Seafood di Pantai Remis

12:30 pm

Kali pertama ke Pantai Remis Perak. Berdekatan dengan Lumut dan Telok Senangin. Ada juga Pantai Remis di Selangor kan kalau tak silap. Tapi yang Kekny pergi ni di Perak. Bukan apa husband selalu cakap seafood disini sangat fresh. Ada jual ketam yang masih hidup dan baru ditangkap. Teruja pula dengar.

Hasil tangkapan di Pantai Remis. Kalau nak tahu, di sini hasil laut dijual ditepi-tepi jalan je. Tak ada pasar khas. Sepanjang jalan tu ada jual.

Ni yang Kekny masak di rumah mentua hari tu. Ikan Jenahak Masak Sweet Sour reuest by DH. Dh Kekny tu memang dia akan mintak masak sweet sour je hihihi.. Ketam pula buat sup bersama kentang, sotong je tak masak lagi sebab ni pun dah banyak lauk. Yang kuning tu Lokan Goreng Kunyit.

P_20161007_140851ed

Kekny beli ikan jenahak merah (red snapper) sekilo RM 24 sahaja. Dapat la kurang sikit seekor tu. Beli juga Sotong yang besar sekilo RM20, ni memang murah sebab sotong besar selalunya sekilo RM25-28. Ketam pula memang masih hidup dan harga sedikit mahal, RM38 sekilo. 3 ekor ketak besar cukup sekilo hehehe.
P_20161007_103334ed


Ni lah Lokan. First time Kekny tengok lokan ni. Tak pernah jumpa kat kedah. Murah tau sekilo hanya RM3.
P_20161007_104212ed

DH tengah beli Lokan. Atas nasihat kak tu, dia suruh beli isi yang dah dikopek, 1/2 kilo RM12. Sebab kalau beli yang fresh ni balik kena cuci betul-betul dan celur baru lah boleh kopek. Balik rumah tu masa nak masak Kekny macam nak pengsan tengok punya lah besar isi lokan, macam tak tertelan. hahahaha...

P_20161007_104124ed

Kalau nak merasa lokan, boleh lah ke Pantai Remis di Perak ni ye :)



You Might Also Like

4 comments

  1. Alahai..ini la tempat yg SA suka pi

    ReplyDelete
  2. lamanya tak makan lokan..masa kecil2 dulu..abang rajin pi cari lokan...

    ReplyDelete
  3. Kak eny kalo g pantai remis perak fames laksa mee kat sana.. sedap kak.. jue kalo balik umah tok sedara mesti beli laksa mee mentah balik masak..

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com