Tips Food Photography : Guna Kertas Sebagai Props

11:23 am

Kekny nak bagi tips food photography untuk props ye. Kalau korang rasa tak ada banyak pinggan cantik di rumah untuk ambil gambar, korang boleh guna kertas atau kain bersih sebagai alas makanan. 

Yang sesuai digunakan ialah kertas parchment paper atau kertas alas dulang kek sesuai dibuat alas. Korang juga boleh guna doily paper, kertas tisu dapur, kitchen napkin, kertas minyak, pembungkus nasi lemak, daun pisang dan sebagainya. Pastikan bersih ye sebab kita nak letak makanan hehehe..

Koyak je kertas tu untuk nampak lebih rustic..
P6190582ed

Nak lebih rustic, boleh renyukkan sikit.. 
P1013721ed

P1013735ed

Ini Kekny gunakan kertas dan kain.. kain pastikan coraknya sesuai dgn tema makanan kita. Macam sanwich ni selalu dihidangkan di party, jadi boleh guna kain lapik yang agak berwarna warni.
P6180456ed

P1013770ed P4081598ed

Ok harap tips ni sedikit sebanyak memberi idea dan ilham kepada korang. Have fun berfotografi!

You Might Also Like

5 comments

  1. Gambar yg menarik.. Pandai eny amek gambar..

    ReplyDelete
  2. Waa pandainyer kekny deko2 gambar kekny..sangat2 menarik oerhatian kekya..

    ReplyDelete
  3. wah...menaik ni...selama ni jenuh mencari pinggan cntik2 ja..

    jom view page hana jgk: http://healthandlovekids.blogspot.my/

    thank you :)

    ReplyDelete
  4. haah laaa. tak terfikir pulak nak buat macam tu. thanks awak.. boleh cuba nnt. hehe

    jalan2 la ke sini nnt ye. hehe :-* tq awak https://superbvitaminhouse.blogspot.my/

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com