Masak apa hari ni? Kalau tak ada idea jom la jengah blog Kekny ni cari resepi hehe.

Daging Masak Hitam Berempah style utara ni memang sangat popular di Kedah ni. Lazimnya dihidangkan bersama nasi minyak yang berwarna merah muda (kerana pengunaan sedikit tomato puri) dan selalunya dihidangkan waktu pagi. Hehehe orang Kedah memang makan nasi berlauk waktu pagi. Dihidangkan bersama nasi lemak santan, nasi lemak kuning atau nasi minyak merah jambu. Lauknya selalu selain sambal tumis ikan bilis, ialah ayam masak merah, masak kicap, sambal kerang, dan juga daging masak hitam berempah ni.

P6200753ed

Rasanya berlainan dari masak kicap kerana pengunaan rempah ratus dan cili dan sedang-sedang je pedas dan sedikit manis yang datang dari pengunaan kicap manis tu. Apapun boleh la cuba sebab selain dihidangkan pada hari biasa, lauk ni juga sesuai dihidangkan pada hari raya atau kenduri kendara. 

P6200743ed

Resepi Daging Masak Hitam Berempah

Bahan-bahan 
800 gm daging - dipotong kepingan besar dan tebal.
1/2 cawan kicap manis
1 sudu besar lada hitam serbuk

Bahan rempah
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 biji cengkih
3 biji bunga lawang

Bahan kuah
6 -7 sudu besar cili kering - dikisar
2 ulas bawang besar - dikisar
1/4 cawan kicap pekat manis - ikut masin dan manis serta warna kuah
7-8 helai daun kari
2 batang serai - diketuk
2 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
4 sudu besar minyak masak

Bahan kisar untuk tumis
5-6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia

Cara penyediaan  
Daging diperap seketika bersama kicap dan serbuk lada hitam.

Masukkan daging dalam periuk, masukkan bahan rempah dan tuang sedikit air agak mentupi paras daging. Rebus sehingga daging betul betul lembut dan empuk. Tektur daging mestilah empuk dan mudah lerai.

Dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumis bahan tumisan. Masukkan cili kisar dan bawang besar kisar bersama daun kari dan serai dan masak sehingga wangi. Kemudian masukkan serbuk ketumbar, jintan manis, dan jintan putih. Tumis sehingga cili betul-betul masak.

Masukkan daging yang direbus bersama rempah-rempah tadi juga bersama air rebusan (kalau air banyak jangan masuk semua). Masukkan kicap dan masak lagi sehingga kuah agak kering dan pekat. Rasa garam dan gula. Selalunya tak perlu tambah garam sebab kicap dah sedia masin dan manis.

Bila kuah dah pekat bolehlah diangkat dan hidangkan.

Hujan pagi ni. Sedap buat Grill Cheese Sandwich. Hidangkan dengan kacang panggang yang ditumis dengan sedikit butter dan bawang putih. Heaven!

Cara Buat Grill Cheese Sandwich

Cara buat Grill Cheese Sandwich tersangatlah mudah. Letak cheese di antara dua keping roti. Boleh guna cheddar cheese, mozarella, parmesan dan sebagainya. Nak mix pun boleh hahaha.

Dalam kuali panaskan sedikit mentega sehingga cair. Letak roti cheese tadi dan panggang kedua belah roti sehingga warna perang dan cheese didalamnya mencair. Jika perlu tambah butter lagi dalam kuali.

Boleh hidangkan dengan kacang panggang tu.. Pengsan!

P6190615ed P6190599ed P6190607ed
Mesti ramai suka paprik kan. Sedap dihidangkan bersama nasi goreng atau nasi putih. Hidangan ni versatil sebab kita boleh masak dengan apa sahaja dan kemudian boleh campurkan sayuran. Jadi buat lauk paprik semata pun dah cukup dengan khasiat. Tak payah masak lauk lain banyak-banyak hehe.. 

Sesuai sebenarnya lauk begini untuk ibu yang berkerja. Paprik ni teknik dia ialah kita perlu tau sos apa yang orang Thai selalu guna. Selalu campuran pelbagai jenis sos yang dicampur dengan serbuk cili khas thai. Tapi boleh je pakai cili kering biasa atau pakai serbuk cili yang dijual di psaraya. Janji ada rasa pedas tu hehe.. Jom tengok resepi paprik sotong kekny yang mudah

PB185645ed PB185635ed

Resepi Paprik Sotong

Bahan-bahan

1 mangkuk sotong dipotong kecil - kekny pakai sotong arus yang besar dipotong

Bahan sos - digaul sekali
2-3 sudu besar sos cili - nak dapat rasa manis sikit
1-2 sudu besar sos tiram
Halia dan bawang putih dicincang
1 sudu kecil lada hitam/putih yang serbuk
1 sudu kecil garam
1-2 sudu besar serbuk cili thai atau serbuk cili kasar (chilli flakes)

Bahan-bahan lain 
4 biji cilipadi merah thai - ketuk dulu
2 ulas bawang putih - diketuk
3 ulas bawang merah - dihiris nipis
3 inci halia di hiris nipis
Daun limau purut - jika suka. saya tak letak sebab tak berapa suka
Daun sup dipotong kasar
1 biji Bawang besar - dibelah lapan
Boleh tambah sayur seperti kacang panjang, buncis, kobis, kobis bunga dan sebagainya
Sedikit minyak untuk tumis

Cara-cara
Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili padi sehingga wangi. Masukkan sotong yang diperap. Masukkan sotong. Goreng sekejap. Tuang sos yang telah dibancuh dan masukkan juga daun limau purut. Jangan masukkan air sebab sotong akan keluarkan airnya.

Masukkan sayuran jika suka. Goreng sekejap sahaja. Tutup api dan tabur daun sup atau daun bawang diatasnya.

Untuk paprik sotong sebelum ni boleh KLIK SINI
Untuk resepi Paprik Ayam, KLIK SINI
Hai semua, ada yang pergi MAHA 2016 ke hari tu? Wah memang best kan. Sememangnya MAHA 2016 kali ni mencatat jumlah pengunjung yang luar biasa mencecah 3.7 juta pengunjung sehingga membanjiri tapak ekspo.

Kekny suka MAHA ni sebab industri makanan di Malaysia ni perlu dikembangkan lagi. Rasanya negara kita belum cukup mengeluarkan produk asas tani dan makanan. Jadi nak tak nak kita terpaksa mengimport sebahagian keperluan makanan negara dari luar. Jadi dengan adanya MAHA harap lebih banyak industri makanan akan dibangunkan.



MAHA 2016 yang bertempat di MAEPS Serdang berlangsung 11 hari bermula 1 Disember  2016 - 11 Disember 2016 bertemakan konsep Our Food, our Future. 

Pengunjung yang membanjiri MAHA 2016. Memang ramai kan. Katanya berebut-rebut sebab nak tengok apa yang menarik di MAHA. Mestilah semuanya menarik belaka. Produk yang dijual pun pada harga diskaun dan lebih murah dari biasa.





Jutaan tahniah diucapkan kepada pengajur MAHA 2016 dan semoga MAHA 2018 2 tahun lagi akan mencapai tahap kejayaan lebih daripada tahun ini. Sekalung tahniah!
Salah satu makanan kegemaran Kekny masa kecil ialah Jagung Kelapa ni. Tak ada nama spesifik bagi juadah ni, di utara. Kami cuma panggil Jagung guai nyok - maksudnya jagung gaul kelapa. Memang sedap tau jagung kelapa ni, lebih sedap dari sweet corn in cup tu hehehe.. Dulu-dulu arwah tok Kekny kalau ada rebus jagung, untuk dia dan arwah tokwan, diorang yang sudah tak ada gigi nak makan jagung, buat macam ni lah, senang nak makan.. Kekny pun tumpang sekali. Jagung tongkol pun bedal, jagung ni bedal sekali hihi... Seda rasa lemak manis masin tu, kombinasi yang mantap.

PB115590ed

Hidangan ni sesuai makan waktu petang atau waktu pagi. Jagung tu kena panas-panas, baru sebati gula dan kelapa tu nanti. Kalau dah sejuk tak sedap.

PB115613ed

Resepi Jagung Kelapa

Bahan-bahan 
3-4 tongkol jagung, direbus bersama sedikit garam
1 cawan kelapa parut putih, kalau guna kelapa yang tak berapa tua lebih sedap.
1 sudu gula besar - ikut nak manis mana
Sedikit garam 

Cara penyediaan
Pisahkan isi jagung dari tongkolnya menggunakan pisau.

Dalam bekas, campur jagung dan semua bahan lain. Gaul sebati. Gula dan garam ikut lah nak lebih atau kurang, 

Sedia dihidangkan,

Dah nak dekat hujung tahun ni, kan best kalau dapat pergi bercuti. Eh, korang jomlah cari tempat-tempat yang menarik untuk pergi bercuti. Percutian yang singkat pun tak apa, asalkan kita dapat relaks-relaks dengan keluarga. Masa bercuti ni sajalah yang dapat mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan kita tu. Selalu asyik menghadap kerja saja, sekali-sekala dapat tengok laut best juga kan? Dapat juga tenangkan fikiran. Last minute planning? Takut flight dan hotel penuh? Aish, chillex laa. Tak apa, jangan risau sebab Traveloka kan ada. Pasti semuanya akan berjalan dengan lancar. Korang tahu tak Traveloka tu apa? Alahai korang ni, meh sini Kekny share sikit.

Untuk pengetahuan korang, Traveloka ini adalah satu tempat di mana kita semua boleh dapatkan tiket flight ataupun hotel dengan harga yang murah dan sangat berbaloi. Kita boleh menempah lebih 100 buah hotel di seluruh Asia Tenggara seperti Indonesia, Singapore dan lain-lain negara lagi. Korang juga boleh menikmati penjimatan hebat yang diberikan dengan pelbagai promosi. Apa yang menariknya, ia tiada caj yang tersembunyi dikenakan dan semua harganya sangat kompetitif. Berapa jumlah harga yang korang nampak, itulah yang korang perlu bayar. Jadi, kalau korang dah ada planning untuk bercuti dengan keluarga, pasangan atau kawan-kawan bolehlah terus survey dekat website https://www.traveloka.com/en-my/ dan buat tempahan.

Korang masih belum berkesempatan untuk belek-belek website Traveloka dekat computer atau laptop? Eh, korang ni. memang sibuk betul. Haaa, tak apa. Ada berita baik untuk korang. Nak tahu apa? Kini sudah ada Traveloka App yang boleh korang download dekat smartphone korang. Lepas ni jangan bagi alasan lagi ek sebab tak ada masa. Korang nak berguling-guling atas tilam sambil pilih-pilih hotel dan flight pun boleh. Simple and easy, right? Hmm, zaman dah moden dah sekarang ni. teknologi canggih laa katakan. Semuanya hanya dekat hujung jari saja. Nak bercuti pun senang. Korang survey, pilih, bayar then dah boleh pergi bercuti dengan seronok. Kerja korang tu nanti-nanti laa pula fikir. Dah nama pun kerja, memang takkan pernah habis. So kita enjoy dulu!

PC050043

Bagi percutian dalam Malaysia ni, Kekny rancang nak pergi ke Cameron Highland. Suasana disekitarnya yang sejuk dan dikelilingi kehijauan hutan amat sesuai kalau nak mencari ketenangan dan ingin lari dari bunyi bising di bandar. Tambahan pula, dapat menghirup udara segar dipagi hari dan berjalan kaki sambil melihat keindahan alam semulajadi akan membuatkan kita lupa seketika masalah kerja yang ada. Korang juga boleh cari tempat penginapan yang best best tau, nak pula dengan Traveloka yang sedang buat promosi, bolehlah booking awal-awal untuk dapatkan harga yang sangat berbaloi. Hmm, nanti bolehlah rasa macam ala-ala duduk dekat oversea. Bila bercakap boleh keluar asap. Haha. Over sangat tau!

PC050041

20151204_213640ed

Kalau dah bercuti ke Cameron Highland mestilah nak makan strawberi kan? Nanti bolehlah pergi ke Big Red Strawberry Farm terletak bersebelahan dengan Cactus Valley je. Lepas tengok pelbagai jenis-jenis kaktus kita bolehlah terus makan buah strawberi. . Kat kebun tu, kita boleh pilih saja mana-mana buah strawberi yang kita mahu dan petik sendiri. Hmm, seronoknnya dapat makan buah strawberi yang segar-segar. Selain itu, Bee Farm juga antara tempat yang boleh kita kunjungi. Ladang ni merupakan tempat pembiakan lebah yang diletakkan di dalam sarang buatan untuk menghasilkan madu. Nak beli madu segar dekat sini pun boleh. Lagipun masuk ke sini percuma dan mungkin ni satu destinasi yang sangat ideal untuk bawa kanak-kanak ke sini supaya mereka lebih mengenali haiwan kecil ni.

PC050056ed
PC050036ed
PC040010

Selain itu, kalau pergi Cameron Highland, jangan lupa makan steamboat tau. Tempat sejuk sejuk beku ni, makan pula steamboat yang berkuah sup dan tomyam panas-panas. Memang terbaik! Huhu. Rasa terliur pula nak makan. Tak sabar rasanya nak pergi bercuti. Korang macam mana? Mesti pergi tempat yang lebih menarik kan. Kepada korang yang belum pernah merancang percutian melalui aplikasi traveloka ni, korang patut mencubanya. Tak rugi pun untuk korang tengok sendiri dan cuba memasuki mana-mana negara yang ada dalam perancangan korang. Pasti korang tidak akan kecewa. Korang juga boleh tengok sendiri promosi yang ditawarkan. Memang terdapat potongan harga yang sangat menarik. Apa lagi? Semuanya hanya di hujung jari korang saja. Selamat bercuti ya!
kekny hari tu actually tengah fikir nak tukar skincare. Dah lama pakai skincare yang sama. Tapi kulit tu kadang ok, kadang naik juga jerawat yang menyakitkan hati hehehe.. Jadi kalau boleh nak skincare yang competent sikit result dia. Yang buat kita tak pening kepala. Yang bila pakai rasa selesa dan tak perlu rasa nak tukar-tukar skincare lagi dah.

Rahsia Awet Muda Aznil Nawawi

Terjumpa skincare ANELL ni di Instagram. ramai yang post pasai skincare yang hebat ni. Pengasasnya ialah Aznil Nawawi atau Pak Nil. Katanya Pak Nil sebelum launching skincare Anell ni, Pak Nill sendiri pakai skincare tu selama 4 tahun untuk menguji keberkesananya dan korang pun tau kan, betapa awet mudanya Pak Nil sekarang walau umur dah 54 tahun. Kulit dia mulus, gebu, licin, flawless. Kalah kulit anak dara atau anakl teruna belasan tahun kan. Apa lagi nak compare dengan kulit Kekny hehehe..


Ok set penjagaan kulit Anell ni ada 4 bekas dalam satu set. Ianya terdiri daripada Deep Cleanser, Balancing Toner, Day Cream Dan Night Cream. Setiap satu ada functionnya yang tersendiri. Sebab tu produk ni dijual secara set supaya kesan pengunnan secara menyeluruh akan lebih menjamin hasil terbaik. Haaaa dia tak jual asing-asing tau macam produk lain. Korang tu biasalah kalau benda boleh beli asing-asing mesti korang beli cleanser jenama lain, toner jenama lain.. dah tu macam mana kulit tu nak cantik main campur-campur.. Jadi sebab tu lah Anell ni didatangkan set macam ni... kekny memang prefer set macam ni.. senang!


Cara pakai, cuma guna deep cleanser setiap kali cuci muka, diikuti toner dan kemudian waktu siang pakai day cream sebelum pakai make up. . Fungsi Day Cream ialah untuk melindungi kulit dari sinaran UV dan kotoran serta debu yang melekat. Kotoran dan debu tu ada chemical yang kadangkala merosakkan kulit.



Manakala waktu malam pula lepas cuci menggunakan deep cleanser, dan pakai toner, pakai pula Night Cream. Fungsi Night Cream merangsang kulit untuk memperbaharui sel sel kulit. Jadi kombinasi set ni memang perlu jika nak betul berkesan.


Antara manfaat Anell Skincare ni :

šŸ”¹Mencegah jerawat dan inflamasi kulit
šŸ”¹Mengawal pengeluaran minyak berlebihan
šŸ”¹Mengecilkan pori-pori wajah
šŸ”¹Mencerahkan wajah
šŸ”¹Mencegah penuaan pra-matang
šŸ”¹Menanggalkan sel-sel kulit mati yg degil
šŸ”¹Meningkatkan proses metabolisma sel kulit agar lebih aktif
šŸ”¹Menambahkan keserian dan kemudaan wajah
šŸ”¹Meningkatkan warna cerah semulajadi pd wajah
šŸ”¹Kulit wajah lebih bercahaya, kemas dan bersih
šŸ”¹Formula anti kedutan, anti pigmentasi dan anti penuaan yang efektif
šŸ”¹Membantu mengurangkan parut pd wajah akibat bekas jerawat
šŸ”¹Melambatkan proses oksidasi kulit yg menyebabkan kulit menjadi kusam, gelap dan tua
šŸ”¹Menegangkan struktur kulit wajah menjadikan wajah lebih berkontur.
šŸ”¹Memperbaiki struktur kulit dr dalam melalui penyerapan nutrisi dr ramuan aktif

Kesan skincare ni memang boleh nampak dalam seawal 3 hari. Kalau pakai seminggu tu memang dah nampak muka lebih berseri, cerah, tegang dan halus je kulit. Deep cleanser tu bila pakai terasa bersih sangat kulit muka.



Ni gambar lepas sebelum dan selepas seminggu menggunakan Anell. Kulit Kekny ni memang tak berapa teruk keadanya. Tapi ada masalah kulit terlebih berminyak, dan pori-pori yang besar. Jadi lepas Kekny cuba Anell ni, kulit dah tak melekit. Pori-pori nampak rapat dan kulit tak nampak kasar lagi. Selain tu parut lama bekas jerawat yang hitam di tepi pipi dah pudar sikit.. rasanya kalau berterusan pakai parut tu akan hilang.. wahh tak sabarnyaaa nak tunggu parut hilang. Yang penting korang, kena konsisten dan guna cara yang betul, baru dapat rasai perubahan kulit yang cantik.

Ok lah korang kalau nak dapatkan produk ni boleh je ke :


Facebook  Anell Official
Instagram Anell Official

1 Disember hingga 11 Disember 2016 merupakan pameran MAHA 2016. Apa yang menarik di MAHA 2016, MAEPS Serdang ini? Mummy tak akan lepaskan peluang ke MAHA 2016 Booth D18, HALL C (International Hall) MAEPS, Serdang Selangor.




Pameran Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia atau lebih dikenali sebagai MAHA 2016 kini kembali bersempena tepat pada cuti sekolah tahun ini. Pameran MAHA 2016 akan diadakan di Tapak Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) Serdang, Selangor mulai dari 1 Disember sehingga 11 Disember 2016. Pameran ini akan disempurnakan oleh Perdana Menteri Malaysia iaitu Datuk Seri Najib Tun Razak.

Kepada para ibu bapa yang tidak tahu untuk pergi ke mana-mana pada bulan hadapan, inilah kesempatan yang terbaik untuk membawa anak-anak berjalan-jalan sewaktu cuti sekolah.

SEBAB APA HARUS KE BOOTH D18, HALL C (International Hall) MAEPS, SERDANG SELANGOR?


šŸ‘‰Sementara offer, boleh belikan untuk yang tersayang, mak, abah. Sebagai hadiahkan buat mereka sebotol satu Jus Al Ehsan. Alhamdulillah mereka dah pekena sebotol, nampak efeknya.
šŸ‘‰Semasa program MAHA 2016 ini berlangsung. Ada harga istimewa potongan DISKAUN sehingga RM73. Banyak tu RM73. Rugi tak grab !
šŸ‘‰Dan, selain itu ada banyak VOUCHER potongan diskaun untuk pembelian lain.




KENAPA PERLU JUS QALBI AL-EHSAN?


Ada banyak kelebihan dan kebaikan Jus Qalbi Al-Ehsan.



FAKTA !!! SETIAP 1 JAM 6 ORANG RAKYAT MALAYSIA KENA SERANGAN JANTUNG DAN STR0K


KOLESTEROL tinggi memang masalah yang amat ditakuti kerana ia boleh menyebabkan penyakit jantung, stroke dan sebagainya tanpa kita sedari.. Ingat, orang yang kurus juga berisiko mempunyai kolesterol tinggi jika tidak mengawal pemakanan mereka..

TANDA-TANDA KOLESTEROL TINGGI


šŸ”¹Sering berasa kebas-kebas pada kaki.

šŸ”¹Timbul bintik-bintik putih (biji kolesterol) pada bahagian bawah mata, kawasan muka atau leher yang disebabkan oleh kadar trigliserida yang tinggi.

šŸ”¹Mudah letih, penat dan cepat mengantuk.

šŸ”¹Sering berasa sakit kepala.

šŸ”¹Arteri yang semakin sempit akan membuatkan aliran darah ke otak berkurangan, sehingga menyebabkan rasa sakit pada kepala.

šŸ”¹Kaki membengkak akibat pembuluh darah semakin sempit. Kaki merupakan bahagian yang paling sedikit mendapat darah.

šŸ”¹Senak dada sebelah kiri apabila pembuluh darah pada bahagian jantung mula tersumbat.

Ini menunjukkan kadar kolestro terlampau tinggi. Jadi, jika ada mempunyai tanda-tanda seperti inj. Jom cepat lakukan pemeriksaan doktor dengan segera. Sebaiknya lakukan lab Ujian Kolesterol untuk memeriksa tahap kolestrol anda.

Kawal KOLESTEROL... baru sihat!

Jangan lupa tunjukkan VOUCHER ini juga ketika ke Booth Jus Qalbi Al-Ehsan di D18, HALL C (International Hall) MAEPS, Serdang Selangor.

Keterangan lanjut boleh layari atau hubungi :

Telefon / Whatsapp : 018-373 9021 / 017-730 0366 / 012-6460421

Fb : https://www.facebook.com/pencucikolestrol/

Ig @qalbialehsan : www.instagram.com/qalbialehsan
Best kalau dok Ipoh sebab Ipoh ibarat syurga makanan. Paling best, kepelbagaian makanan mengikut bangsa dan kaum tu. Kalau di Kedah ni, banyak restoren Thai dan Mamak. Tapi di Ipoh, ada restoren authentic indian food, chinese food, dan ada yang halal. Boleh merasa hihihi..

Menjadi seorang peminat chinese food yang tegar, Kekny memang pantang dengar lah kalau ada tempat jual halal chinese food. Memang akan terjah heheh.. sebab susah nak cari kat Kedah ni.

Restoren New Hollywood Ipoh, Halal Chinese Food

Kat Ipoh ada satu restoren New Hollywood yang menghidangkan kebanyakannya ialah makanan cina yang halal. Actually sebelum ni Kekny dah beberapa kali ke sana ENTRY DISINI . Sampai sekarang masih teringat keenakan Char Kuey Teow udang dia yang sedap, letak udang gumuks gumuks, taugeh yang penuh berisi, you know taugeh kontot yang gemuk tu.. hahaha.. taugeh tu orang kata, kat Ipoh je ada jual.. betul ke?

Konsep restoren ni ialah, dia macam food court. Ada gerai kecil-kecil yang berniaga dalam kedai tu. Jadi bila nak order, pergi sahaja ke gerai yang jual makanan yang kita nak dan order. Nanti diorang hantar ke meja dan terus bayar. Tuan kedai dia cuma berniaga air minuman dan roti bakar.

Halal Chee Chong Fun?

Macam biasa, my favourite Chee Chong Fun Udang. Mana udang? Ada isi udang gumuks dalam gulungan tepung tu.. sedapp... Sambal cili tu buat cecah atau gaul je terus dengan kuah kicap.

P1014896ED

Kali ni kitaorang order kopi susu gelas besar. Baru tau boleh rupanya mintak gelas besar. Sebelum ni dapat secawan cenonet rasa macam nak order 3 cawan tapi malu pulak. Ipoh white coffee memang sedap. Pekat dan kaw.  Lepas Chee Chong Fun sampai, sampai juga Char Kuey Teow yang sedap gila tu.
P1014899ED

The Best Char Kuey Teow in Ipoh!

Sempoi habis Char Kue Teow dia. Ada kuey teow udang dan taugeh. Sempoi tapi sedap sangat. Mungkin sebab sos dan cili yang dia pakai. Dan paling sedap sebab ada rasa terbakar terbakar sikit hahahahha.. betul serius sedap.

P1014902ED

Mee Kari Ipoh!

Lepas tu try mee kari. ya ampun nasib baik portion dia kecik kecik, jadi dapat lah order banyak jenis untuk merasa hahahaha.. Mee kari ni tak sama macam mee kari kita buat. Kuah dia agak cair, tapiii awat sedap sangat walau kuah cair? Dan actually rasanya kuah cair ni tak muak sangat nak makan kan? Next time nak cuba buat mee kari yang kuah dia macam ni. hehehe..

P_20161008_090849ed

Ini tak tau apa... Kekny suruh DH order wantan goreng. Dia silap kedai agaknya, jadi dapat ni sepinggan. Bila cina tu letak, Kekny tengok DH.... wantan?? mana wantan I? DH pun cakap.. tu bukan wantan ke? lerr dia ni tak tau ke wantan tu macam mana, masa bangun nak order tu siap dia tanya... nak wantan tadi kan, riak muka tu confident macam dok pernah makan wantan hari-hari. Hahahhahaha makan je lah.. wantan ke mana apa ke mana.. nak order wantan betul betul perut dah sengkak makan je lah ni dulu hahahaha.. Tapi tetap sedap. Rasa dia macam gabungan fish cake dan keropok lekor. Rasa ikan dan juga tauhu yang sooooo lembut!!!! Sengkak pun habis sepinggan!

P_20161008_092649ed

Ok next wish list bila sampai sini ialah
Wantan goreng
Wantan sup
Roti bakar telur + kaya
Loh Mee
Char Kue - selalu terlupaaaa!

Hahahahhaha lepas ni kena order sendiri tak boleh harap DH order dah!

Siapa yang nak kesini boleh google maps New Hollywood Cafe Canning Garden. 

Alamat : 38, Jalan Lee Kwee Foh, Taman Canning, 31400 Ipoh, Perak, Malaysia
Ha selambak sandwich ni.. nampak sedap kan. Actually bukan je nampak sedap tapi memang sedaaappp! 

Kekny memang pencinta sandwich. Hari-hari makan sandwich pun tak apa. Dan Kekny dah rasa sandwich Suria Rashid ni. Memang sedap sandwich dia. Penuh inti dan sayur kat dalam tu. Satu gigitan penuh kenikmatan hihihi.

Dulu sebelum Su pindah Shah Alam, Su berniaga sandwich di sekitar Jitra ni je. Buat delivery. Kekny ada la sempat 2-3 kali order dari Su. Memang puas hati. Sampai sekarang tak jumpa lagi sandwich sedap mcm ni huhu.. rindu pulak sandwich dia. 


Sekarang Su buat bisnes sandwich ni di Shah Alam. Jadi korang yang tinggal kawasan berdekatan Shah Alam, Klang dan Subang boleh lah order. Nak buat party atau sekadar nak jamu kawan-kawan tu boleh contact Su. Boleh delivery dengan minimum order RM50.


Harga pula kalau yang single serendah RM 3 sampailah yang set dalam box dalam lingkungan RM30 lebih. Memang murah. Kalau kita nak buat sendiri, nak beli bahan lagi, nak potong, banyak kerja je.. baik order terus hihi..

Tengok la sayur sayur bergelimpangan tu... Kekny suka sandwich sayur banyak macam ni. Huhuhu bila nak merasa lagi sandwich Su yang sedap ni. 

Korang yang sekitar Shah Alam, Klang Dan Subang boleh la order sandwich dengan Suria Rashid. Contact as below ye..

SR Nutricious Homemade by Suria Rashid
Shah Alam / Klang / Subang
Telephone / Whatsapp : 019-4783243
Instagram : Suria Rashid
Facebook : Cahaya Suria
Cucur udang jagung ni memang feveret Kekny dan family. Macam cucur udang biasa tu cuma tambah isi jagung je kedalam adunan. Resepi pun sama macam Cucuq Udang Utara ni. 

PB125622ed

Disebabkan tiada kacang, makan buat je homemade chilli sauce tu... sedap juga. Nak guna sos botol sekarang ni, gula je lebih.. tak rasa pedas. Rasa manis je.. tak sedap lah kan...

PB125619ed

Tips Cucur Udang Lembut dan Rangup

Cucuq ni Kekny letak gula sikit supaya adunan lebih lembut, dan sebelum goreng, peram kejap selama sejam. Barulah bila goreng, dia kembang elok je.

PB125618ed  

Resepi Cucur Udang Jagung

Bahan-bahan 
2 cawan tepung gandum
6 sudu besar tepung beras
2-3 cawan air (lebih kurang, kena masukkan sikit sikit dan adjust kepekatan)
15 ekor udang
1/2 cawan isi jagung atau lebih
1 cawan tauge
1/2 cawan daun kucai
1 ulas bawang besar - dipotong dadu kecil
Sedikit gula (saya suka bagi  manis sedikit)
Sedikit garam

Cara-cara
Campur kesemua bahan diatas dan kacau rata. Peram sekejap dalam 1-2 jam Barulah digoreng

Goreng  (deep fry) dalam minyak panas. Selepas goreng, potong kecil kecil dan hidangkan dengan kuah kacang atau sos cili
Kerabu taugeh kerang ialah paling sedap sekali. Bertambah sedap dimakan bersama nasi panas dan ikan goreng atau ikan masin. Ramai yang tak tahu katanya buat kerabu ni. Senang je, sediakan pes kerabu terlebih dahulu. pes ni boleh sediakan awal dan boleh disimpan sejuk beku selama sebulan. Bila nak guna panaskan dan gaul je dengan bahan sayur atau bahan kerabu. Kalau di utara kerabunya sedikit basah dan berair. Agak berlainan dengan kerabu di Perak yang mak mentau saya buat, ianya sedikit kering. Apa pun keduanya mempunyai rasa enak yang tersendiri.

PB115545ed

Rasa kerabu yang sedap mestilah cukup rasa garam, sedikit manis dan masam....
PB115562ed

Resepi Kerabu Kerang Taugeh 

Bahan-bahan
3 cawan Taugeh - dicelur seketika
1 cawan isi kerang
2 ekor ikan tamban goreng / kembung goreng - ambil isi dan tumbuk halus. - boleh ganti dengan udang kering tumbuk
1 sudu besar kerisik
2-3 ulas bawang merah - dimayang halus
2 inci halia dimayang halus
2-3  sudu besar perahan limau nipis / kasturi / air asam jawa - ikut lah nak masam macam mana

Bahan dikisar
1 cawan kelapa parut
2 biji cili merah
2 biji cili padi
3 sudu pati santan
sedikit air

Cara-cara :
Bahan dikisar dimasak diatas api sehingga kering airnya. Selain nak keringkan air, kerabu juga tak akan cepat basi jika bahannya dimasak terlebih dahulu

Campur taugeh, ikan goreng tumbuk, kerisik, bawang merah, halia, perahan limau, dan bahan kisar yang telah dimasak sekejap tadi. Gaul sebati. Rasa garam dan gula serta tahap kemasaman yang disukai.

Kari tersedap bagi Kekny ialah kari ketam. Rasa ketam yang manis tu memang membuatkan kuah kari menjadi sedap. Kena pula digandingkan dengan buah nenas. Kari ketam versi mak Kekny buat dia ialah versi tak tumis. Orang utara panggil gulai lemak atau gulai darat. Tapi berbeza dengan masak lemak ketam tau sebab ni pakai rempah macam kari. Jika suka nak tumis darat pun boleh saja untuk tambah kewangian bawang tu. Jom cuba resepi mudah ni

PB045406ed

Resepi Kari Lemak Ketam 

Bahan-bahan
5-6 ekor ketam sederhana besar dibersihkan
1/2 biji nenas kecil dipotong ketulan besar
2 bungkus kecil rempah kari udang / makanan laut - boleh guna rempah ikan + rempah kari daging
2 cawan santan pekat secukupnya
2-3 cawan air atau secukupnya atau boleh guna perahan cair santan
Garam secukup rasa

Bahan tumbuk
3-4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia


Cara penyediaan

Dalam periuk satukan bahan tumbuk bersama rempah, air atau santan cair dan didihkan (sehingga rempah masak).

Masukkan nenas dan biar lagi sehingga mendidih. Masukkan separuh santan dan garam secukup rasa.

Akhir sekali masukkan ketam dan masak lagi sehingga mendidih. Masukkan baki santan dan masak sehingga mendidih sekejap boleh la tutup api.

Cubalah resepi Kari Lemak Ketam Utara ni.. memang terangkat habis!

Nasi ayam goreng kunyit ni dengar kata sangat popular di sebelah KL dan dijual digerai sahaja. Ramai yang sanggup beratur menunggu untuk membeli nasi berlauk ringkas ni. Walaupun ringkas jangan tak tau, nasi ayam goreng kunyit ni ada tarikan tersendiri.

30782025162_514647df34_o

Keistimewaan ialah pada ayam yang diperap terlebih dahulu dengan kunyit dan bahan-bahan tumbuk atau kisar dan kemudian digoreng sehingga garing. Teknik goreng ayam kena betul supaya ayam rangup dan tak berminyak. Hidangkan dengan sambal belacan atau kicap lemak manis memang terangkat habis!!

Bagi yang tak dapat merasai keenakan nasi ayam goreng kunyit dari gerai jom kita buat sendiri. Lebih jimat dan puas makan..

P1015113ED

Resepi Nasi Ayam Goreng Kuyit 

Bahan-bahan
Nasi putih secukupnya
1/2 ekor ayam, dipotong kecil atau dadu
Semangkuk kacang panjang dipotong
1 biji bawang besar holland di belah 8 memanjang
3-4 batang cili merah atau cili padi dihiris
1 sudu besar lada sulah
1-2 sudu besar sos tiram
sedikit garam ( jika perlu sebab sos tiram sudah masin)

Bahan tumbuk
3 inci kunyit hidup
1 inci halia
4 -5 ulas bawang putih
4-5 ulas bawang merah
2 inci lengkuas - jika suka tak ada pun takpe

Cara penyediaan

Ayam diperap dengan garam, sos tiram, lada hitam, dan bahan tumbuk. Perap selama sejam atau lebih

Apabila nak goreng, tabur sedikit tepung jagung keatas ayam dan gaul rata, Ini bertujuan merangupkan bahagian luar ayam apabila digoreng

Panaskan minyak yang banyak dan goreng ayam secara deep fried sehingga garing

Apabila garing, angkat ayam dan ketepikan

Menggunakan minyak yang sama masukkan bawang besar ke dalam minyak panas tadi dan juga diikuti dengan kacang panjang. Goreng sehingga keduanya agak layu

Angkat dan curahkan atas ayam goreng tadi. Minyak tu jangan ambil pula. 

Hidangkan atas nasi bersama sambal belacan dan kicap.

Sedapkan sekali sekala masak nasi ayam goreng kunyit ni

Kalau makan tomyam Kekny prefer tomyam yang cair cair tapi rasanya cukup masam pedas dan kena sikit manis. Kalau jenis di restoren siam tu kadang kala terlebih masin dan manis sangat rasanya sampai jadi muak. Actually tomyam kaw ala kedai ni letak susu sejat dan sedikit susu pekat manis, ada juga letak santan kotak sikit bagi melemakkan rasa kuahnya tu. Tapi tomyam yang sedap bergantung kepada pes tomyam tu sendiri kan. Kalau nak resepi tomyam jernih boleh tengok sini...
P8293680ed

Disebabkan DH peminat tomyam jenis kaw ni, buatlah juga dekat dia. Sekali sekala buat tomyam jenis ni memang sedap. Tapi makesure jangan terlebih garam dan gula hehe..
P8293681ed

Tomyam jenis pekat ni memang letak banyak pes tomyam didalam. Sebab tu kena seimbangkan rasanya dengan susu atau santan. Kekny tambah tomato yang dilenyek nak bagi kuah tu pekat dan rasa masam tu datang  dari tomato. Nanti cuba yee!
P8293667ed

Resepi Tomyam Susu

Bahan-bahan
Isi ayam dipotong kecil
Isi udang dibuang kulit
Sotong, dipotong
2 batang serai
2 inci lengkuas dipotong nipis
2 biji tomato hancurkan - lenyek
6-7 biji cili padi diketuk
Sedikit cendawan tiram
2 biji tomato dibelah 8
2 ulas bawang besar kuning, dibelah 8
1 botol kecil pes tomyam brand Peace (botol ungu)
1 cawan susu sejat (atau lebih jika perlu)
2-3 sudu besar sus pekat manis (ikut kemanisan)
3-4 sudu besar perahan limau kasturi
2 helai daun limau purut
Air secukupnya

Cara penyediaan

Panaskan air dan masukkan isi ayam, lengkuas, serai dan garam, didih hingga ayam empuk. 

Apabila ayam empuk, masukkan pes tomyam dan tomato yang dihancurkan. Kacau rata. Masukkan daun limau purut dan biar mendidih lagi.

Masukkan cili padi, bawang besar.. Masukkan cendawan tiram dan tomato. Masak seketika.

Masukkan susu dan susu pekat manis. sesuaikan rasa masin dan manis. Biar lagi sehingga mendidih baru masukkan sotong dan udang. Akhir sekali masukkan perahan limau jika nak lagi masam.
Dah banyak kali dah buat ikan sweet sour laici ni... layan kan lah kan resepi ulang tayang ni hehehe.. Kali ni Kekny pakai ikan kembung jenis besar-besar tu. Fresh dari pasa Kuala Kedah. Memang manis isinya. Kalau nak gantikan laici tu dengan nenas pun boleh je. Kita buat dia kan..

P8293684ed P8293686ed

Ikan Sweet Sour Laici


Bahan-bahan
Ikan Bawal, Siakap Jenahak Yang sesuai dibuat sweet sour
2 sudu besar tepung beras
1 tin laici
2 senduk cili kering kisar
1 senduk sos cili
1 senduk sos plum (atau sos tomato biasa)
2 sudu besar sos tiram
1 biji capsicum dipotong dadu
2 pokok daun sup dan daun bawang dipotong kasar
1 sudu besar tepung jagung dilarutkan bersama 1/3 cawan air

Bahan tumbuk
3 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara penyediaan
Ikan digaul dengan garam dan kunyit dan kemudian golekkan atas tepung beras dan goreng (deep fried) sehingga garing.

Dalam kuali, panaskan sedikit minyak goreng ikan tadi sehingga garing. Angkat dan ketepikan.

Tumis bahan tumbuk sehingga wangi. Masukkan cili kisar dan tumis sekejap sehingga cili masak dan garing.

Masukkan separuh air laici dalam tin. Masukkan sos cili, sos tiram, sos plum, sedikit garam  dan biar mendidih. Adjust rasa, jika kurang manis boleh tambah lagi air laici, jika terlebih manis, tambah air biasa. Bila dah mesra masukkan bancuhan tepung jagung untuk sedikit pekat. Masuk sedikit demi sedikit dan adjust kepekatan kuah mengikut citarasa sendiri.

Masukkan capsicum dan masak seketika. Akhir sekali masukkan laici dan masak sekejap je baru tutup api. Tabur daun bawang dan daun sup kedalam kuah.

Bila nak makan barulah curahkan kuah sweet sour tadi keatas ikan.
Jering tua ni mak mentua bagi masa balik kampung 2 minggu lepas. Ya ampun terperam dalam peti sejuk baru nak masak. Bukan apa, tak ada keberanian nak masak heehee. Sebab Kekny tak berapa suka jering ni macam ulam jering tu memang tak makan. Mak mentua Kekny cakap, jering muda yang dibuat ulam. Rasa dan bau jering muda memang kuat. Tapi jering tua ni sedap digulai (masak lemak) dan rasa dia tak kuat dan kurang berbau. Bila dengar kurang berbau tu lah baru berani nak cuba.

PB095481ed

Jering tu perlu direbus sehingga lembut, kemudian tumbuk-tumbuk sikit tapi jangan hancur, biar pecah-pecah saja. Boleh la dibuat masak lemak macam biasa letak udang dan sebagianya. Bila pertama kali rasa jering tua  ni sedap pulak rasa dia, macam ubi atau lebih tepat rasa dia macam biji cempedak yang direbus hihihi. Laaa macam ni ke rasanya jering tua... Pertama kali makan. Kalau jering muda tu rasa dia rangup sikit.
PB095494ed

Ok jom tengok resepi masak lemak Kekny.
PB095499ed


Resepi Masak Lemak Jering Tua Dan Udang

Bahan-bahan 
Jering tua secuupnya, dikupas dan direbus sehingga empuk, kemudian diketuk sampai pecah sikit
Udang secukupnya dibuang kulit
300 ml santan pekat
250 mlm santan cair
2 batang Serai - diketuk
Garam secukupnya
1-2 asam keping


Bahan ditumbuk
2-3  inci kunyit hidup (atau gantikan 1 1/2 sudu kecil serbuk kunyit)
7-8 biji cili padi merah dan hijau - supaya warna kuah cantik kena campur warna merah dan hijau
4-5 ulas bawang merah

Cara penyediaan

Masukkan bahan tumbuk bersama santan cair, jering, udang, serai, asam keping, garam. Didihkan.

Bila mendidih dan udang masak, masukkan santan pekat sambil dikacau. Tambah garam jika perlu.
Kaca sehingga santan masak tetapi jangan sampai mendidih takut santan pecah pula. Angkat dan hidangkan.