Macaroni Goreng Cili Padi Bersama Udang

12:30 pm

Hidangan pasta memang simple dan ringkas. Kalau ta ada masa nak masak, memang masak pasta je lah mudah. Kali ni nak share resepi pasta kegemaran saya... cukup simple dan cuma guna beberapa bahan je. 

P8113051ed
P8113055ed


Macaroni Goreng Cili Padi Bersama Udang

Bahan-bahan :
Spaghetti Sos Krim Bawang Putih Bersama Cilipadi
200gm spaghetti direbus al'dente (simpan air rebusan)
300gm isi udang dibuang kulit
8 ulas bawang putih dicincang
1 ulas bawang besar dipotong dadu (jika suka)
1 cawan susu sejat
1 cawan air rebusan spaghetti
Italian mix herbs (kat tesco ada jual)
2 sudu besar Sos tiram
Parsley dicincang
4-5 biji cilipadi dihiris nipis
Minyak zaitun secukupnya
Garam secukup rasa

Bahan kisar :
10 biji cili padi (boleh kurangkan jika mahu kurangkan pedas)
6 ulas bawang putih
3 sudu besar ikan bilis

Cara penyediaan :
1. Panaskan minyak dan tumis bawang kisar sehingga wangi. Masukkan bawang besar dan kacau rata.
2. Masukkan isi udang dan sos tiram. Masak sekejap. Masukkan cilipadi yang telah dipotong
3. Masukkan susu sejat dan pasta. Kacau rata. Jika terlalu kering boleh tambah 1 cawan air rebusan.
4. Kacau rata sehingga kuah agak kering (pasta meyerap kuah) dan bolehlah dihidangkan.


You Might Also Like

5 comments

  1. singgah petang...
    saje je tau...close up gambar tu...
    tertelan air liur nieyl tau kak..

    ReplyDelete
  2. memang suka sangat makan pasta yang masak gini.... Kena lah try.. Tapi bahan-bahan tu macam tak berapa nak ada di umah ><

    ReplyDelete
  3. bestnya.. harap dapat jadi expert masak pasta

    ReplyDelete
  4. teringin nak try..mmg menyelerakan.

    -kindhearty.blogspot.com-

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com