Serawa Pulut Durian

5:20 pm

Sedapkan kalau dapat makan di waktu petang musim hujan ni. Ada ke durian sekarang ni? hehehe.. Resepi ni dah lama buat cuma belum masuk blog je lagi. Tapi kalau yang punya dusun durian tu selalunya diorang frozen kan durian tu supaya boleh dimakan sepanjang masa atau dibuat kuih dan bubur macam ni..


20140120_181101ed

Resepi Serawa Pulut Durian Simple

Bahan-bahan :
6-7 ulas durian
1 kotak santan - boleh pakai 2 cawan santan segar yang pekat
1/2 cawan susu segar atau susu sejat (evaporated milk) -optional nak tambah atau tak, kalau tambah rasa dia lagi sedap!!
1/2 cawan gula pasir atau mengikut manis yang dikehendaki
Sedikit sagu kecil direbus sehingga masak dan ditapis - Optional, tapi kalau ada sagu kuah dia akan pekat sedikit :D
Daun pandan untuk wangi
Pulut yang sudah dikukus. Tak perlu letak santan. Tapi boleh juga tambah kalau suka pulut tu ada rasa lemak lemak sikit :D
Air kosong secukupnya. Ikut kepekatan yang kita nak.

Cara-cara: 
Satukan semua bahan didalam periuk atau kuali kecuali santan pekat dan susu. Masak sehingga gula larut dan kemudian masukkan santan dan susu berserta sedikit garam. Tunggu sehingga mendidih sekali lagi dah siap.

Selain pulut, serawa ni boleh je di makan dengan nasi putih, biskut, roti dan capati. :)

You Might Also Like

52 comments

  1. Ni 1st time tgk resipi yg tmbah susu..mesti lg lemak kan..
    ada sekali dulu 1st time sy buat serawa. Tak guna gula pasir, just guna gula kabung jee.not bad utk beginner.
    next time,bole cuba resipi ni pulak..

    salam perkenalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. letak gula kabung or merah kan syira ok juga tue...lain dari yg lain

      Delete
  2. sedapnya pulut durian ni. lama dah tak makan. terliur tengok gambar tu. hahaha

    cara mencegah kanser payudara yang ramai doktor tak tahu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap sgt2 mkn dgn pulut atau cicah roti

      Delete
    2. kalaulah musim durian sekarang nih

      Delete
  3. Akak memang pandai kn memasak? Bestnyeerrr... Huhuhu

    Jom terjah papaglamz

    Makan jom..

    http://www.papaglamz.com/2014/11/foodsglamz-ll-tropicana-garden-food.html?m=1

    ReplyDelete
  4. sedapnyaaaaaaaa T_T

    Salam blogwalking here :)

    sincerely,
    Najlaa 'Aqilah

    ReplyDelete
  5. my favorite ni!..gambar pun kecurrrr ku tengok

    Jemputlah ke blog saya Blog Ibu bekerja dari rumah , semoga bersama dapat manfaat! Terima kasih..

    ReplyDelete
  6. ahaaaa... duriannn.. dah almost 10tahun tak makan... ngeee... rupe dok obersea je kan.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kini durian pun ada yang eksport juga.. cuma ada banyak sekatan..

      Delete
  7. ana suka mkn cicah roti jala dgn serawa durian! adehh sedapnya kak eny!

    ReplyDelete
  8. skrg bukan musim durian.. tunggu next musim durian kita pakat buat resepi ni naa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada ja org jual duriannya tp mahal laaa

      Delete
    2. sabar.. sabar.. tunggu musim durian

      Delete
  9. musim durian lambat lagi. dulu ada simpan dlm peti ais tp dah habis dah digunakan :(

    ReplyDelete
  10. saya suka kalau serawanya warna coklat sikit... hihihi.
    resepi org johor warna coklat sikit maybe sbb pakai gula perang kot.
    saya tak pernah buat, suka makan jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. like same ja GJ ana pun suka mkn juga

      Delete
    2. saya orang johor juga.. mak mertua saya buat sebijik macam nih

      Delete
  11. menu wajib pak mentua bulan puasa hari tu

    ReplyDelete
  12. kebetulan dah 2 tahun berturut-turut bulan puasa sama dengan musim durian

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh untungnya dah 2 tahun berturut2 sama musim hehe

      Delete
    2. takpe.. kita nantikan musim durian bersama

      Delete
  13. arwah atuk saya dulu makan durian nih dengan nasi panas.. ramas dengan santan aje.. berselera betul dia makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapkan mkn dengan nasi letak air garam sikit kalau xdak santan

      Delete
    2. memang sedap.. durian ni kira macam pembuka selera

      Delete
  14. atok kwn sy pon mkn dgn santan je tp sy mmg x leh go lah mkn gitu hehe

    ReplyDelete
  15. serawa durian dgn pulu, roti nasi pun sedap jugaa

    ReplyDelete
  16. yummy...sewdap ni...tp klu bukan musim durian baik tak payah la..hihihi..mahal la durian

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com