Masak Lemak Rebung dan Lempung

11:08 am

Selamat berhujung minggu semua....

Di belakang rumah mak mentua ada pokok buluh rebung yang jenis besar tu. Memang sedap kalau rebung baru. Rasa manis dan berlemak je. Kalau di Kedah, susah nak dapat rebung jenis besar macam ni. Yang ada cuma rebung buluh kecil atau rebung madu.

Kalau mak  selalu gulaikan dengan udang. Memang sedap. Tapi kali ni saya cuba gulaikan dengan lempung atau paru.

Rebung yang jenis besar ni apa namanya ya? Rebung betong kah?

Rebung Lempung

Rebung Lempung


Resepi Masak Lemak Rebung dan Lempung

Bahan-bahan :


500 lempung / paru lembu - direbus bersama halia dan lada hitam biji sehingga lembut dan empuk. Lepas empuk, barulah dipotong sesuka hati
Rebung secukupnya, dihiris nipis
300 ml santan pekat
3 batang Serai - diketuk
Garam secukupnya
2-3 cawan air 
Garam secukup rasa

Bahan ditumbuk :
2-3 inci kunyit hidup
7-8 biji cili padi merah dan hijau - supaya warna kuah cantik kena campur warna merah dan hijau
3 ulas bawang merah

Cara-cara :

Dalam periuk, masukkan bahan tumbuk, rebung dan air. Masak seketika sehingga mendidih dan rebung lembut.

Masukkan santan dan lempung rebus. Tambah air jika perlu jika nampak kurang dan terlalu pekat. Rasa garamnya dan boleh la tutup api.

You Might Also Like

47 comments

  1. Resepi yg menarik.. tapi sayang sya xmakan paru..kira semua organ dalaman la xmakan.. mungkin blh tukar dgn daging..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun tak makan organ dalaman :) tapi gaya macam sedap jeee

      Delete
    2. semua saya makan asalkan sedap.. hehehe

      Delete
    3. dengan ikan sungai pun sedap

      Delete
  2. Wah sedapnya makan rebung. Dah lama tak makan rebung. Biasa makan tempat kenduri aje. Boleh cuba juga nak masak ni kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rebung nih memang susah nak cari

      Delete
    2. susah sebab hbs pokok dia org tebang buat pembangunan

      Delete
    3. yang susah cari nilah yang selalunya sedap

      Delete
  3. biasa makan masak lemak rebung dgn udang...yang x pernah rasa lagi..kreatif lah Eny ni

    ReplyDelete
  4. Rebung Betong dgn anak buluh betong sama ke? He he he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena tengok kamus nih ... Tak pun Google jer ...

      Delete
    2. macam satu family je rasanya ;D haha

      Delete
    3. hahahaha.. nostalgia klasik melayu

      Delete
    4. boleh di makan atau tak boleh dimakan.. hehehe

      Delete
  5. suka sangat rebung! tapi biasa makan kat kedai2 melayu je. sbb rebung bau kuat sangat masuk rumah T_T

    tapi sy tak makan lempung hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya makan semuanya.. asalkan sedap

      Delete
    2. jgn buat lempung buat dgn ikan kembung

      Delete
    3. lempung kalau masak sambal nih pun ok

      Delete
  6. Cr2 rebung jmpe anak buluh betong x? Hahaja

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha.. kalau jumpa confirm masuk buletin utama

      Delete
    2. Yelatu encik Arman Arsad.. Rajinyer komen.. Sana sini ade.. Awak lead top komentar dh la.. Tahniah.. Hahahaa..

      Delete
    3. hahha dah ucap tahniah tu all the best

      Delete
    4. menang kalah belum ditentukan lagi.. sama-sama kita rajin mengomen

      Delete
  7. Sedappnyaaa! Lama dah tak makan gulai rebung. Nyummnyummm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapkan farrah rebung nk dia susah tp mkn dia best sgt

      Delete
    2. yang sedap memang susah nak dapat.. huhuhuhu

      Delete
    3. Memang. Time makan memang tak ingat!

      Delete
    4. hahahaha.. sedap hingga tak terkata

      Delete
  8. dulu mak mmg feveret rebung nih. tp lps dah dpt tawu alergic, terus x mkn dah smpaila skrg hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sayangnya.. huhuhu..sedap nih..tapi kalau dah tak boleh makan nak buat camne.. huhuhu

      Delete
    2. takpe... ganti umbut kelapa pun sedap

      Delete
  9. rebung mak kita dulu wat jual ja untung ooo

    ReplyDelete
  10. kak ana membesar dengan hasil duit mencari rebung..kak ana pun pernah ikut mak pergi cari di hutan..syokk oo

    ReplyDelete
  11. orang utara panggil paru tu lempung ye? baru tahu ^^ kalaulah perut kita boleh bercakap, mesti beliau akan cakap lapar doplohpat jam :D

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com