Framing dalam Photography

12:32 pm

Selalu kita nampak kalau dalam drama atau filem, seorang yang membawa watak pengarah filem, atau jurugambar selalu akan buat silangan kedua belah ibu jari dan jari telunjuk membentuk  segi empat seolah-olah melihat dari dalam kamera.. hahahaha actually tu bukan action main-main tapi untuk dapatkan komposisi dan framing gambar yang cantik dan kreatif, kita kena praktikkan melihat melalui framing macam tu.

Tujuan teknik framing ni ialah untuk memberi fokus yang lebih menarik kepada gambar. Gambar tersebut nampak seperti ada ceritanya sendiri, tak nampak bosan dan tak nampak terlalu biasa.

Framing ni ada banyak jenis, sama ada kita nak pakai benda yang ada sekitar subject atau atau benda semulajadi i.e pokok, tumbuhan, daun dan sebagainya.

Contoh benda yang bukan semulajdi ni, let say kita nak ambil gambar bunga, kita boleh jadikan tiang lampu, pagar, untuk framing subject kita nanti.

Contoh paling mudah simple dan mudah ialah mengambil gambar dari tingkap. Disitu kita jadikan subject pemnadangan di luar tingkap di framekan dengan bentuk tingkap tersebut. Senang kan nak faham.

Kalau nak lebih kreatif cuba lihat melalui frame jari, mungkin kita boleh dapat shot yang menarik di situ. Apa yang pasti, jangan takut untuk mencuba sebab key nya di sini ialah tak rugi mencuba. 

Antara contoh framing dari lensa saya... koleksi gambar bunga..

Dawai dan tiang sebagai framing subjek bunga... ni boleh bawa maksud tertentu juga kan hehehe
DSC04385ed



Deretan pasu bunga tu melengkapkan gambar bunga ni.....
DSC04355ed

Nampak seperti mengimbau nostalgia je dengan framing tiang batu dan tiang kayu lama...
DSC00530ed3333

Daun digunakan sebagai framing subject bunga...
DSC04357ed

Kombinasi daun dan dawai berduri sebagai framing...
DSC04373ed


Pasu bunga dan daun sebagai framing...
DSC04403ed

Pasu bunga sebagai framing....
P2200537ed


You Might Also Like

18 comments

  1. framing ni macam mengaburkan gambar sekeliling dan menonjolkan sesuatu eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Framing bukan mengaburkan

      Delete
    2. KC jawapan anda salah hahahahah
      tu panggil depth of field atau bokeh..

      Delete
  2. Framing penting untuk menonjolkan lagi gambar betul ka kak eny

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arz betul tu, atau lebih tepat Framing untuk menonjolkan subject dari pelbagai arah dlm gambar kita.. bukan setakat subject dan background semata mata...

      Delete
    2. bila pakar photografi berbicara..hahah

      Delete
  3. Pcl ada buat lbh kurang mcm tu bila ambik gambar ...tapi x tau plk term yg diguna pakai..now i know

    ReplyDelete
  4. tutorial plisss . mcm mne nak buat k.enny?

    ReplyDelete
  5. cantik semua gambar, tak reti la kaknoor nak framing segala tu

    ReplyDelete
  6. Salam. Hee simple dan menarik foto foto bunga ;p

    ReplyDelete
  7. Itu rupanya teknik nak ambik gambar cantik. Now i know :)

    ReplyDelete
  8. cantiknya gambo! best nyer klu ada skil amil gambo cantik ni ;)

    ReplyDelete
  9. cantiknyaa gambar. nani noob gila bab bab fotografi ni. hahaha

    ReplyDelete
  10. owhh namanya framing rupanya ye. ana baru taw hehe

    ReplyDelete
  11. pandaiinye kak enyy buat photoshoot.. nice pic.. setenang awan dilangit... :)

    ReplyDelete
  12. Cantik2 semua gambar,...pandai Eny amik gambaq na....

    ReplyDelete
  13. oh, memang kena buat macam tu ye? saya ingatkan memang saje je nak buat. heeee.... tapi saya x kreatif... so, amek je apa saya rasa lawa

    ReplyDelete
  14. hehe before tahu pasal framing ni, saya panggil dia gambar instagram, sebab selalu nampak gambar camtu kat IG. siap ada border dengan tingkap la, meja la. dan memang straight pulak tu ambik gambar.

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com