Resepi Rendang Ayam Chef Wan

/
18 Comments
8:30 pm
Rendang yang sedap pada saya mestilah pedas dan ada rasa manis manis sikit dan saya suka daun kunyit banyak dalam rendang tu. Ikut taste masing-masing lah kan. Lain orang lain citarasanya :)

DSC09149

Resepi Rendang Ayam Chef Wan - ambil dari Rancangan Best Wan di AFC Channel.

Bahan-bahan :
1½ kg - dipotong 12
500 ml Santan
250 g kerisik
3  Daun Limau Purut - tak pakai
2 helai daun kunyi dihiris nipis
Garam dan gula

Bahan untuk dikisar :
10 cili merah
15 cili kering - direndam lembut, buang biji dan tapis
15 bawang merah
3 bawang putih
8 buah keras
8 serai - potong nipis
2-3 inci halia
2-3 inci kunyit hidup
7-8 biji cipi api - optional kalau nak pedas lagi


Cara - cara :
Masukkan  bahan kisar ke dalam kuali bersama ayam. Masak sehingga ayam kecut dan kering airnya. Masukkan santan dan kerisik. Masak lagi sehingga rendang kering dan pekat. Akhir sekali masukkan daun kunyit.



You may also like

18 comments:

nadialadzim said...

sedapnya!

anamizu said...

ish3 ini betol2 mengundang kelaparan betol la :D

Glory jane said...

wah... kalau ada lemang ni.... sodap

nor nazliana said...

hurm cicah dengan ketupat pun sedap nie

nor nazliana said...

lemangkan wahh xpandang dh org lalu belakang

zafairMAS_shakleeSITE said...

betul2..

zafairMAS_shakleeSITE said...

set lengkap ngan kutupat ka lemang.. heeheh

Putri Homestay said...

Fuhh...sabarlah wahai perut

azman Arsad said...

sedapnya

azman Arsad said...

rendang ayam nih selalu masak tapi hancur dagingnya

azman Arsad said...

kalau guna ayam tua tak hancur tapi rasa kurang sedap.. dagiingnya tawar

azman Arsad said...

memang confirm sedap nih

azman Arsad said...

perut yang kenyang tiba-tiba telah menjadi lapar

azman Arsad said...

rebus lemang segera adabi.. hehehe

azman Arsad said...

hahahaha. suasana hari raya tuuu...

azman Arsad said...

hahaha,, memang feel raya betul

azman Arsad said...

dah mengelodak lapor nih.. kejap tadi lagu keroncong.. ni dah lagu heavymetal pulak dah

Queen Contest said...

Akak mesti rajin tengok rancangan memasak kan.. kita ni rajin bukak game je T^T