Tutorial Biskut Coklat Chip Resepi Anna Olson

9:39 am

Hi good morning... pagi ni cuma nak share resepi biskut coklat chips yang mudah ni. Resepi dapat dari Anna Olson di Food Channel.

DSC03305e

Chocolate Chip Cookies
Recipe by Anna Olson

Ingredients :
¾ cup unsalted butter, softened
1 cup brown sugar
¼ cup granulated sugar
1 egg
2 teaspoons vanilla extract
2 cups all purpose flour
1 teaspoon baking powder
½ teaspoon salt
1 cup bittersweet chocolate, cut into chunks or chocolate chips

Method :
1. Preheat oven to 190C
2. Cream together butter and sugars until smooth. Add egg and vanilla and blend in.
3. Stir in flour, baking powder and salt. Stir in chocolate chunks.
4. Drop by tablespoons onto a greased baking sheet and bake for 8-10 minutes, until golden brown around the edges.

Saya akan translatekan ke BM resepi simple ni. ;). Kena tengok gambar satu persatu ye.

DSC03290e

Dalam mangkuk besar, satukan 3/4 cawan butter yang masih sejuk, 1 cawan gula perang dan 1/4 cawan gula caster. Kalau nak kurang manis, boleh pakai gula perang sepenuhnya. Kacau sehingga butter dan gula sebati.
20140404_171930e

At this point, pecah telur sebiji. Kacau rata lagi sehingga sebati

20140404_172454ed

Sampai jadi macam ni....
20140404_172556e

Untuk coklat chips, boleh pakai chocolate chips biasa yang kecil-kecil yang dijual di pasaraya. Saya pakai dark chocolate coins Beryl's ni. Coklat dia tak manis sangat dan sedap. Tapi kena crushkan (atau cincang)  sikit kecik kecik
20140404_172738e

Dalam adunan butter, telur dan gula tadi, masukkan 2 cawan tepung yang diayak bersama 1 sudu kecil baking powder dan sedikit garam dan kacau rata.
20140404_172808ed

Masukkan coklat
20140404_173122ed

Adunan cookies yang telah siap. Boleh terus bentukkan atau kalau nak lebih sedap dan biskut lebih rapuh boleh sejukkan dulu dalam peti sejuk selama satu jam.
20140404_173504ed

Bentukkan bulat-bulat dan tekan sedikit supaya sedikit leper. 
20140404_181033e

Bakar pada suhu 180C sehingga biskut agak perang di bahagian tepi.
20140404_182738ee

Note : Buat biskut coklat chip ni kadang-kadang dia tak nak leper cantik macam biskut coklat chip yang kita beli kat kedai. Cara nak dapat biskut yang cantik leper dan flat ialah kita bakar separuh masak, keluarkan dari oven dan tekan biskut tu supaya leper sedikit dan sambung bakar sehingga masak.

You Might Also Like

37 comments

  1. Tq for sharing.
    Aida suka tgk program anna olson especially baking nyer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tv berapa tu aida..kongsi lah dgn kita juga

      Delete
    2. saya suak tengok dan suka makan

      Delete
  2. sesimple ini jer boleh dpt cookies sedappp... hehe.. dulu slalu jugak ngk channel tu.. senang phm p die ajr.. ngk cam senang tpi nk buat.. adehhh.. hihiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. zafair ada penyakit MALAS kan semua jd susah

      Delete
    2. selalunya yag simple tu lah yang susah nak buat sebenarnya

      Delete
  3. Replies
    1. azney kn pindah duk sebelah umah eny la..kalau nak free:)

      Delete
    2. kalau boleh pos.. saya pun nak juga

      Delete
  4. ooo kena bkr dulu sat pastu bwk kuar tekan sikit bg leper pstu smbung bkr semula no? ok satgi nk try la buat hehe

    ReplyDelete
  5. Macam chipsmore jer.. Kekap ade.. Kejap takde..

    ReplyDelete
  6. oh, rupanya kalau nak lebih rapuh, kena sejukakkan dulu dalam peti ais ye? haha, baru tau ni... thanks for the tips

    ReplyDelete
  7. mudah nak buat..bahan pun senang nak dapat..kegemaran kanak2

    ReplyDelete
  8. sedapnyer rangup jer tengok anak-anak mesti suka ni

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. mudah kalau ada caranya azman

      Delete
    2. selalunya yang mudah itulah yang selalu buat tak jadi.. hehehe

      Delete
  10. Kena cuba jugak nanti :)
    *sambil usap perut dan berkata: bila hang nak kuruih?* :D

    ReplyDelete
  11. Tepung tu tepung gandum sahaja atau sekali dengan tepung jagung?

    ReplyDelete
    Replies
    1. all purpose flour atau tepung gandum biasa. nak rangup boleh 1 sudu emplex atau tepung beras.

      Delete
  12. Tepung tu tepung gandum sahaja atau sekali dengan tepung jagung?

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com