Masak Lemak Rebung dan Lempung

/
47 Comments
11:08 am
Selamat berhujung minggu semua....

Di belakang rumah mak mentua ada pokok buluh rebung yang jenis besar tu. Memang sedap kalau rebung baru. Rasa manis dan berlemak je. Kalau di Kedah, susah nak dapat rebung jenis besar macam ni. Yang ada cuma rebung buluh kecil atau rebung madu.

Kalau mak  selalu gulaikan dengan udang. Memang sedap. Tapi kali ni saya cuba gulaikan dengan lempung atau paru.

Rebung yang jenis besar ni apa namanya ya? Rebung betong kah?

Rebung Lempung

Rebung Lempung


Resepi Masak Lemak Rebung dan Lempung

Bahan-bahan :

500 lempung / paru lembu - direbus bersama halia dan lada hitam biji sehingga lembut dan empuk. Lepas empuk, barulah dipotong sesuka hati
Rebung secukupnya, dihiris nipis
300 ml santan pekat
3 batang Serai - diketuk
Garam secukupnya
2-3 cawan air 
Garam secukup rasa

Bahan ditumbuk :
2-3 inci kunyit hidup
7-8 biji cili padi merah dan hijau - supaya warna kuah cantik kena campur warna merah dan hijau
3 ulas bawang merah

Cara-cara :

Dalam periuk, masukkan bahan tumbuk, rebung dan air. Masak seketika sehingga mendidih dan rebung lembut.

Masukkan santan dan lempung rebus. Tambah air jika perlu jika nampak kurang dan terlalu pekat. Rasa garamnya dan boleh la tutup api.


You may also like

47 comments:

Qaseh Abadi said...

Resepi yg menarik.. tapi sayang sya xmakan paru..kira semua organ dalaman la xmakan.. mungkin blh tukar dgn daging..

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Wah sedapnya makan rebung. Dah lama tak makan rebung. Biasa makan tempat kenduri aje. Boleh cuba juga nak masak ni kan.

Putri Homestay said...

biasa makan masak lemak rebung dgn udang...yang x pernah rasa lagi..kreatif lah Eny ni

Scdha Sein said...

Rebung Betong dgn anak buluh betong sama ke? He he he..

Hani Fadhlina Abdul Rahman said...

Udang pun boleh ...

Hani Fadhlina Abdul Rahman said...

Saya pun lama dah tak merasa ...

Hani Fadhlina Abdul Rahman said...

Kalau ngan udang memang dah biasa jumpa kan ...

Hani Fadhlina Abdul Rahman said...

Kena tengok kamus nih ... Tak pun Google jer ...

Hanis Amanina said...

suka sangat rebung! tapi biasa makan kat kedai2 melayu je. sbb rebung bau kuat sangat masuk rumah T_T

tapi sy tak makan lempung hee

Hanis Amanina said...

sy pun tak makan organ dalaman :) tapi gaya macam sedap jeee

Hanis Amanina said...

macam satu family je rasanya ;D haha

Papaglamz said...

Cr2 rebung jmpe anak buluh betong x? Hahaja

Farrah MF said...

Sedappnyaaa! Lama dah tak makan gulai rebung. Nyummnyummm.

anamizu said...

dulu mak mmg feveret rebung nih. tp lps dah dpt tawu alergic, terus x mkn dah smpaila skrg hehe

azman Arsad said...

semua saya makan asalkan sedap.. hehehe

azman Arsad said...

rebung nih memang susah nak cari

azman Arsad said...

Eny memang sangat kreatif dan berbakat

azman Arsad said...

hahahaha.. nostalgia klasik melayu

azman Arsad said...

saya makan semuanya.. asalkan sedap

azman Arsad said...

hahahahaha.. kalau jumpa confirm masuk buletin utama

azman Arsad said...

yum yum yum.. so yummy

azman Arsad said...

sayangnya.. huhuhu..sedap nih..tapi kalau dah tak boleh makan nak buat camne.. huhuhu

Papaglamz said...

Yelatu encik Arman Arsad.. Rajinyer komen.. Sana sini ade.. Awak lead top komentar dh la.. Tahniah.. Hahahaa..

Papaglamz said...

Hahahaha.. Ok.. Tu je..

nor nazliana said...

dengan ikan sungai pun sedap

nor nazliana said...

susah sebab hbs pokok dia org tebang buat pembangunan

nor nazliana said...

sedap ni..jom kita try tgk

nor nazliana said...

sama ja hahha janji rebung

nor nazliana said...

jgn buat lempung buat dgn ikan kembung

nor nazliana said...

hahha dah ucap tahniah tu all the best

nor nazliana said...

sedapkan farrah rebung nk dia susah tp mkn dia best sgt

nor nazliana said...

miang kot hahhaa

nor nazliana said...

rebung mak kita dulu wat jual ja untung ooo

nor nazliana said...

kak ana membesar dengan hasil duit mencari rebung..kak ana pun pernah ikut mak pergi cari di hutan..syokk oo

azman Arsad said...

sedap... sedap.. sedap

azman Arsad said...

yang susah cari nilah yang selalunya sedap

azman Arsad said...

selamat ,mencuba

azman Arsad said...

boleh di makan atau tak boleh dimakan.. hehehe

azman Arsad said...

lempung kalau masak sambal nih pun ok

azman Arsad said...

menang kalah belum ditentukan lagi.. sama-sama kita rajin mengomen

azman Arsad said...

yang sedap memang susah nak dapat.. huhuhuhu

azman Arsad said...

takpe... ganti umbut kelapa pun sedap

azman Arsad said...

barang eksotik nih.. mahal harganya

azman Arsad said...

pengalaman hidup yang menarik

Farrah MF said...

Memang. Time makan memang tak ingat!

azman Arsad said...

hahahaha.. sedap hingga tak terkata

Queen Contest said...

orang utara panggil paru tu lempung ye? baru tahu ^^ kalaulah perut kita boleh bercakap, mesti beliau akan cakap lapar doplohpat jam :D