Hai semua..

Barulah dapat pegang lens dan lepaskan gian.. kesian bunga Bottle Brush ni jadi mangsa Kekny! Sapa suruh nama berus botol.. hehehe



Hai semua,

Sekaran ni memang trend kalau buat parti atau majlis memang dekorasi tu memainkan pernan penting. Yang penting mesti ada warna tema, tema majlis, dan selalu majlis mesti ada belon hiasan. Belon ni tak membazir sebenarnya sebab bila majlis berakhir boleh je bagi belon kepada tetamu untuk dibawa balik.



Suka yang ni sebab nampak meriah sungguh dengan tema Mickey Mouse





Majlis naik buai pun boleh hias dengan belon... nampak lain dari yang lain..

Jadi jika  nak dapatkan perkhidmatan belon boleh hubungi WOW BALLON SPECIALIST
Call or WhatsApp : 017 3133184
Sesekali ke pasar, terjumpa pulak ikan mayong bersama telornya. memang feveret mak jadi ambillah sepinggan. Saya tak berapa makan ikan ni.. tapi hari tu buat pertama kali rasa telurnya, sedap juga hehehe... Bagi yang nak tahu keenakan telor ikan mayong ni memang kena cuba... rasa dia lemak lemak sikit.

P3291313ed P3291319ed

Asam Pedas Ikan Mayong Bersama Telur

Bahan bahan:
1 ekor mayong / duri dipotong
Telor Ikan mayong
1 sudu kecil pes asam jawa
2 sudu besar serbuk ketumbar - boleh pakai jenis biji disangrai dan dikisar kering
2 sudu serbuk  jintan manis - boleh pakai jenis biji disangrai dan dikisar kering
6-7 sudu besar cili kering yang direbus, dibuang biji dan kisar bersama sedikit air
Air secukupnya
Garam secukup rasa

Bahan kisar:
1-2 inci kunyit hidup
1-2 inci halia
8 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih

Cara cara:
 Panaskan minyak dan tumis bahan kisar bersama cili kisar sehingga wangi dan cili benar benar garing dan masak. Masukkan air secukupnya.

Bila kuah mendidih, masukkan ikan. Masukkan garam dan air asam secukupnya. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
Hai semua..
Baru-baru ni ke supermarket beli barang dapur, tengok buah oren banyak sangat dan murah pula tu. Terus teringat dah lama tak buat ikan bersos oren sweet sour kegemaran suami. DH saya ni suka hidangan ikan sweet sour, tapi kadang-kadang dah jemu masak sweet sour biasa jadi sesekali saya buat masak sweet sour yang letak buah oren didalamnya. Ada kelainan dari segi rasa.  Rasanya lain daripada yang lain kerana rasa masam-manis semulajadi oren tu memang membangkitkan selera.

P4081526ed2rr

Bila sebut pasal selera ni, sejak jadi pengguna setia Maggi® CukupRasa™, memang DH tu makin berselera makan. Hari-hari saya mesti masak kat rumah. Katanya you masak sekarang makin enak lah!

Eh... suka je dia main order je kan, tolongnya tak kat dapur. Orang lelaki macam tu lah hehehe, tapi takpe, saya dah ada pembantu kat dapur iaitu Maggi® CukupRasa™. Penambah kelazatan makanan saya!

Bayangkan sebelum ni balik kerja nak masak tu bercinta jugak sinsing lengan baju nak mula memasak... Kadang-kala tak sempat masak berat, sekadar goreng ikan dan sayur, tu saya tabur sedikit  Maggi® CukupRasa™. Suami makan bertambah walau lauk simple je.

Memang sejak menggunakan Maggi® CukupRasa™ ni, penggunaan garam saya kurangkan, MSG memang dah tak pakai dah. Boleh tengok entri Resepi PAPRIK SAYURAN yang juga menggunakan Maggi® CukupRasa™

Ok jom tengok resepi Ikan Bersos Oren Sweet Sour ni...
P4081548ed1

Ikan Bersos Oren Sweet Sour

Bahan-bahan Ikan
800 gm isi ikan tanpa tulang (fish fillet) dipotong ketulan - saya pakai isi ikan jenahak putih
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1-2 sudu kecil Maggi® CukupRasa™
1/2 cawan tepung jagung

Cara-cara
Gaul ikan bersama serbuk lada sulah dan Maggi® CukupRasa™
Tepung jagung juga digaul bersama sedikit Maggi® CukupRasa™
Panaskan minyak dalam kuantiti yang banyak untuk goreng
Golekkan ketulan isi ikan dalam tepung sepenuhnya.
Goreng ikan sehingga kuning keemasan

Bahan – bahan Sos Oren Sweet Sour
2 biji oren
1/2 cawan perahan jus oren atau boleh pakai kordial oren
1/2 cawan air
4 ulas bawang putih, dicincang
1 batang kecil halia dipotong panjang halus
1 batang lobak merah dipotong memanjang halus
5 sudu besar sos cili Maggi®
6 biji cili padi, dihiris nipis
1 ulas bawang besar dibelah 8
1 sudu besar Maggi® CukupRasa™
2 pokok daun sup dicincang kasar
Minyak untuk menumis
1/3 cawan air dibancuh bersama sedikit tepung jagung
1 sudu kecil gula jika nak sedikit manis

Cara-cara
Oren diparut kulitnya.
Oren kemudian di kupas sehingga tinggal isi berwarna oren sahaja dan dipotong dadu
Panaskan minyak, tumis bawang putih bersama halia sehingga wangi dan kemudian masukkan jus oren dan sos cili Maggi®
Masak seketika. Jika agak kering, masukkan air sedikit.
Masukan potongan oren dan parutan kulit oren, cili padi, lobak merah dan bawang besar. Tambah sedikit gula jika terlalu masam.
Taburkan Maggi® CukupRasa™ dan gaul rata.
Masukkan sedikit bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
Masak seketika dan tutup api.
Bila hendak hidang, bolehla curah atas isi ikan yang digoreng tadi.

Nak guna ikan seekor atau fish fillet (isi ikan tanpa tulang) pun boleh je. Saya guna fish fillet sebab senang nak makan. Lagi sedap isi ikan tu kita perasakan sedikit Maggi® CukupRasa™. Dulu, ikan tu saya perap dengan bawang putih tumbuk, halia, garam, kicap dan MSG. Tunggu lama juga la nak perap tu. Tapi sekarang lebih mudah dan lazat dengan Maggi® CukupRasa™, tabur je keatas ikan, dan gaul je. Tak perlu perap lama-lama macam kita guna bahan lain. Boleh terus golekkan atas tepung sadur dan goreng hingga rangup.

P4081454ed5

 Tabur sedikit Maggi® CukupRasa™ dalam kuah sos oren saya ni, memang membangkitkan rasanya...rasanya...

P4081497ed5

Curah kuah oren keatas ikan yang telah digoreng... Bila nak makan baru curahkan kuah tu supaya ikan masih kekal rangup

P4081508ed1

Ikan Bersos Oren Sweet Sour ni jika kita masak sendiri untuk keluarga, lebih jimat dan yang penting bahan-bahanya segar dan ditambah dengan Maggi® CukupRasa™   menjadikan masakan saya ini lebih lazat! Saya sarankan kepada yang belum mencuba Maggi® CukupRasa™ , boleh cuba kerana memang memudahkan kerja memasak saya. 
P4081557ed
Hai semua,

First time cuba tudung yang bagi saya agak unik tetapi menarik dan saya betul terpikat dengan tudung ni. Gayanya macam tudung express tapi kelihatan macam shawl juga sekali pandang. Actually tak payah nak belit lilit macam shawl, cuma sarungkan je and you are ready to go!

Yess itulah tudung gaya Hiphoody Van Lela. Actually Van Lela ni banyak juga koleksi lain selain tudung Hiphoody. And boleh ke Facebook dan Instagram Van Lela sendiri untuk tengok koleksi mereka. 






Harga pun mampu milik... tak cecah ratus dan boleh beli online. Tak payah bersesak  beratuq kat butik eh hahahha!




Untuk maklumat lanjut boleh ke

IG : @vanlela_malaysia
Facebook : Van Lela Online Stores

Atau kunjungi butik berdekatan anda....


VENDVILLE
42, 46, 48, Jalan Pju 5/20D, The Strand Kota Damansara,
47810 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia.
IG : @vendville


VENDOROUTE
GF Jalan Plumbum P7/P Seksyen 7,
40000 Shah Alam, Selangor, Malaysia.
IG : @vendoroute


SAPPHIRE PREMIER VENDOR BOUTIQUE.
Kompleks Mutiara Pernama, Jalan Hospital, Ipoh, Perak, Malaysia.
IG : @sapphire.premier
FB : Van Lela Online Store

Sekali sekala buat sambal tumis letak bahan luarbiasa, jadi luarbiasa sedapnya kan...

Sambal tumis sotong, siapalah tak suka kan... dan kali ni tambah terung pipit ambil kat rumah mak mentua, bertambah-tambah sedapny. Makan sampai berpeluh-peluh pedas pun tetap sedap hehehe..

P3271307ed

P3271301ed

Resepi Sambal Tumis Sotong Terung Pipit

Bahan-bahan :
1 kg sotong - Saya pakai sotong arus sebab isinya lembut
3 senduk cili kering yang dikisar
½ cawan air asam jawa
1-2 inci belacan bakar, dihancurkan menajdi serbuk senang tabur je
1 ulas bawang besar dipotong tebal – saya pakai bawang kuning
1 mangkuk terung pipit, dibuang tangkai dan bersihkan.
Air secukupnya
Minyak untuk menumis secukupnya

Bahan dikisar sekali :
1 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 sudu kecil jintan putih 
2-3 biji buah keras

Cara-cara :
Bahan-bahan dikisar campur bersama cili kering kisar. Tumis dalam minyak yg agak banyak sehingga garing cilinya dan naik minyak. 

Masukkan garam, gula dan air asam jawa. Tabur belacan bakar dan gaul rata.  Masukkan terung pipit dan bawang besar potong dan masak seketika.

Masukkan sotong, goreng sekejap dan angkat.
Hai semua,
Selamat berhujung minggu. Alhamdulillah 2-3 hari ni sejuk sikit berbanding mingu-minggu lepas sebab hujan turun juga akhirnya. Walau sedikit tapi cukuplah untuk turunkan sedikit suhu tu kan. Bila dah sejuk sikit semangat membaking pun datang hehehe.. Teringin kek yang simple dan mudah. Jadi saya cuba resepi baru Kek Pound yang menggunakan susu pekat manis.
P3291358ed

Ternyata berbaloi cuba resepi ni kerana keknya harum dengan bau butter dan rasa susu pekat manis tu memang sedap digandingkan sekali. Keknya lembut dan gebu. Tak berapa manis sangat dan sesuai untuk everyday cakes. This is going to be my keeper recipe lah kiranya. Kalau ada tetamu nak datang bolehlah saya bakar je kek ni. Proses nak buat pun tak susah mana dan bahan cukup simple dan basic.

P3291347ed

Huhuhu masih terasa ditekak kek lembut dan gebu ni... bila lah ada masa nak bakar kek ni lagi. Banyak tempahan kek dan pada masa yang sama banyak kerja pejabat yang perlu disiapkan.. huhu

P3291371ed

Jom tengok resepi kek ni yang pasti tak mengecewakan. Disebabkan bahannya yang sedikit untuk acuan size kek pound,  disyorkan pakai hand mixer, atau kalau yang pakai mixer jenis besar tu, gandakan resepinya dan pakai acuan 9 inci petak :)

P3291372ed

Resepi Kek Pound Susu Pekat Manis

Bahan-bahan
120 gm Mentega - saya pakai SCS unsalted
45 gm gula castor
1/4 sudu teh garam
152 gm susu pekat manis
1 sudu teh vanilla essence
120gm tepung naik sendiri
2 biji telur saiz A

Cara penyediaan

Ayak tepung.

Pukul butter dan gula sehingga berkrim dan ringan

masukkan telur dan pukul rata

Masukkan vanilla esen dan garam

Masukkan susu pekat dan kacau rata

Masukkan tepung dan kacau rata. Jika guna mixer rendahkan kelajuan supaya tepung tak berterbangan.

Masukkan dalam acuan kek pound

Bakar pada suhu 160  selama 25-30 minit atau sehingga masak.

Definasi Perubatan Naturopati (Naturopathic Medicine or Naturopathy)

Yusmizee Naturopathic Center



Perubatan Naturopathic atau Naturopati (Naturopathy), adalah berdasarkan kepada kepercayaan bahawa badan boleh sembuh dengan sendirinya. Pengamal Naturopati percaya badan manusia itu mempunyai keupayaan untuk membaiki diri sendiri dan pulih daripada penyakit jika ia disokong oleh persekitaran yang sihat. Bantuan dari Pengamal Naturopati dalam proses penyembuhan menggabungkan pelbagai kaedah kesihatan alternatif yang berasaskan semata-mata kepada keperluan individual, bukannya dari perubatan konvensional.

Di malaysia terdapat 300 naturopath berdaftar bawah Persatuan Pengamal Utama Naturopati Malaysia. Mereka menyediakan kursus dan pendidikan di pusat naturopati seperti pemakanan, hidroterapi, herba, tumbuh-tumbuhan / bunga, homeopati dan urutan (sekadar menamakan beberapa jenis). Pengamal perubatan semulajadi seperti ini mempunyai banyak ubatan dan cadangan untuk menyokong persekitaran yang sihat supaya tubuh boleh memulihkan diri sendiri. Mereka melihat setiap orang adalah unik melalui gaya hidupnya, diet, program senaman, keadaan mental dan emosi dan juga sejarah peribadi apabila membuat cadangan rawatan tertentu. Ianya menampakkan perbezaan kelainan yang besar di antara perubatan konvensional dan naturopati.

Naturopati boleh membantu seseorang dalam usaha mereka untuk menjaga kesihatan yang lebih baik, dari peringkat pencegahan untuk keadaan yang serius atau kronik. Oleh itu, orang ramai boleh mendapatkan pengamal naturopati (Doktor Naturopati yang bertauliah) untuk memeriksa tahap kesihatan mereka, mendapatkan bantuan daripada sekecil-kecil penyakit seperti selesema atau alahan atau untuk merawat keadaan yang lebih serius seperti penyakit jantung atau kencing manis (diabetes).

Yusmizee Naturopathic Centre, Alor Gajah Melaka

Yusmizee Naturopathic Centre, Alor Gajah Melaka


Hari ini, di Negara-negara maju telah beralih kepada perubatan Naturopati kerana ianya lebih berkesan dan sangat selamat, Insya Allah ! Suatu kaedah perubatan yang telah di iktiraf oleh WHO dan perubatan dunia.

Naturopati adalah perubatan tanpa menggunakan bahan terlarang (dadah), bahan kimia dan tanpa melibatkan pembedahan. Semua rawatan semulajadi adalah naturopati. Yusmizee Naturopathic Centre, Alor Gajah, Melaka, adalah sebuah pusat rawatan dari rangkaian Pertubuhan Pengamal Utama Naturopati Malaysia.

Tertubuhnya Yusmizee Naturopathic Centre adalah untuk memberikan perkhidmatan tersebut. Yusmizee Naturopathic Centre menyediakan kaedah rawatan naturopati seperti Rawatan Bekam, Akupuntur, Urutan Tradisional Melayu, Teknik Pembetulan Tulang pinggul dan tulang belakang, Terapi Hipnosis dan Penawar herba homeopati.
Yusmizee Naturopathic Centre



Yusmizee Naturopathic Centre juga menawarkan 3 harga yang berpatutan ;

1) Harga untuk rawatan pesakit biasa.

2) Harga untuk rawatan vvip.

3) Harga Ekslusif untuk penyakit kronik yang mengikut Protokol rawatan Naturopati.




Rawatan di Yusmizee Naturopathic Centre lebih Islamik dan juga menyediakan perawat khas wanita untuk merawat pesakit-pesakit wanita.

Kursus Naturopati

Selain menyediakan khidmat rawatan, Yusmizee Naturopathic Centre juga menjalankan kursus-kursus dan ceramah berkaitan perubatan Naturopati.
Yusmizee Naturopathic Centre
Yusmizee Naturopathic Centre
Yusmizee Naturopathic Centre

Sebarang pertanyaan berkenaan Naturopati boleh berhubung terus dengan DrN Yusmizee ;
"Hubungi saya hari ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana saya boleh membantu anda belajar untuk hidup dalam suasana kehidupan yang terbaik!"

DrN Yusmizee Bin Yusoff 
Persatuan Pengamal Utama Naturopati Malaysia (MANIS)
Pusat Pengajian Sains Perubatan (USM Kubang Kerian).

Tel : 012-3556736
Alamat : Lot 2.33, Tingkat Satu Bangunan Mara Alor Gajah, 
78000 Alor Gajah. Melaka




Info Lanjut : Sila merujuk kepada ;
PERSATUAN PENGAMAL UTAMA NATUROPATHY MALAYSIA (M.A.N.I.S)
(http://holistikmalaysia.blogspot.com/)
Spaghetti kalau pedas baru sedap... kata DH.

Hmm ok lah ikut tekak suami saya yang suka pedas tu, memang kalau buat bolognese sos pun letak sedikit serbuk cili hehehe..
P8092464ED

Tapi actually ada je spaghetti versi sos nya agak pedas dipanggil spaghetti all'arrabiata yang berasal dari Tuscany, Italy. Basic sos adalah dari tomato, bawang putih, bawang besar, tetapi ada cili didalamnya.

Memang sedap dan memenuhi selera kita orang Malaysia yang sukakan pedas. Jom cuba resepi mudah ni..
P8092488BRED2 d


SPAGHETTI ALL ARRABITTA PEDAS

Bahan-bahan 
250 gm pasta
300 gm daging lembu cincang
¼ cawan minyak zaitun
6-10 tangkai cili kering disangrai tanpa minyak dan kemudian di kisar kasar
4 ulas bawang putih dicincang
1 ulas bawang besar dicincang kasar
1 tin tomato dalam tin dicincang kasar - boleh pakai 3 - 4 biji buah tomato segar dicincang halus
1 biji capsicum dipotong dadu
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk roti
1 sudu besar daun parsli dicincang

Cara penyediaan

1. Spaghetti direbus sehingga aldente

2. Dalam kuali, panaskan minyak zaitun, dan tumis bawang putih

3. Masukkan daging cincang dan goreng sekejap. Masukkan capsicum dan bawang besar cincang. Masak seketika

4. Masukkan tomato, cili kering yang dicincang dan boleh tambah sedikit air (sebaiknya guna balik air rebusan spaghetti).  Masak seketika sehingga kuah mesra dan sebati.

5. Masukkan garam dan serbuk lada hitam.

6. Masukkan spaghetti kedalam kuali dan gaul rata dan tabur serbuk roti supaya kuah sedikit pekat. Akhir sekali tabur daun parsli.  Tabur lebihan cili kering semasa menghidang untuk lebih pedas.

p/s : Resepi Spaghetti All Arrabiata ni juga boleh juga hidangkan kuah dan spaghetti ni berasingan tetapi serbuk roti ditabur semasa hendak menghidang.

Sebagai photographer amatur atau lebih tepat, hobbyist, saya memang mengkagumi hasil seni photographer profesional. Memang hasilgambar yang bermutu dan ada value tersendiri. Ini kerana pengunaan "gear" teknik pengcahayaan, sudut dan arah pandang memang menjadi faktor kecantikan gambar. Walaupun di zaman teknologi kamera handphone yang boleh mengahsilkan gambar setanding DSLR tetapi tidak dapat menandingi kehebatan seorang jurufoto bertaraf profesional.


Personally saya rasa, photographer bukan sekadar menekan butang camera. Merekalah director, merekalah penata gaya, penata kreatif dan gambar yang terhasil bukanlah sekadar gambar biasa tetapi lebih outstanding!
 Cantik kan?

Inilah Nizar Faez, founder NizarFaez Studio. Memang kecik comel muda belia tetapi siapa sangka beliau memiliki studio photography sendiri. Untuk mendapatkan khidmat photorgaphy beliau boleh hubungi di maklumat seperti dibawah..



Facebook : Nizar Faez Studio
Instagram : @nizarfaez
Website : http://www.nizarfaezstudio.com/
Telefon : 017-6970864

Mee kari siapalah yang tak suka kan.. saya suka mee kari versi nyonya yang kuahnya agak mild dan sedikit cair, tak berapa pekat dan tak berapa lemak berminyak.. boleh dihirup lagi. Dan mee kari wajib ada kerang dan tauhu kering kembung (tauhu pok). Suka betul tauhu kembang tu dalam kuah kari.. sedap je hehehe..
P2291110ed

Ni mee kari nyonya tapi tak pasti betul tak asli ke tak cuma rasanya seperti yang saya makan di kedai yang ada menjual mee kari nyonya. Adakalanya mee kari nyonya menggunakan meehoon atau mee dan meehoon dicampurkan sekali. 

P2291097ed P2291114ed

Resepi mee kari nyonya ni tak lah susah mana.. senang je nak buatnya.. semua orang pun boleh. Bahan nak guna pun mudah nak cari.
P2291103ed

RESEPI MEE KARI NYONYA

Bahan-bahan
3-4 paket kecil rempah kari daging , ikut nak pekat boleh letak banyak.
3 batang serai (diketuk)
2 cawan tulang ayam, direbus dengan 1 liter air untuk dapatkan stok
2 cawan santan sederhana pekat
1 cawan isi ayam, dipotong dadu
isi udang
isi kerang, rebus dahulu dan ambil isi
fish ball
fish cake
tauhu kembung (taufu pok orang panggil jangan risau ada yang halal)
mi kuning

Bahan kisar dengan sedikit air 
1/2 cawan cili kering yang telah direbus lembut
4 biji buah keras
1 inci lengkuas
5 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
1 inci halia
2 sudu besar udang kering tanpa kulit - rendam dulu untuk hilangkan masin

Bahan tabur atas 
Taugeh dicelur
Daun bawang dan daun sup, dicincang
Bawang goreng

Cara penyediaan 

bahan kisar dicampur bersama rempah dan gaul sebati. Jika pekat tambah air

Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar bercampur rempah sehingga wangi dan harum baunya menghasilkan pes cili yang sedap.. Masukkan sedikit garam dan gula. Ambil sedikit pes cili yang terhasil untuk dihidangkan bersama mee nanti sebagai sambal mee kari

Tambah stok rebusan ayam kedalam bahan tumisan tadi dan kacau rata. Masukkan bahan bahan seperti isi ayam. Masaksehingga isi ayam empuk

Masukkan santan dan kacau rata. Tambah air jika perlu atau jika terlalu pekat. Tambah garam jika perlu. Bila hampir mendidih masukkan fish ball, fish cake, tauhu kembung, udang dan kerang. Biar kuah mendidih dan bolehla diangkat untuk dihidangkan bersama mee yang dicelur.

Optional
Boleh juga sediakan kuah bersama isi ayam. Bahan lain seperti udang, kerang fish cake dan fish ball dicelur masak dah hidangkan asing dalam mangkuk.

Hidangkan bersama sambal cili yang kita simpan sedikit tadi. Jika nak lebih boleh gandakan bahan-bahannya

Dah cuba Resepi Mee Kari Nyonya ni jangan lupa share ye Tq!