Gambar dari Pasar

/
8 Comments
10:52 am
Kalau nak gambar yang cantik, tak semestinya kena pergi tempat yang cantik, tak semestinya menggunakan kamera yang mahal, tak semestinya kena ada props dan peralatan studio yang bagus. 

Apa yang perlu ada ialah minat, dan sebuah camera walaupun sekadar kamera handphone :D

DSC_2098

Ramai yang minta tips macam mana nak dapatkan gambar yang cantik. Jawapan saya memang bukan "belilah kamera DSLR atau Kamera brand...." Jawapan saya selalu bagi, gambar yang cantik kena ada pengcahayaan yang baik, framing yang creative, dan yang penting minat untuk ambil gambar regardless apa kamera yang kita pakai walaupun sekadar kamera handphone biasa.

Tak guna beli kamera mahal kalau minat tu tak ada, sebab end up kamera akan tersimpan dalam beg atau almari saja. Tak guna juga beli kamera mahal kalau malas nak baca manual, nak baca artikel photography yang melambak kat intenet. Dan paling penting, tak guna beli kamera mahal kalau malu nak carry kamera tu kemana saja awak pergi.

DSC_2092

Gambar ni semua ambil menggunakan Sony Xperia Arc yang saya pakai 3 tahun lepas sebelum bertukar ke Samsung. Sony phone camera memang menghasilkan gambar yang cantik, dan vivid. Tapi kena tukar sebab internal storange dia kecik sangat. 

DSC_2094




You may also like

8 comments:

Ain Rahman said...

wah cantiknya gambar. betul, kena tahu teknik yang betul untuk dapatkan kualiti gambar yg cantik

ameris said...

saya pun minat photography dan ada dlsr tp jarang guna.. kes malas nak angkut ke hulu hilir. tp lps baca entry ni bersemangat pulak nk ber dslr.

NURUL AQIDAH AZAHAR said...

cantik gambarnya

anajingga said...

gambar-gambar eny semua cantik-cantik :)

Zaila Hafni said...

Setuju....sony camera phone mmg bleh produce gambar cantik. Dan yes, gambar cantik tak mesti dr camera mahal :)

The Kehalusan Kelembutan said...

entry bagi saya semagat nak tgkap guna phone sebb saya suka gambaq awan langit

tiga lalat said...

chantekk., vivid dan terang ;)

Beeha Azman said...

Looks fresh !! :D