Adsense

Mentarang Sos Tiram Bercili

10:55 am

Hai semua,

Haaaaa mentarang kau! Sedap mentarang ni sebenarnya. Tapi part paling malas ialah nak mecucinya tu. Kena berus sekor sekor hehehe sampai putih gebu mcm tu, kena jirus air sikit kat belah dalam supaya hilang selutnya. Hujung ekor yang macam getah tu potong sikit. Bila nak makan pula dalam dekat tengah ada cengkerang halus. Jangan tertelan pulak.

Walaupun remehnya mentaran ni, isinya memang sedap, lemak dan cair je dimulut. Sedap direbus, dikukus cicah air asam (RESEPI DISINI) dan digoreng bercili simple macam ni.

P1150633ed

Ni goreng paling simple, pakai serbuk cili je. Kalau nak pakai pes cili kisar lagi sedap.

P1150638ed

Resepi Mentarang Sos Tiram Bercili

Bahan-bahan ;
1-2 kg mentarang saiz sederhana (saiz sederhana sesuai digoreng, kalau size besar sesuai dibakar dan rebus )
5 sudu besar sos tiram
2 sudu besar serbuk cili (saya pakai jenama Faiza)
4 ulas bawang putih, dicincang
3 ulas bawang besar dicincang
3 batang serai dihiris nipis atau diketuk
1 pokok daun sup, dipotong
1 biji telur, dipukul

Cara penyediaan :

Gaul sebati sos tiram dan serbuk cili

Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang besar dan serai sehingga wangi.

Masukkan sos tiram yang telah digaul sebati dengan sos cili. Masak seketika. Jika terlalu pekat tambah sedikit je air supaya tak hangus

Masukkan mentarang, Kacau seketika sehingga rata dan tutup kuali. Buka api besar. Biar mentarang masak didalamnya.

Buka penutup dan kacau rata, tuangkan telur yang dipukul dan terus kacau agar kuah sedikit pekat. 

Tabur daun sup dan sedia dihidangkan.

Nota : mentarang ada rasa masin tersendiri, jadi hati-hati masa letak garam. Saya tak letak garam langsung.

Siput mentarang tak akan terbuka habis seperti kepah. Jadi jangan la masak lama-lama sebab nak tunggu mentarang tu terbuka habis hehehe.. 

Jom cuba resepi mentarang sos tiram bercili ni!

You Might Also Like

5 comments

  1. Lama x makan mentarang..nak cari kat mana kat KL ni...

    ReplyDelete
  2. waduh.....fav nieyllllll....yumyum..

    ReplyDelete
  3. salam kak eny! tak pernah makan pon haha

    ReplyDelete
  4. Pertama kali dengar mentarang ni...huhu..ampun..

    ReplyDelete

Adsense

recent posts

Popular Posts

Top Comentator

Kongsi Resepi

Network