Chocolate Tart Sedap!

4:44 pm

Hai semua,

Pernah makan Chocolate Tart? Ni first time saya buat resepi ni adaptasi dari Martha Steward punya resepi. Mula-mula musykil takut tak menjadi beku coklatnya, rupanya memang menjadi. Alhamdulillah. Lembut je coklat filling tu. Bila gigit rasa cair dlm mulut.

Kalau ikut resepi asal, Martha pakai biskut digestive (atau biskut marie) je yang dihancurkan dan digaul bersama mentega sebagai crust (pastry doh). Tapi saya pakai adunan tart dan campur sedikit serbuk koko. Kalau tak nak campur serbuk koko pun boleh je.

P_20160216_075830 P_20160216_015505 P_20160216_075551

Resepi Chocolate Tart

( acuan 8 -9 inci)
Bahan Filling :
1 1/3 cup dark chocolate (semi sweet)
1 cup heavy cream - saya pakai Anchor UHT whipped cream
1 sudu besar mentega
1/4 cup susu
1 biji telur size A
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh garam

Cara penyediaan :

Cairkan coklat dan mentega biarkan sejuk sikit, masukkan heavy cream dan susu kacau rata..

Masukkan telur, esen vanila dan garam. Kacau rata

Tuang atas kulit tart yg telah dibakar terlebih dahulu..

Bahan Kulit Tart :
170gm butter suhu bilik
290gm tepung
50 gm gula icing atau gula halus
1 biji telur
2 sudu besar serbuk koko - optional
1/2 sudu teh garam

Cara penyediaan ( gambar lama, adunan tart tiada serbuk koko)

Pukul mentega dan gula sehingga sebati. Sebati je, bukan sampai kembang putih mcm nak buat cake tu tau hehehe... Lepas tu masukkan telur dan esen vanila. kacau rata
DSC09641

Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan putar dengan hujung senduk kayu sehingga adunan nampak berketul dan boleh dibentuk
DSC09642

Sampai jadi macam ni.
DSC09644

Kemudian guna tangan dan bentuk kan adunan menjadi bulat dengan menekan-nekan sehingga padat. Masukkan dalam peti ais sekejap. Ratakan atau canai dalam acuan tart sehingga penuh. Jangan terlalu tebal sangat kulitnya. Pakai sudu tekan tekan supaya sama rata. Bakar selama 20 - 30 minit sehingga kulit tart mengeras.
DSC09645

You Might Also Like

1 comments

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com