Sandwich Tuna Bersayur

12:00 pm

Hai semua,

Breakfast yang tak jemu dibuat ialah sandwich. Buatlah sandwich apa pun pasti habis! hehehe Tapi sekarang sandwich boleh je dinikmati bila-bila masa sahaja. Waktu lunch atau dinner pun sesuai. Apa lagi jika kita tak nak ambil hidangan yang berat-berat, sandwich ni dah packed dengan segala nutrient yang kita perlukan jika kita pandai pelbagaikan intinya.

P6281380

Macam biasa saya suka buat sandwich tuna sayur ni. Dah berapa kali share resepi tuna sayur ni kat blog. Kali ni pelbagaikan sikit sayur dalam tu seperti lobak merah, timun cincang, tomato ceri dan daun letuce cincang disamping bawang besar yang dicincang untuk menambah kick! Nak lagi pedas boleh tambah potongan cili padi didalamnya. Sedap tu tak boleh nak bagi tahu macam mana hehehehe...


Roti boleh dipelbagaikan samada nak guna roti putih biasa, bun panjang atau bun bulat. Inti boleh sediakan banyak dan masuk je dalam peti ais. Tetapi sayur tu agak berair jika dibiarkan lama jadi kalau nak simpan lama, tips saya, sayur tu potong awal, letak dalam penapis dan biar airnya keluar sehingga kering sedikit. Insyallah sandwich pasti kurang berair

Kali ni saya juga tambah sedikit ramuan yang agak pelik, sedikit susu pekat manis. Haaa cuba nak balancekan rasa masam pedas tu, kena ada sikit manis. Kalau tak nak rasa manis, tak perlu lah letak ye..

Ok jom cuba resepi simple ni..
P6281421

Sandwich Tuna Sayur

Bahan-bahan
10 keping roti sandwich - disapu butter dan bakar sekejap

Bahan inti
1 tin tuna dalam tin jenis minyak atau air garam, buang air atau minyak dan hancurkan dengan garfu
5-6 sudu besar mayonis
1 sudu kecil susu pekat manis
1 sudu kecil jus lemon, nak lebih masam boleh tambah
1/2 sudu kecil lada hitam serbuk
2-3 biji cili padi dipotong - jika suka
1 ulas bawang besar, dicincang
1/2  biji lobak merah, diparut
1 biji timun- dipotong dadu kecil, dan tuskan airnya dalam penapis selama 10-15 minit
1 cawan salad lettuce dicincang halus
6 biji tomato cherry dipotong

Cara penyediaan
Gaul semua bahan inti sehingga rata. Bolehla diletakkan diatas roti.

You Might Also Like

3 comments

  1. assalamualaikum eny...wah sedapnya tengok sandwich ni...:)

    ReplyDelete
  2. Sha suka sandwich pedas, baru kick power rangers, teheee :p

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com