Asam Tumis Utara

May 22, 2015


Asam pedas ke asam tumis ke sama je kan... Yang penting ikan kenalah segar, cili kena tumis lama-lama supaya masak betul barulah sedap...

Resepi asam tumis utara simple ni masak semalam.. memang sedap.

P5172903ed




P5172904ed

Resepi Asam Tumis Utara

Bahan-bahan :
4-5 ekor Ikan kembung segar
1 mangkuk air asam jawa
Air kosong secukupnya
Tomato dibelah dua - boleh pakai timun atau bendi
Serai diketuk
Daun kesum
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan kisar - dikisar kasar
10-15 tangkai cili kering - direndam air panas sehingga lembut dan buang biji
Sedikit halia
sedikit kunyit hidup
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 sudu kecil rempah kari ikan 

Cara - cara  :
Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar bersama serai yang diketuk sehingga wangi dan garing cilinya. Tumis lama sedikit.

Masukkan air secukupnya berserta air asam dan ikan. Masak sehingga medidih dan ikan masak. Masukkan garam dan gula.

Akhir sekali masukkan bendi, timun dan daun kesum. Masukkan garam secukupnya dan masak seketika sehingga sayur lembut baru lah ditutup api.

P5172908ed

You Might Also Like

15 comments

  1. orang dulu-dulu lada tu digiling... perrgghh..!! mesti lagi sedaaap kan...
    hehehehehe... kita guna blender je lah.. cepat skit... lengan pun x jadi sado... :p

    ReplyDelete
  2. pergkhh...my peberet. tmbh kicap manis plak lps tu. terbaik tip top

    ReplyDelete
  3. Sedapnya asam tumis kak eny :D

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum eny...sedap nyer...:)

    ReplyDelete
  5. Aduhai... lapar dibuatnya..
    Sedap dan mengancam..

    ReplyDelete
  6. hai eny..khaty singgah sini..huhuhu..laparrrr

    ReplyDelete
  7. One of my favorite go-to recipes bila nak masak ringkas tapi sedap!

    ReplyDelete
  8. sdpnya kak..dpt lak dgn ns pnasa..perghh.

    ReplyDelete
  9. sedap dan mudah penyediaannya

    ReplyDelete
  10. haah kak utara panggil asam tumis dan memang lazimnya ikan kembung atau kak ana lebih suka ikan pelaling Eny.

    ReplyDelete
  11. Teringat pula dekat masakan mak along..huhu..lama tak makan masakan macam ni
    wuargh!!!!

    ReplyDelete
  12. aduhhh terliur sudah ^_^

    ReplyDelete
  13. perghhhh sedapnya asam tumis utara!!! tergoda.. oh no!!! lapar dah

    ReplyDelete