Mee Abu

2:30 pm

mee abu 4

Mee Abu sangat terkenal di Alor Setar, Kedah. Kebanyakan pengunjung restoren sama ada orang tempatan atau orang luar  yang selalu datang ke restoren Mee Abu ni. Kebanyakan kawan-kawan yang datang akan tanya, kat mana nak makan Mee Abu atau Nasi Lemak Royal. Nanti saya share story tentang Nasi Lemak Royal :D

Restoren ni sebenarnya macam restoren mamak cuma menunya khusus  menghidangkan mee rebus, mee goreng, roti canai, murtabak, dan popia. Nak minta nasi goreng ke, nasi paprik ke memang tak ada lah.

Yang saya pergi ni di Lebuhraya Sultan Badlishah. Ada satu lagi cawangan di Jalan Pegawai.  Yang di jalan Pegawai memang banyak menu lain sebab disewa ruang niaga kepada peniaga makanan.
Menu utamanya ialah Mee Rebus Abu. Abu tu nama orang ye. Sebab dulu-dulu masa kecik saya ingat mee ni dibuat dari abu T__T

mee abu 1

Mee rebus abu ni bagi saya macam mee rebus biasa yang lain, Cuma istimewanya mee rebus ni rasa dia light sikit, tak rasa heavy dan muak sangat. Paling istimewa dihidangkan bersama lempung rebus yang dihiris nipis.

mee abu 2 

mee abu 3 

Popia ni pula dalam ada taugeh yang digoreng bersama sengkuang. Atas tu disiram kuah pedas manis dan ditabur serbuk kacang.

Kalau ada yang datang ke Kedah boleh la singgah di Mee Abu ni. Jangan lupa inform saya, boleh la setakat nak belanja kawan-kawan hehehe..

You Might Also Like

54 comments

  1. Replies
    1. wahh kita org kedah pun belom pernah test lg owhh rugi

      Delete
    2. sapa yang dekat tu pergi cepat rasa... hehehe

      Delete
  2. Insya Allah kalau ke Alor Setar nak try juga mi abu ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. order mee rebus.. jangan order mee abu hehehe

      Delete
    2. jom GJ ajak ana sekali k..azman johorkan terkenal dgn mee racun

      Delete
    3. hahaha mee racun batu pahat paling terkenal.. orang kluang pun pi cari kesana walaupun kluang pun ada mee racun.. hehehe

      Delete
  3. saya pun ingat mi ni dibuat dari abu...
    mi rebus abu rupanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun rasa tertipu.. hahaha

      Delete
    2. hahhaa gelaran nama diambilnya sebab abu buat sedap kot

      Delete
    3. lebih kurang cendol bakar drive thru kat selangor.. bukan cendol bakar.. owner dia nama bakar

      Delete
  4. tapi tengok dari rupanya, memang sedap ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. saya tengok pun macam sedap

      Delete
    2. kan azman dan GJ mervelouss yummyyummyy

      Delete
    3. so yummy yummy .. perghh meleleh air liur nih

      Delete
  5. hahaha.. ingatkan spesis mee baru

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhahha ingat binatang kan azman main spesis

      Delete
    2. mana tahu lepas betul-betul orang cipta mee dari abu hehehe

      Delete
  6. nama kedai memainkan peranan penting dalam pemasaran

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum eny..sedapnya tengok...boleh buat perut lapar ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eny nih suka buat orang lapar dengan gambarnya

      Delete
    2. hahhahha jgn mudah tertipu huhuu jgn marah

      Delete
    3. kat blog nih semua pengunjung kenyang boleh jadi lapor balik

      Delete
  8. mcm sedap jugak :D kalau kat perak, boleh try Mee Rebus Ramli taw sis

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam-macam versi mee rebus.. nak cuba semua rasanya

      Delete
    2. Hanis, akak dh try!! mmg sedap! husband akak kan dr Perak juga hehehe

      Delete
    3. hains ni mesti ramli yang buat kan muhahahhaa

      Delete
    4. kalau sedap memang confirm kena cuba

      Delete
  9. nampak sedap mee rebus tu.. macam mee jawa

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan mee jawa ka mee racun azman

      Delete
    2. ana org kedah pun tak taw jrg2 la katakan keluar kalau blk kg..nnt nk gie try tgk la..

      Delete
    3. mee jawa macam mee rebus jugak.. mee racun pulak ada gearbox lembu cucuk straw.. hehehe

      Delete
  10. kalo p kedah nti ana nk try jugaklah hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba try.. jangan tak cuba try.. hehehe

      Delete
  11. Suka lah tengok gambar makanan yang kak Eny ambil

    ReplyDelete
  12. Tak pernah try lagi rasa mee abu ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun tak pernah rasa mee abu nih.. mee jamilah biasalah.. hehehehe (jamilah tu ibu saya)

      Delete
  13. Nampak sedap lah mee rebus tu ye kak

    ReplyDelete
  14. Sedap nyer ... Hujan2 sejuk2 nie terus rase lapar ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hujan-hujan nih memang buat perut lapor

      Delete
  15. Sedapnya, nasib baik kita tak puasa masa tengok entri ni :D

    ReplyDelete
  16. Mee rebus mamak style pun sempoi gak nie.... tapi popia tu makan 2,3 ketul dah boleh kenyang kot.... hehehehe

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com