Daging Goreng Pedas Korea

10:30 am

Ni sejak menonton Home Food Rescue kat channel Korea terus teringin sangat nak cuba resepi yang Chef Baek  Jong Won bagi. Kalau yang menonton tu tau lah hehehe...

Apa pun resepi ni sangat simple dan senang nak buat. Perap dan goreng je dengan sayur. Boleh letak sayur apa pun yang sesuai.

P5202147ed

Sedap dimakan dengan nasi panas yang baru masak dan lembut... Hidangan ni  lengkap dengan sumber proten dari daging dan serat dan vitamin dari sayur. Jadi ianya ialah satu hidangan lengkap. Yang mana bujang atau nak masak sesuatu yang cepat boleh  cubalah ye..


Daging Goreng Pedas Korea

Bahan-bahan
800 - 1000 gm daging , dihiris sederhana tebal
2 pokok daun bawang dipotong memanjang
1/3 kobis, dipotong
2 ulas bawang besar, dibelah 8
4 biji cili hijau, dipotong
1-2 sudu besar bijan
Minyak untuk menumis

Bahan Perap
2-3 sudu besar serbuk cili - kalau nak pedas boleh tambah lagi
3 sudu besar gula perang - atau gula biasa pun boleh
4 ulas bawang putih, dicincang
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar halia yang diparut
1/3 cawan kicap cair
2 sudu besar sos tiram - saya tambah

Cara penyediaan
Perap daging dengan bahan perap selama lebih kurang satu jam atau lebih

Panaskan minyak dan masukkan daging yang diperap. Goreng seketika. Masukkan sedikit air jika perlu untuk mempercepatkan proses melembutkan daging

Apabila daging empuk, boleh masukkan kobis dan bawang besar. Masukkan garam jika perlu.. Masak lagi seketika hingga kobis empuk.

Hidangkan dengan nasi panas.

Masukkan daun bawang, cili hijau dan bijan. Kacau rata dan sedia untuk dihidangkan

You Might Also Like

5 comments

  1. nak buat nak buat balik kang!

    ReplyDelete
  2. waaa bila tengok ni teringat pula paprik daging.. mesti sedap ni.. :)

    jalan2 blogwalking sini

    ReplyDelete
  3. meleleh air liur.. nak trylah..

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com