Resepi Rendang Ayam Chef Wan

8:30 pm

Rendang yang sedap pada saya mestilah pedas dan ada rasa manis manis sikit dan saya suka daun kunyit banyak dalam rendang tu. Ikut taste masing-masing lah kan. Lain orang lain citarasanya :)

DSC09149

Resepi Rendang Ayam Chef Wan - ambil dari Rancangan Best Wan di AFC Channel.

Bahan-bahan :
1½ kg - dipotong 12
500 ml Santan
250 g kerisik
3  Daun Limau Purut - tak pakai
2 helai daun kunyi dihiris nipis
Garam dan gula

Bahan untuk dikisar :
10 cili merah
15 cili kering - direndam lembut, buang biji dan tapis
15 bawang merah
3 bawang putih
8 buah keras
8 serai - potong nipis
2-3 inci halia
2-3 inci kunyit hidup
7-8 biji cipi api - optional kalau nak pedas lagi



Cara - cara :
Masukkan  bahan kisar ke dalam kuali bersama ayam. Masak sehingga ayam kecut dan kering airnya. Masukkan santan dan kerisik. Masak lagi sehingga rendang kering dan pekat. Akhir sekali masukkan daun kunyit.

You Might Also Like

18 comments

  1. ish3 ini betol2 mengundang kelaparan betol la :D

    ReplyDelete
  2. wah... kalau ada lemang ni.... sodap

    ReplyDelete
    Replies
    1. lemangkan wahh xpandang dh org lalu belakang

      Delete
    2. rebus lemang segera adabi.. hehehe

      Delete
  3. hurm cicah dengan ketupat pun sedap nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha. suasana hari raya tuuu...

      Delete
  4. set lengkap ngan kutupat ka lemang.. heeheh

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. dah mengelodak lapor nih.. kejap tadi lagu keroncong.. ni dah lagu heavymetal pulak dah

      Delete
  6. rendang ayam nih selalu masak tapi hancur dagingnya

    ReplyDelete
  7. kalau guna ayam tua tak hancur tapi rasa kurang sedap.. dagiingnya tawar

    ReplyDelete
  8. Akak mesti rajin tengok rancangan memasak kan.. kita ni rajin bukak game je T^T

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com