Serawa Pulut Durian

/
52 Comments
5:20 pm
Sedapkan kalau dapat makan di waktu petang musim hujan ni. Ada ke durian sekarang ni? hehehe.. Resepi ni dah lama buat cuma belum masuk blog je lagi. Tapi kalau yang punya dusun durian tu selalunya diorang frozen kan durian tu supaya boleh dimakan sepanjang masa atau dibuat kuih dan bubur macam ni..


20140120_181101ed

Resepi Serawa Pulut Durian Simple

Bahan-bahan :
6-7 ulas durian
1 kotak santan - boleh pakai 2 cawan santan segar yang pekat
1/2 cawan susu segar atau susu sejat (evaporated milk) -optional nak tambah atau tak, kalau tambah rasa dia lagi sedap!!
1/2 cawan gula pasir atau mengikut manis yang dikehendaki
Sedikit sagu kecil direbus sehingga masak dan ditapis - Optional, tapi kalau ada sagu kuah dia akan pekat sedikit :D
Daun pandan untuk wangi
Pulut yang sudah dikukus. Tak perlu letak santan. Tapi boleh juga tambah kalau suka pulut tu ada rasa lemak lemak sikit :D
Air kosong secukupnya. Ikut kepekatan yang kita nak.

Cara-cara: 
Satukan semua bahan didalam periuk atau kuali kecuali santan pekat dan susu. Masak sehingga gula larut dan kemudian masukkan santan dan susu berserta sedikit garam. Tunggu sehingga mendidih sekali lagi dah siap.

Selain pulut, serawa ni boleh je di makan dengan nasi putih, biskut, roti dan capati. :)


You may also like

52 comments:

Syira Masyiramaro said...

Ni 1st time tgk resipi yg tmbah susu..mesti lg lemak kan..
ada sekali dulu 1st time sy buat serawa. Tak guna gula pasir, just guna gula kabung jee.not bad utk beginner.
next time,bole cuba resipi ni pulak..

salam perkenalan

MNH SASTERA MELAYU said...

sedapnya pulut durian ni. lama dah tak makan. terliur tengok gambar tu. hahaha

cara mencegah kanser payudara yang ramai doktor tak tahu

Papaglamz said...

Akak memang pandai kn memasak? Bestnyeerrr... Huhuhu

Jom terjah papaglamz

Makan jom..

http://www.papaglamz.com/2014/11/foodsglamz-ll-tropicana-garden-food.html?m=1

Najlaa 'Aqilah said...

sedapnyaaaaaaaa T_T

Salam blogwalking here :)

sincerely,
Najlaa 'Aqilah

Aishah Amin said...

my favorite ni!..gambar pun kecurrrr ku tengok

Jemputlah ke blog saya Blog Ibu bekerja dari rumah , semoga bersama dapat manfaat! Terima kasih..

zafairMAS_shakleeSITE said...

ahaaaa... duriannn.. dah almost 10tahun tak makan... ngeee... rupe dok obersea je kan.. hahaha

anamizu said...

ana suka mkn cicah roti jala dgn serawa durian! adehh sedapnya kak eny!

sha dhira said...

skrg bukan musim durian.. tunggu next musim durian kita pakat buat resepi ni naa...

Umi Nazrah said...

musim durian lambat lagi. dulu ada simpan dlm peti ais tp dah habis dah digunakan :(

Glory jane said...

saya suka kalau serawanya warna coklat sikit... hihihi.
resepi org johor warna coklat sikit maybe sbb pakai gula perang kot.
saya tak pernah buat, suka makan jer...

azman Arsad said...

sedap nih

azman Arsad said...

menu wajib pak mentua bulan puasa hari tu

azman Arsad said...

kebetulan dah 2 tahun berturut-turut bulan puasa sama dengan musim durian

azman Arsad said...

arwah atuk saya dulu makan durian nih dengan nasi panas.. ramas dengan santan aje.. berselera betul dia makan

anamizu said...

betoi3. sedap nih

anamizu said...

feveret org2 lama nih hehe

anamizu said...

wahh untungnya dah 2 tahun berturut2 sama musim hehe

anamizu said...

atok kwn sy pon mkn dgn santan je tp sy mmg x leh go lah mkn gitu hehe

nor nazliana said...

letak gula kabung or merah kan syira ok juga tue...lain dari yg lain

nor nazliana said...

sedap sgt2 mkn dgn pulut atau cicah roti

nor nazliana said...

sedapkann papaglamz

nor nazliana said...

ana follow najla yaa

nor nazliana said...

hahah melelhh dah air liur aishah

nor nazliana said...

pantang ker zafaiir

nor nazliana said...

sedapkan anamizu cicah roti

nor nazliana said...

ada ja org jual duriannya tp mahal laaa

nor nazliana said...

buat frozenn

nor nazliana said...

like same ja GJ ana pun suka mkn juga

nor nazliana said...

yumymyummy

nor nazliana said...

menantu mithali azman ni ya

nor nazliana said...

xdak musim dh durian punnn

nor nazliana said...

sedapkan mkn dengan nasi letak air garam sikit kalau xdak santan

nor nazliana said...

letgoo letgo hahahaa

nor nazliana said...

serawa durian dgn pulu, roti nasi pun sedap jugaa

azman Arsad said...

kepelbagaian resepi

azman Arsad said...

kalaulah musim durian sekarang nih

azman Arsad said...

jom makan

azman Arsad said...

sangat sedap

azman Arsad said...

gambar memang membuatkan kecur

azman Arsad said...

kini durian pun ada yang eksport juga.. cuma ada banyak sekatan..

azman Arsad said...

memang sedap giler

azman Arsad said...

sabar.. sabar.. tunggu musim durian

azman Arsad said...

sabar menanti musim durian

azman Arsad said...

saya orang johor juga.. mak mertua saya buat sebijik macam nih

azman Arsad said...

perghhhh memang sedap

azman Arsad said...

tumpang sekaki makan.. hehehehe

azman Arsad said...

takpe.. kita nantikan musim durian bersama

azman Arsad said...

memang sedap.. durian ni kira macam pembuka selera

azman Arsad said...

orang lama.. seleranya memang lain

azman Arsad said...

memang sedap

ahkak gojes said...

yummy...sewdap ni...tp klu bukan musim durian baik tak payah la..hihihi..mahal la durian

Queen Contest said...

Dah lama tak makan ni :D