Hawker Foods Di Kedah

9:00 pm

Kalau Ke Utara (Kedah/ Perlis) ni pasti akan jumpa makanan-makanan yang boleh dikatakan senang dijumpai di sini.. Kebanyakan boleh dijumpai si serata Kedah dan di gerai gerai di tepi jalan. Pergi je kemana-mana pastu ada.

Antaranya

Bihun Sup / Kuey Teow Sup Utara.
P4172280ed



Laksa Utara
P4172283ed

Ais Kacang Utara yang original punya mestilah ada Sirap Merah, Air Gula Melaka, dan susu pekat manis. Selain tu mesti ada jagung manis, kacang tanah, sagu, kacang merah dan Buah Na (sejenis buah hutan)

Kalau diletak selain daripada tu, i.e ais krim, coklat atau sprinkle, tu bukan lah ais kacang yang asli hehehe

P4172277

Cendol dan Cucuq Udang Kuah Kacang
20150116_140305

You Might Also Like

15 comments

  1. x bleh tgok la...semua tu kegemaran SA tuh....

    ReplyDelete
  2. Camera tu..bak sini pnjam, hehe

    ReplyDelete
  3. banyak makan yg sedap kot belah Kedah ni..tapi kena pandai cari tempat makan tu mkanan dia sedap ka dak..

    ReplyDelete
  4. kak eny.. kalo gi Alor Staq singgah makan Laksa kat Bangunan Ukir.. sedapp..:))

    ReplyDelete
  5. semua makanan feceret dayah tu kak eny..balik aritu x sempat nak food hunting kat kedah T_T

    ReplyDelete
  6. makanan kat kedah best...cucok udang kuah kacang terbaikkk

    ReplyDelete
  7. Serius teringin nk mkn cucuq udang tuhh...sedapnyeee

    ReplyDelete
  8. buah Na tu macam mana bentuknya.... panas2 sedaplah makan ais kacang utara tu. huuuuu

    ReplyDelete
  9. Sodapnyaa. Laksa paling Sha suka! Nyum nyum

    ReplyDelete
  10. wah ! kenapa nampak sedap sgt ni?

    ReplyDelete
  11. dalam banyak2 laksa, sy suka laksa utara :D

    ReplyDelete
  12. one day nak pi jalan jalan cari makan kat kedah.. sedap semuanya..speechless..

    ReplyDelete
  13. Fuhh klau g sana nnt kak lya sggah mkn hehe

    ReplyDelete
  14. Bihun sup utara menarik sebab warna kuning kan.... tang cucuq tu prefer kuah kacang dari sos cili....

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com