ..




Senang je nak menggunakan Tookar ni... hanya perlu buat semuanya online sahaja di website Tookar.my. Jangan risau kalau takut kena tipu ke apa sebab semua dealer di Tookar ialah dealer yang sah. Tookar sangat menjaga kualiti servis mereka dan kepuasan pelanggan menjadi keutamaan. Boleh rujuk cara booking kereta di gambar dibawah ni...


Antara testimoni-testimoni dari mereka yang telah berjaya deal dengan Tookar.. wah bestnya kan..


Pada yang berminat bolehlah melayari website TOOKAR.MY dan dapatkan info berkenaan kereta dan deals lain yang sangat menarik!

Kalau nak dapatkan DISKAUN PROMOSI boleh pakai kod ni ye SL1E8PC2



Jangan lupa layari Tookar.My sebab selain menjimatkan, proses pembelian kereta juga menjadi sangat mudah! Tak payah pening kepala lagi hehehe

Anda juga boleh ke premis mereka di

Suite 27,6th Floor,
IOI Business Park,
47100, Puchong,Selangor

Tel : +603-8084 1100


Mesti ramai yang suka online shopping kan.. Macam Kekny juga lebih prefer online shopping je sebab mudah, selesa dan lebih banyak pilihan dari ribuan kedai online.

Pernah dengar tentang ShopBack? ShopBack ni memberi peluang kepada para pembeli online macam Kekny ni untuk menjana pendapatan hanya dengan membeli belah secara online.Kita keluar duit beli online, pada masa yang sama kita dapat duit dengan pembelian kita itu.

Terdapat lebih 1000 kedai online yang menawarkan cash back atau pulangan tunai sehingga 30% apabila kita beli belah di kedai-kedai tersebut.


Caranya sangat mudah, kita Cuma perlu beli barang di kedai kedai online terpilih seperti  Guardian , Under Armour , eBay , GoDaddy dan kemudian kedai kedai  tersebut akan bayar komisyen kepada ShopBack. Kemudian ShopBack akan berkongsi komisyen mereka kepada kita. Haaa senang sangat kan! Beli barang, kemudian dapat komisyen atas barang kita beli! Terbaik!

ShopBack sekarang ada Chinese New Year Promotion up to 80% off!!




Jom tengok video ni supaya lebih jelas lagi...



Kalau dah sign up dengan ShopBack, mereka juga ada bagi rewards untuk Referral Earning. Kita cuma perlu share link referral kepada kawan-kawan dan jika ada yang sign up maka kita akan dapat earning cash dari ShopBack!

Kalau ada yang sign up tu boleh klik sini https://www.shopback.my/?raf=swrvvf ;)



Mudah dan seronok kan dengan ShopBack ni. Jadi dari kita membeli belah tanpa dapat apa reward, lebih baik guna ShopBack ni. Dapatlah jimat sikit perbelanjaan ;D


Antara kek yang terhasil sepanjang setahun perjalanan CAKEENY 

PC016000ed PC166154ed PC126125ed PC116113ed PC106083 PC096066 PB275867ed PB265781 PB265801 PB255736 PB245701

Untuk tempahan bolehlah whatsapp
0125360877
 atau ke
 Instagram CAKEENY 
Hai semua, Kekny baru je semalam masuk office selepas bercuti. Alhamdulillah fresh je rasanya kepala ni bila nak buat kerja hehehe..

Anyway breakfast simple tapi sangat hearty! Banana Cheese Sandwich. Senang je nak buat ni dan bahan pun apa ada je dalam peti ais. 

P6190634br P6190649ed

Banana Cheese Sandwich

Bahan-bahan 
6 keping roti disapu mentega luar dan dalam
3 biji pisang masak ranum, dipotong nipis atau boleh je hancurkan
keju cheddar diparut atau keju cheddar keping secukupnya

Cara penyediaan
Letak pisang atas roti. Letakkan keju. Kepitkan roti macam biasa kita buat sandwich.

Kemudia bolehlah digril atau panggang dalam kuali tanpa minyak sehingga keperangan dan cheese dalamnya mencair. Hidangkan panas.