Mee Bandung Simple

1:00 pm

Resepi paling simple dan mudah. Main campak-campak je. Kalau ada lebihan sambal tumis boleh la pakai untuk buat mee bandung  versi campak-campak ni hehehe.

DSC00453

Resepi Mee Bandung Simple

Bahan-bahan :
1 pinggan mee kuning- dicelur sekejap kemudian dicuci dan hilangkan bau kapur dan minyak. Tos 2-kali.
Udang
Isi Ayam
1 biji telur
Sawi
2-3 sudu besar sambal tumis
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 biji tomato - potong dadu
2 ulas bawnag putih diketuk
2 biji cili padi diketuk
Sedikit minyak untuk menumis
Air secukupnya
Garam secukup rasa.
Daun sup dan daun bawang
Tauhu digoreng.

Cara-cara :
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili padi yang diketuk. Setelah wangi masukkan tomato yang dipotong dadu. Goreng sebentar sehingga tomato layu.

Masukkan isi ayam dan udang. Masukkan sambal tumis, sos cili dan sos tiram. Masukkan air secukupnya. Masak sehingga mendidih dan isi ayam dan udang masak.

Akhir sekali masukkan sawi, mee dan pecahkan telur didalamnya.

Siap. Hidangkan dengan daun sup, daun bawang, tauhu goreng dan perahan limau.


Saya ada buat Give Away Blog yang pertama.. Kalau ada yang nak join, KLIK SINI UNTUK JOIN.
Yang mana yang dah join tu terima kasih banyak banyak!!!


You Might Also Like

54 comments

  1. Replies
    1. haha pos boleh ka diari kikii kena pergi kat umah eny la jawabnya

      Delete
    2. kalau boleh pos saya nak juga

      Delete
  2. sedapnya tengok pun jadi sis salam perkenalan k
    singgah blog kite erk wak danisharora.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan danish tgk pun dah boleh buat perut kenyang..salam kenalan ya danisharora

      Delete
  3. Simple ke tu Eny, sarat dengan udang bagai hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. simple kan ana rajin eny ni..

      Delete
    2. simple sebab ringkas caranya.. tapi mewah isinya

      Delete
  4. Salam sis... Saya baru follow blog ni :)
    Sedapnya tengok mi bandung ni.... Kecur air liur. tak pernah buat, selalu beli masa balik kg je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. GJ kita buat sekali ja tu masa raya tanpa family huhuu sedihh

      Delete
  5. rindu nye nak balik johor cari mee bandung.. hua3

    ReplyDelete
    Replies
    1. johor di mana?
      saya asal batu pahat

      Delete
    2. GJ asal johor ker..yoorin nnt balik jgn lupa cari mee bandung ya kempunan nnt

      Delete
    3. saya juga orang johor.. kluangman

      Delete
  6. udang tu memang menggoda lah T_T setiap kali balik cuti, memang sakan hampir tiap2 hari makan udang. sini udang mahal T_T

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. ana pulak elegik udang sebab resdung kuat tp nk makan jer juga..sakit ubat ada hihii

      Delete
    2. saya juga tergoda... tergoda dengan udang tu

      Delete
  7. Teringin jln rmh kak eny la.. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom papaglamzz kita pergi sama2 jom

      Delete
    2. ada udang di sebalik mee tu.. confirm singgah nak makan free.. hehehe

      Delete
  8. ya allah kak eny! ana suka mee bandung! sedapnyaaaa la hai :D

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. hihii mee jawa mcm mn azman org jawa ka yg mkn

      Delete
    2. entahlah tak tahu.. cuma orang yang jual tu cakap mee jawa.. rasanya ada iras-iras mee rebus dan mee bandung lebih kurang

      Delete
  10. Replies
    1. hahaha.. try order kat kedai.. hik hik hik

      Delete
  11. Replies
    1. pagi2 kalau kat kl pekena dah ana mee bandung buat sarapan..hihii

      Delete
    2. kurang gemar buat sarapan sebab pegi kerja habis baju penuh percikan kuah

      Delete
  12. betul ke mee bandung muar adalah yang paling sedap?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hanya org muar ja dapat jawab soalan ni azman

      Delete
    2. mee bandung sedap kalau kuah n rencahnya cukup sempurna baru ada urhmmm

      Delete
    3. masalahnya saya dilahirkan di muar.. tiap kali balik kg rasa mee bandungnya sama aje macam tempat lain.. cuma kalau kat muar nih saiz hidangannya kecik benor..

      Delete
  13. Nampak simple tapi geram tengok udang's tu :D

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com