Tutorial Biskut Coklat Chip Resepi Anna Olson

/
37 Comments
9:39 am
Hi good morning... pagi ni cuma nak share resepi biskut coklat chips yang mudah ni. Resepi dapat dari Anna Olson di Food Channel.

DSC03305e

Chocolate Chip Cookies
Recipe by Anna Olson

Ingredients :
¾ cup unsalted butter, softened
1 cup brown sugar
¼ cup granulated sugar
1 egg
2 teaspoons vanilla extract
2 cups all purpose flour
1 teaspoon baking powder
½ teaspoon salt
1 cup bittersweet chocolate, cut into chunks or chocolate chips

Method :
1. Preheat oven to 190C
2. Cream together butter and sugars until smooth. Add egg and vanilla and blend in.
3. Stir in flour, baking powder and salt. Stir in chocolate chunks.
4. Drop by tablespoons onto a greased baking sheet and bake for 8-10 minutes, until golden brown around the edges.

Saya akan translatekan ke BM resepi simple ni. ;). Kena tengok gambar satu persatu ye.

DSC03290e

Dalam mangkuk besar, satukan 3/4 cawan butter yang masih sejuk, 1 cawan gula perang dan 1/4 cawan gula caster. Kalau nak kurang manis, boleh pakai gula perang sepenuhnya. Kacau sehingga butter dan gula sebati.
20140404_171930e

At this point, pecah telur sebiji. Kacau rata lagi sehingga sebati

20140404_172454ed

Sampai jadi macam ni....
20140404_172556e

Untuk coklat chips, boleh pakai chocolate chips biasa yang kecil-kecil yang dijual di pasaraya. Saya pakai dark chocolate coins Beryl's ni. Coklat dia tak manis sangat dan sedap. Tapi kena crushkan (atau cincang)  sikit kecik kecik
20140404_172738e

Dalam adunan butter, telur dan gula tadi, masukkan 2 cawan tepung yang diayak bersama 1 sudu kecil baking powder dan sedikit garam dan kacau rata.
20140404_172808ed

Masukkan coklat
20140404_173122ed

Adunan cookies yang telah siap. Boleh terus bentukkan atau kalau nak lebih sedap dan biskut lebih rapuh boleh sejukkan dulu dalam peti sejuk selama satu jam.
20140404_173504ed

Bentukkan bulat-bulat dan tekan sedikit supaya sedikit leper. 
20140404_181033e

Bakar pada suhu 180C sehingga biskut agak perang di bahagian tepi.
20140404_182738ee

Note : Buat biskut coklat chip ni kadang-kadang dia tak nak leper cantik macam biskut coklat chip yang kita beli kat kedai. Cara nak dapat biskut yang cantik leper dan flat ialah kita bakar separuh masak, keluarkan dari oven dan tekan biskut tu supaya leper sedikit dan sambung bakar sehingga masak.


You may also like

37 comments:

adianiez AIDA said...

Tq for sharing.
Aida suka tgk program anna olson especially baking nyer...

zafairMAS_shakleeSITE said...

sesimple ini jer boleh dpt cookies sedappp... hehe.. dulu slalu jugak ngk channel tu.. senang phm p die ajr.. ngk cam senang tpi nk buat.. adehhh.. hihiiii

Azney Shamsuddin said...

sedapnyaaaa pos sini sikit hehe

anamizu said...

ooo kena bkr dulu sat pastu bwk kuar tekan sikit bg leper pstu smbung bkr semula no? ok satgi nk try la buat hehe

Papaglamz said...

Macam chipsmore jer.. Kekap ade.. Kejap takde..

Glory jane said...

suka tengok anna olson juga...

Glory jane said...

oh, rupanya kalau nak lebih rapuh, kena sejukakkan dulu dalam peti ais ye? haha, baru tau ni... thanks for the tips

Putri Homestay said...

mudah nak buat..bahan pun senang nak dapat..kegemaran kanak2

nor nazliana said...

sedapnyer rangup jer tengok anak-anak mesti suka ni

nor nazliana said...

byk bahan yg mudah nak dapatkan putri

nor nazliana said...

ana pun suka juga

azman Arsad said...

sedapnya

azman Arsad said...

mudah sungguh membuatnya

nor nazliana said...

tv berapa tu aida..kongsi lah dgn kita juga

nor nazliana said...

zafair ada penyakit MALAS kan semua jd susah

nor nazliana said...

azney kn pindah duk sebelah umah eny la..kalau nak free:)

nor nazliana said...

buat ker tu anamizu hihii

nor nazliana said...

lebih kurang chipsmore la papaglamzz

nor nazliana said...

tips berguna untuk kitakan GJ

nor nazliana said...

sedapkan azman

nor nazliana said...

mudah kalau ada caranya azman

azman Arsad said...

saya suak tengok dan suka makan

azman Arsad said...

selalunya yag simple tu lah yang susah nak buat sebenarnya

azman Arsad said...

kalau boleh pos.. saya pun nak juga

azman Arsad said...

selamat mencuba resepi

azman Arsad said...

ini biskut mewah chip

azman Arsad said...

suka tengok dan suka makan

azman Arsad said...

Eny memang tak lokek ilmu

azman Arsad said...

kegemaran saya juga

azman Arsad said...

saya pun suka juga

azman Arsad said...

confirm memang sedap

azman Arsad said...

selalunya yang mudah itulah yang selalu buat tak jadi.. hehehe

Queen Contest said...

Kena cuba jugak nanti :)
*sambil usap perut dan berkata: bila hang nak kuruih?* :D

kak gojes said...

wah nak try buat juga laaaaa

deena wani said...

Tepung tu tepung gandum sahaja atau sekali dengan tepung jagung?

deena wani said...

Tepung tu tepung gandum sahaja atau sekali dengan tepung jagung?

Eny Abdullah said...

all purpose flour atau tepung gandum biasa. nak rangup boleh 1 sudu emplex atau tepung beras.