Aiskrim Batang

4:00 pm

Dulu-dulu panggil aiskrim batang. Ada yang panggil aiskrim Malaysia. Kalau yang jenis di jual di kedai yang ada macam-macam warna tu dipanggil ais pop. Pop stand for Popsicle. Mesti semua pernah makan kan? Selalunya time kelas Fardu Ain kat sekolah petang-petang mesti beli ais ni kat kedai. Sebab dulu kalau kelas fardu ain petang di sekolah, waktu rehat murid-murid boleh keluar dari sekolah untuk ke kedai.

Tapi yang paling sedap ialah aiskrim batang perisa milo. Perghh dah lama tak rasa.

Bila ternampak plastik panjang ni kat kedai terus teringat aiskrim batang. Nak buat tapi mood malasssss sangat. So cara mudah beli je jus dalam kotak. Balik tu tuang masuk plastik dan ikat terus siap. Esok dah boleh makan!!

So boleh la cuba untuk anak-anak nanti ya... ;)

malaysia popsicle WM

malaysia popsicle WM1

DSC09597

You Might Also Like

47 comments

  1. lama x makan
    suka aiskrim batang jeruk..nyum3

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pernah rasa... macam mana nak buat aiskrim jeruk tu?

      Delete
  2. eskrem malaysia! mak ana dulu juai mcm2 flavor. ada milo, asam boi, jagung, bubur kacang hijau. yummy! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi.. mak saya pun jual juga

      Delete
    2. mudah n jimat hahha ada rajin jer baru menjadi

      Delete
  3. kat rumah sy, tak laku sangat air manis. biasanya kalau buat air manis memang jarang yg habis, so end up akan jadikan dia as aiskrim. :D

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo jaga kesihatan ker xder budak kecil ok la..

      Delete
    2. dah jadi aiskrim confirm laku habis licin

      Delete
  4. Replies
    1. kena tgk panjng atau pendek harga tak sama juga

      Delete
  5. Xde dah 20 sen...30 sen maunye,papa...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul noor gula naik harga pun naik juga tp tgk besar mn aisnyerr..

      Delete
  6. yes...!! MILO memang terbaikkk..! hehehheee.. pastu asam boi merah, bubur kacang, adeh teringat orang sebelah umah.. hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu asam boi merah jadi kegilaan ana sekupang ja beli ..hihii kat umah xdak peti ais..

      Delete
    2. asam boilah yang paling feveret

      Delete
  7. teringat zaman kanak-kanak..ais malaysia

    ReplyDelete
    Replies
    1. zaman ana pun ais ni ja jd kegilaan 1 sekupang ja

      Delete
    2. sorang beli.. kongsi ramai-ramai.. hahaha

      Delete
  8. haha... good idea untuk org yg malas juga mcm saya ni... senang pakai readymade juice je

    ReplyDelete
    Replies
    1. GJ kena rajin sikit..sekarang fenomena ais goyang satu 50sen

      Delete
  9. masih ada lagi aiskrim ni? ingatkan dah pupus

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada lg kalau ada yg rajin buat n jual azman

      Delete
    2. ingatkan dah jadi barang pra-sejarah.. huhuhuhu

      Delete
  10. dulu harga 10 sen aje.. sekarang berapa harganya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada yg 20sen ada 30 sen ikut besar dan panjangnya

      Delete
  11. Replies
    1. hurmm tu la tp kalau nak mkn apasalahnya buat baru puas hatikan eny

      Delete
    2. buat sendiri memang puas hati

      Delete
  12. buat sendiri memang ekonomik dan menjimatkan

    ReplyDelete
  13. Waaa aiskrim ini sangat lejen.. kalau musim panas memang sedap makan ni..

    ReplyDelete
  14. Aiskrim lagend ni kak!
    cara ni lagi senang nak buat ! hewhew.
    kat kampung saya still jual ni

    ReplyDelete
  15. Cara buat aiskrim juice ni just masuk juice yg dlm kotak tu je ke? Tak pyh add bahan lain? Senangnya.. Ni pi beli laaa

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com