Kek Buah Kukus Lembab

10:13 am

Nak raya ni mesti ramai yang dah mula buat kuih raya sikit-sikit kan... Kalau kek tu mestilah dibakar malam raya barulah sedap nak makan.

Kalau kek buah ni sedap kalau dibuat awal seminggu..lebih lama lebih sedap kek nya. Jadi moist padat dan tak berderai.

P4081693ed

P4081598ed
P4081635ed
P4081634ed
P4081686ed2


Resepi Kek Buah Campuran

Bahan-bahan :
250g butter - saya pakai SCS
350g gula pasir - saya pakai 280gm
60ml air panas - saya kurangkan sikit sebab gula pun dah kurangkan
500g buah-buahan campuran - saya pakai mixed fruits, kismis hitam dan halwa kulit limau
3 biji telur gred A
350g tepung gandum*
1 sudu kecil cream of tartar*
1/2 sudu kecil soda bicarbonat*
1 sudu kecil serbuk buah pala/nutmeg
1 sudu besar susu pekat
1 sudu besar sunquik
1 sudu kecil esen vanilla

Cara penyediaan :

Mixed fruit bersihkan dengan air untuk hilangkan manis. Kemudian letak atas tuala bersih dan keringkan. Boleh sediakan awal sehari supaya bertul-betul kering

Masak gula hingga keperangan dan masukkan air panas perlahan-lahan. Sebatikan. Masukkan butter dan kacau sehingga cair kemudian masukkan buah-buahan campuran dan juga susu pekat dan sunquik. Kacau kemudian sejukkan.

Ayak bahan-bahan yang bertanda *. Masukkan ke dalam adunan mix fruits tadi sedikit demi sedikit menggunakan senduk kayu sehingga sebati.

Mangkuk lain, pukul telur dan esen sehingga kembang dan masukkan perlahan ke dalam adunan kek dan gaul sebati menggunakan senduk kayu juga.

Gris dan alas loyang 8 x 8 atau 9 x 9 dengan kertas baking. Tuangkan adunan kek ke dalamnya.Tutup loyang dengan aluminium foil.

Kukus selama 4 jam untuk mendapat kelembapan yang diinginkan. Saya kukus selama 2 jam setengah je, kemudian biarkan selama 2-3 hari dibawah tudung saji.

Nak lebih moist, cucuk permukaan kek dengan lidi satay, kemudian sudukan sedikit sedikit jus oren (atau jus sunquick) kedalam lubang tu.. buat 2-3 kali dan biarkan kek sebati dengan jus sebelum dipotong.. memang sedap rasanya...


You Might Also Like

1 comments

  1. Bestnya sis. Thankyou share resepi. Kek buah memang sedap! Dulu raya selalu la makan. skrg dah jrg orang hidang

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com