Mee Abu

/
54 Comments
2:30 pm
mee abu 4

Mee Abu sangat terkenal di Alor Setar, Kedah. Kebanyakan pengunjung restoren sama ada orang tempatan atau orang luar  yang selalu datang ke restoren Mee Abu ni. Kebanyakan kawan-kawan yang datang akan tanya, kat mana nak makan Mee Abu atau Nasi Lemak Royal. Nanti saya share story tentang Nasi Lemak Royal :D

Restoren ni sebenarnya macam restoren mamak cuma menunya khusus  menghidangkan mee rebus, mee goreng, roti canai, murtabak, dan popia. Nak minta nasi goreng ke, nasi paprik ke memang tak ada lah.

Yang saya pergi ni di Lebuhraya Sultan Badlishah. Ada satu lagi cawangan di Jalan Pegawai.  Yang di jalan Pegawai memang banyak menu lain sebab disewa ruang niaga kepada peniaga makanan.
Menu utamanya ialah Mee Rebus Abu. Abu tu nama orang ye. Sebab dulu-dulu masa kecik saya ingat mee ni dibuat dari abu T__T

mee abu 1

Mee rebus abu ni bagi saya macam mee rebus biasa yang lain, Cuma istimewanya mee rebus ni rasa dia light sikit, tak rasa heavy dan muak sangat. Paling istimewa dihidangkan bersama lempung rebus yang dihiris nipis.

mee abu 2 

mee abu 3 

Popia ni pula dalam ada taugeh yang digoreng bersama sengkuang. Atas tu disiram kuah pedas manis dan ditabur serbuk kacang.

Kalau ada yang datang ke Kedah boleh la singgah di Mee Abu ni. Jangan lupa inform saya, boleh la setakat nak belanja kawan-kawan hehehe..



You may also like

54 comments:

Mar Mansor said...

macam sedap jek tu

Glory jane said...

Insya Allah kalau ke Alor Setar nak try juga mi abu ni

Glory jane said...

saya pun ingat mi ni dibuat dari abu...
mi rebus abu rupanya

Glory jane said...

tapi tengok dari rupanya, memang sedap ni

azman Arsad said...

hahaha.. ingatkan spesis mee baru

azman Arsad said...

nama kedai yang unik

azman Arsad said...

nama kedai memainkan peranan penting dalam pemasaran

Mas Zull said...

Assalamualaikum eny..sedapnya tengok...boleh buat perut lapar ni....

Hanis Amanina said...

mcm sedap jugak :D kalau kat perak, boleh try Mee Rebus Ramli taw sis

hanisamanina.com

azman Arsad said...

nampak sedap mee rebus tu.. macam mee jawa

azman Arsad said...

macam sedap kan?

azman Arsad said...

order mee rebus.. jangan order mee abu hehehe

azman Arsad said...

saya pun rasa tertipu.. hahaha

azman Arsad said...

betul tu.. saya tengok pun macam sedap

azman Arsad said...

Eny nih suka buat orang lapar dengan gambarnya

azman Arsad said...

macam-macam versi mee rebus.. nak cuba semua rasanya

Eny Abdullah said...

Hanis, akak dh try!! mmg sedap! husband akak kan dr Perak juga hehehe

anamizu said...

kalo p kedah nti ana nk try jugaklah hehe

Kinderbueno Wolf said...

Suka lah tengok gambar makanan yang kak Eny ambil

Kinderbueno Wolf said...

Semuanya cantik-cantik lah XD

Kinderbueno Wolf said...

Tak pernah try lagi rasa mee abu ni

Kinderbueno Wolf said...

InshaAllah akan try nanti hehe

Kinderbueno Wolf said...

Nampak sedap lah mee rebus tu ye kak

nor nazliana said...

wahh kita org kedah pun belom pernah test lg owhh rugi

nor nazliana said...

jom GJ ajak ana sekali k..azman johorkan terkenal dgn mee racun

nor nazliana said...

hahhaa gelaran nama diambilnya sebab abu buat sedap kot

nor nazliana said...

kan azman dan GJ mervelouss yummyyummyy

nor nazliana said...

hhahha ingat binatang kan azman main spesis

nor nazliana said...

betul tu setuju lahh

nor nazliana said...

sungguh aih itu yg terlajak laris

nor nazliana said...

hahhahha jgn mudah tertipu huhuu jgn marah

nor nazliana said...

hains ni mesti ramli yang buat kan muhahahhaa

nor nazliana said...

kan mee jawa ka mee racun azman

nor nazliana said...

ana org kedah pun tak taw jrg2 la katakan keluar kalau blk kg..nnt nk gie try tgk la..

Hani Fadhlina Abdul Rahman said...

Sedap nyer ... Hujan2 sejuk2 nie terus rase lapar ...

azman Arsad said...

sapa yang dekat tu pergi cepat rasa... hehehe

azman Arsad said...

hahaha mee racun batu pahat paling terkenal.. orang kluang pun pi cari kesana walaupun kluang pun ada mee racun.. hehehe

azman Arsad said...

lebih kurang cendol bakar drive thru kat selangor.. bukan cendol bakar.. owner dia nama bakar

azman Arsad said...

so yummy yummy .. perghh meleleh air liur nih

azman Arsad said...

mana tahu lepas betul-betul orang cipta mee dari abu hehehe

azman Arsad said...

lain daripada yang lain

azman Arsad said...

memang betul-betul laris

azman Arsad said...

kat blog nih semua pengunjung kenyang boleh jadi lapor balik

azman Arsad said...

kalau sedap memang confirm kena cuba

azman Arsad said...

mee jawa macam mee rebus jugak.. mee racun pulak ada gearbox lembu cucuk straw.. hehehe

azman Arsad said...

cuba try.. jangan tak cuba try.. hehehe

azman Arsad said...

Eny memang pro betul ambik gambar

azman Arsad said...

setuju.. memang cantik betul

azman Arsad said...

saya pun tak pernah rasa mee abu nih.. mee jamilah biasalah.. hehehehe (jamilah tu ibu saya)

azman Arsad said...

selamat mencuba..

azman Arsad said...

betul tu.. memang nampak sedap

azman Arsad said...

hujan-hujan nih memang buat perut lapor

Queen Contest said...

Sedapnya, nasib baik kita tak puasa masa tengok entri ni :D

hazman fadzil said...

Mee rebus mamak style pun sempoi gak nie.... tapi popia tu makan 2,3 ketul dah boleh kenyang kot.... hehehehe