Korean Pancake yang sangat sedap!

/
20 Comments
10:55 am
Satu lagi episode masakan sebab terpengaruh dari siri Running Man. Heheh.. Buat Korean Pancake semalam. Kat manalah jumpa resepi tu tak ingat pula. Yang ingat sukatan tepung dan telur. Sukatan air main masuk je hehehe.
Kena makan panas-panas memang sedap, rasa lembut je. Boleh la cuba ye!

P1181218ed

P1181206ed

Resepi Korean Pancake
1 cawan tepung gandum
2 biji telur
Udang dibuang kulit secukupny
Daun bawang – dipotong
Sedikit garam
Bijan panggang untuk tabur

Sos Kicap :
Kicap pekat
Sedikit air - sebab nak cairkan sikit kicap tu
Sedikit cuka
Daun bawang dipotong halus
Bijan panggang

Campurkan semua sekali dan kacau rata

Cara-cara buat pancake :

Campurkan semua bahan dalam mangkuk.
20150118_162944

Masukkan air sedikit demi sedikit sampai sebati. Tahap kepekatan macam adunan penkek biasa.
20150118_163218

Panaskan kuali dan letak minyak sedikit macam nak goreng telur dadar tu .Masukkan 2 senduk adunan tadi kedalam kuali dan ratakan
20150118_163901

Goreng sehingga masak. Tabur bijan diatas pancake dan hidangkan dengan sos kicap.
20150118_164135

Kalau nak buat versi kurang minyak boleh letak sedikit je minyak dan pakai kuali non stick. Kena masak lama sikit ye kalau kurang minyak ni. :)



You may also like

20 comments:

MNH SASTERA MELAYU said...

Memang sedaplah... boleh cuba resepi ni

CikAnie said...

salm kenal
#143
http://www.coretanhatiibu.com/
berselera pulak saya tengok gambar tu,,

cik karmila said...

nampak simple tapi sedaapp...

Sue Sopian said...

amboi.. sedapnya.. rajin tau kak eny ni.. :)

kak.. sy tag kak eny kat sini -->
http://www.suesopian.com/2015/01/first-and-simple-giveaway-oleh-cik-iman.html

POJIEGRAPHY BLOG said...

Good resipi! Boleh cuba ni. Thank you so much!

Hani Fadhlina Abdul Rahman said...

Nanti kalau ada bahan, nak cuba lah ...

Hanis Amanina said...

alaaa, takde udang T_T

azman Arsad said...

selamat mencuba

azman Arsad said...

memang sangat menyelerakan

azman Arsad said...

betul tu.. simple sangat.. sangat...

azman Arsad said...

eny memang sangat rajin memasak

azman Arsad said...

selamat mencuba

azman Arsad said...

selamat mencuba

azman Arsad said...

hehehe.. buat lempeng kosong ajelah.. hik hik hik

anajingga said...

ala-ala cucuq udang lah ni Eny.. cuma ubah suai sosnya je kan hehe :)

Putri Homestay said...

resepi baru lagi untuk saya

azman Arsad said...

cucur udang dan korean pancake nih sebenarnya bersaudara.. kedua-duanya dalam rumpun asia.. hehehehe

azman Arsad said...

selamat mencuba resepi baru

Queen Contest said...

Nampak macam telur dadar + piza pulak.. hee nanti in shaa Allah cuba, tu pun kalau kita rajin xD

azman Arsad said...

selamat mencuba