Udang Goreng Kunyit Hidup

10:57 am

Udang fresh macam ni masak apa pun sedap kan.. walaupun sekadar goreng cincai dengan kunyit je hehehe... Kalau tak nak pakai udang boleh pakai sotong, ayam, daging atau yang paling best ialah cendawan tiram. Hari tu makan cendawan tiram goreng kunyit di kedai Thai memang sedap!!

P1020251ed

P1020240ed

Resepi Udang Goreng Kunyit Hidup

Bahan-bahan :
1 kg Udang
6-7 biji cili padi - diketuk
1 biji bawang besar - dibelah 8
Daun bawang dipotong
Minyak untuk menumis

Bahan tumbuk:
5-6 inci kunyit hidup
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah


P1020225ed

Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk dan cili padi sehingga wangi dan naik baunya.
Udang goreng kunyit 

Masukkan udang. Goreng sekejap. Masukkan  sedikit air supaya udang tak terlalu kering
Udang goreng kunyit 

Masukkan bawang dan daun bawang. Siap!
Udang goreng kunyit

You Might Also Like

56 comments

  1. Grrrrrr... menitis air mata tengok udang ni... grrrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. sapulaha air matamu.. hehehe.. jom kita nikmati gambar masakan eny

      Delete
    2. buat perut berbunyi kriukkkk kriukkkk

      Delete
    3. perut dah main lagu heavy metal sekarang nih

      Delete
    4. perhhh eny muhahhaa mcm lazat jaaaa

      Delete
  2. Udang Goreng Kunyit Hidup atau Goreng Udang Kunyit Hidup? He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pisang Goreng or Goreng Pisang ?? Huhuhu ...

      Delete
    2. udang goreng.. menyatakan udangnya telah digoreng.. goreng udang pula adalah perlakuan mengoreng udang..
      facebook.. buku muka atau muka buku? dari segi bahasa banyak pertikaian.. takde yang kisah pun.. asalkan boleh di fahami untuk bahasa harian.. hehehe..

      Delete
    3. panjang penerangan azman arsad..haha..

      Delete
    4. hahaha.. sesekali taip komen panjang sikit.. hehehe

      Delete
    5. hihiii goreng udang..kata perbuatan

      Delete
    6. yang penting udang dimasak..

      Delete
  3. ringkas tapi menyelerakan, hendak2 makan ketika panaskan Eny..:)

    ReplyDelete
  4. Wahhh... tengok gambar aje dah terliur rasanya.. =)

    ReplyDelete
  5. Saya pun suka buat cam nie, mesti kena buat byk coz anak2 suka meratah ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. udang sekarang tengah mahal.. huhuhuhu..

      Delete
    2. yer la musim org susah nk kelaut mahal la harganya

      Delete
    3. kena cari udang sungai.. hehehe.. udang galah lagi le mahal huhuhuhu

      Delete
  6. amboi kak eny...!! besaq-besaq udang tuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu yang geram tu.. udang tengah mahal pulak tu...

      Delete
    2. udang freshh buat apa pun nmpak sedap

      Delete
    3. udang tak fresh pun sedap.. (udang kering memang sedap hahahaha masak nasi goreng perghhhhh)

      Delete
  7. yang ni pun sedap.. tterliur ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang membuat semua orang terliur

      Delete
    2. kan kann u all..semua nya nampak best di mata

      Delete
  8. blog kak eny mmg bagi inspirasi kat saya yang agak 'rajin' memasak ni. bujang kan boleh la wat perangai 'rajin' tu. hihi.. my feveret ni udang.. semua masakan mengenai udang mmg rembat..

    http://syidamenulis.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju.. blog eny memang sangat-sangat memberikan inspirasi

      Delete
  9. memang sedap..biasa buat masak mcm ni

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. kalo udang yg dah digoreng tu pon hidup lagi.. larikkkkk! hehe

      Delete
    2. hahahaha.. udang hidup maknanya tak masak

      Delete
  11. rajin eny simple tapi mesti menyelerakan

    ReplyDelete
  12. Kak Enyyyy, awat nampak sedap sangat! Untung hasben akak :D

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com