Meehoon Sup Simple

8:30 pm

Ha kalau tak tahu nak masak apa tu sekali sekala boleh try menu meehoon sup simple ni. Bahan pun cukup simple. Dalam masa tak sampai 10 minit dah siap. nak pedas boleh hidangkan dengan sambal cili kicap atau serbuk cili pun sedap.

P6292501ed P6292518ed

Resepi Meehoon Sup Simple

Bahan-bahan sup
Meehon dicelur lembut secukupnya
2 batang celery , dipotong nipis
1 mangkuk bebola ikan
2 batang kek ikan
3 keping tauhu
2 pokok daun sawi dipotong
Segenggam ikan bilis tanpa kepala dan perut, dicuci
5-6 ulas bawang putih cincang
3-4 sudu besar minyak masak
2-3 sudu kecil minyak masa
Daun sup dan daun bawang secukupnya

Cara penyediaan
Dalam periuk didihkan air, masukkan ikan bilis dan celery, dan rebus seketika. Masukkan bebola ikan, fish cake, tauhu goreng dan rebus lagi. Masukan lada sulah dan garam. Akhir sekali masukkan sawi dan tutup api. Renjis sedikit minyak bijan

Dalam kuali asing, panakskan minyak dan tumis bawang putih sehingga kekuningan, terus angkat dan tuangkan bawang ke dalam periuk kuah.

Hidangkan dengan meehoon atau mee yang telah dicelur. Tabur daun bawang dan daun sup.

You Might Also Like

1 comments

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com