Ikan Bersos Oren Sweet Sour

9:00 am

Hai semua..
Baru-baru ni ke supermarket beli barang dapur, tengok buah oren banyak sangat dan murah pula tu. Terus teringat dah lama tak buat ikan bersos oren sweet sour kegemaran suami. DH saya ni suka hidangan ikan sweet sour, tapi kadang-kadang dah jemu masak sweet sour biasa jadi sesekali saya buat masak sweet sour yang letak buah oren didalamnya. Ada kelainan dari segi rasa.  Rasanya lain daripada yang lain kerana rasa masam-manis semulajadi oren tu memang membangkitkan selera.


P4081526ed2rr

Bila sebut pasal selera ni, sejak jadi pengguna setia Maggi® CukupRasa™, memang DH tu makin berselera makan. Hari-hari saya mesti masak kat rumah. Katanya you masak sekarang makin enak lah!

Eh... suka je dia main order je kan, tolongnya tak kat dapur. Orang lelaki macam tu lah hehehe, tapi takpe, saya dah ada pembantu kat dapur iaitu Maggi® CukupRasa™. Penambah kelazatan makanan saya!

Bayangkan sebelum ni balik kerja nak masak tu bercinta jugak sinsing lengan baju nak mula memasak... Kadang-kala tak sempat masak berat, sekadar goreng ikan dan sayur, tu saya tabur sedikit  Maggi® CukupRasa™. Suami makan bertambah walau lauk simple je.

Memang sejak menggunakan Maggi® CukupRasa™ ni, penggunaan garam saya kurangkan, MSG memang dah tak pakai dah. Boleh tengok entri Resepi PAPRIK SAYURAN yang juga menggunakan Maggi® CukupRasa™

Ok jom tengok resepi Ikan Bersos Oren Sweet Sour ni...
P4081548ed1

Ikan Bersos Oren Sweet Sour

Bahan-bahan Ikan
800 gm isi ikan tanpa tulang (fish fillet) dipotong ketulan - saya pakai isi ikan jenahak putih
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1-2 sudu kecil Maggi® CukupRasa™
1/2 cawan tepung jagung

Cara-cara
Gaul ikan bersama serbuk lada sulah dan Maggi® CukupRasa™
Tepung jagung juga digaul bersama sedikit Maggi® CukupRasa™
Panaskan minyak dalam kuantiti yang banyak untuk goreng
Golekkan ketulan isi ikan dalam tepung sepenuhnya.
Goreng ikan sehingga kuning keemasan

Bahan – bahan Sos Oren Sweet Sour
2 biji oren
1/2 cawan perahan jus oren atau boleh pakai kordial oren
1/2 cawan air
4 ulas bawang putih, dicincang
1 batang kecil halia dipotong panjang halus
1 batang lobak merah dipotong memanjang halus
5 sudu besar sos cili Maggi®
6 biji cili padi, dihiris nipis
1 ulas bawang besar dibelah 8
1 sudu besar Maggi® CukupRasa™
2 pokok daun sup dicincang kasar
Minyak untuk menumis
1/3 cawan air dibancuh bersama sedikit tepung jagung
1 sudu kecil gula jika nak sedikit manis

Cara-cara
Oren diparut kulitnya.
Oren kemudian di kupas sehingga tinggal isi berwarna oren sahaja dan dipotong dadu
Panaskan minyak, tumis bawang putih bersama halia sehingga wangi dan kemudian masukkan jus oren dan sos cili Maggi®
Masak seketika. Jika agak kering, masukkan air sedikit.
Masukan potongan oren dan parutan kulit oren, cili padi, lobak merah dan bawang besar. Tambah sedikit gula jika terlalu masam.
Taburkan Maggi® CukupRasa™ dan gaul rata.
Masukkan sedikit bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
Masak seketika dan tutup api.
Bila hendak hidang, bolehla curah atas isi ikan yang digoreng tadi.

Nak guna ikan seekor atau fish fillet (isi ikan tanpa tulang) pun boleh je. Saya guna fish fillet sebab senang nak makan. Lagi sedap isi ikan tu kita perasakan sedikit Maggi® CukupRasa™. Dulu, ikan tu saya perap dengan bawang putih tumbuk, halia, garam, kicap dan MSG. Tunggu lama juga la nak perap tu. Tapi sekarang lebih mudah dan lazat dengan Maggi® CukupRasa™, tabur je keatas ikan, dan gaul je. Tak perlu perap lama-lama macam kita guna bahan lain. Boleh terus golekkan atas tepung sadur dan goreng hingga rangup.

P4081454ed5

 Tabur sedikit Maggi® CukupRasa™ dalam kuah sos oren saya ni, memang membangkitkan rasanya...rasanya...

P4081497ed5

Curah kuah oren keatas ikan yang telah digoreng... Bila nak makan baru curahkan kuah tu supaya ikan masih kekal rangup

P4081508ed1

Ikan Bersos Oren Sweet Sour ni jika kita masak sendiri untuk keluarga, lebih jimat dan yang penting bahan-bahanya segar dan ditambah dengan Maggi® CukupRasa™   menjadikan masakan saya ini lebih lazat! Saya sarankan kepada yang belum mencuba Maggi® CukupRasa™ , boleh cuba kerana memang memudahkan kerja memasak saya. 
P4081557ed

You Might Also Like

7 comments

  1. Assalam eny..
    Sungguh menggiurkan Ikan Bersos oren tu..
    senang jer kan nak masak bila guna MCR ni.

    ReplyDelete
  2. Sedao nyee kak enyyyy... Nak rasa sikit...hihi

    ReplyDelete
  3. nieyl singgah pagi kat sini...
    waaaahhhh...entry kali ni super menarik lah akk...
    siap tunjuk cara masak lagi...suka²...

    ReplyDelete
  4. Hmm...lazatnya ikan bersos oren sweet sour, mudahkan memasak dgn MCR. Save dulu resipi, nk try juga nanti.

    ReplyDelete
  5. MCR memang sentiasa ada dalam kabinet dapur saya... masak resepi biasa-biasa jew tapi bila tambah MCR kelazatannya menjadi luar biasa!

    ReplyDelete
  6. Nanti bila2 nak try la resipi ni..tak pernah masak ikan style macam ni lagi..nampak macam sedap plak..

    ReplyDelete
  7. Nampak sedap sgt tu. Nnt nak try lah

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com