Nasi Briyani Style Orang Melayu

Hai semua, terutama sekali kepada penggemar Nasi Briyani. Ada ke Nasi Briyani Orang Melayu? Bukankah nasi briyani ni berasal dari India dan Pakistan ke? Ya betul lah tu. Tetapi kat Malaysa ni Briyani dah agak sinonim dalam budaya kita. Jadi orang kita ada versi sendiri Nasi Briyani. Sebab tu lah saya panggil Nasi Briyani Style Orang Melayu. Sebab nak bezakan dengan Nasi Briyani asli yang selalu jual kedai kedai tu yang kebanyakan berwarna, dimasak dengan ayam atau kambing sekali, siap dengan kuah briyani. 

Jadi macam mana pula Nasi Briyani Style Orang Melayu? Sama macam nasi minyak, nasi tomato (Resepi Klik SINI)  yang nasi dan lauknya dimasak berasingan, kemudian ada acar dan ada dalca. Selalu kita masak time raya atau kenduri. Rasanya lebih menetapi citarasa kita, tak terlalu berempah, masin masam manisnya balance, tak terlalu kuat bau minyak sapinya. Begitulah.

Ok jom tengok resepi yang mudah. Jangan lupa subscribe 
You Tube Channel Saya - RESEPI ENY ABDULLAH (KLIK LINK)
IG ENYABDULLAH83- saya selau upload video kat Reel juga 
Tik Tok - ENYABDULLAH83
FB Page - Resepi Kekny

Nasi dihidangkan bersama Ayam Masak Rempah Briyani dan acar timun

nasi briyani, nasi minyak, masak briyani, ayam masak briyani, nasi briyani sedap, nasi briyani maggi, resepi acar nasi briyani

Ayam Masak Rempah Briyani yang sedap sangat 

nasi briyani, nasi minyak, masak briyani, ayam masak briyani, nasi briyani sedap, nasi briyani maggi, resepi acar nasi briyani

Nasi Briyani Berasa Pusa Basmathi

nasi briyani, nasi minyak, masak briyani, ayam masak briyani, nasi briyani sedap, nasi briyani maggi, resepi acar nasi briyani

nasi briyani, nasi minyak, masak briyani, ayam masak briyani, nasi briyani sedap, nasi briyani maggi, resepi acar nasi briyani

Untuk video korang boleh tengok kat video kat You Tube di bawah ni. Jangan lupa untuk subscribe, follow dan like ya!





Nasi Briyani Style Melayu


Resepi Ayam Masak Briyani

1 ekor ayam dipotong
1 pack pes rempah briyani - saya guna pes briyani Maggi
4 sudu besar pes cili kisar
3 sudu besar bawang kisar - 2 biji bawang besar
2 sudu besar pes bawang putih kisar - dalam 8 ulas bawang putih
1 sudu besar halia kisar - dalam 2 inci
1 batang kukit kayu manis
8 biji buah pelaga
3 bunga lawang
1 sudu teh Serbuk ketumbar
1 tin tomato soup
1/2 tin susu sejat
150gm butter - boleh guna minyak sapi campur sikit minyak biasa
Daun ketumbar
Daun pudina


Cara Penyediaan Ayam Masak Rempah Briyani

Ayam gaul garam kunyit

Cairkan butter, masukkan ayam dan goreng kilas sekejap sampai bahagian luar pejal. Ada satu cara lagi boleh goreng ayam sampai garing sikit, last sekali baru masuk. Macam ayam masak merah


Bila ayam dah pejal masukkan pes briyani, pes cili, pes bawang, rempah biji, tomato soup, dan susu sejat. Masak sampai ayam masak, empuk, kuah pekat dan naik minyak. Tabur daun ketumbar dan daun pudina



Resepi Nasi Briyani Mudah

Bahan-bahan Nasi Briyani

4 pot beras basmathi
4 1/2 pot air
1/2 tin susu cair
2 sudu besar pes briyani -saya guna maggi
2 sudu besar pes bawang merah
1 sudu besar pes bawang putih
1 sudu besar pes halia
1 batang kulit kayu manis
2 helai daun bay
3 bunga lawang
5 pelaga
1 sudu kecik jintan manis
1 sudu kecik jintan putih
2 sudu besar butter
2 biji tomato potong dadu
Garam secukupnya
2 kiub ayam (optional)
Daun ketumbar
Daun pudina


Cara penyediaan Nasi Briyani


Panaskan butter sampai cair, masukkan bahan tumis, masukkan pes bawang dan halia, rempah briyani, tomato. Masukkan beras. Kacau rata.

Masukkan air dan susu sejat. Boleh transfer ke rice cooker jika perlu.


Masak sampai masak dan kering elok.


Tabur daun ketumbar dan daun pudina, bawang goreng.




Post a Comment

0 Comments