CABARAN INSTABLOG 7 HARI | MOVIE FEVERET

10:19 pm

Cabaran instablog yang ke 5 ialah tentang drama atau movie feveret. Saya nak ceritakan tentang movie yang memberi inspirasi saya untuk membuka sebuah blog masakan. Filem berjudul Julie And Julia yang dibintangi oleh Amy Adams sebagai Julie Powell dan Meryl Streep sebagai Julia Child, seorang tukang masak, atau chef selebrity yang terkenal sedikit masa dahulu.

Picture source from HERE

Filem ini adalah true story based on pengalaman seorang wanita bernama Julie Powell yang ingin belajar masak. Suatu hari beliau membeli sebuah buku masakan dari chef terkenal Julia Child. Julie menjadikan Julia sebagai idolanya. Memberi cabaran kepada dirinya yang ketika itu tidak berkerja, Julie telah membuka satu blog dan setiap hari selama 365 hari selama setahun, beliau berkongsi 524 resepi. Resepi-resepi tersebut ialah resepi yang terdapat didalam buku resepi yang ditulis Julia Child. Sepanjang filem tersebut berkisar tentang cabaran yang dihadapi oleh Julie untuk menyiapkan resepi-resepinya dalam masa setahun dan juga flashback kisah Julia Child yang menghadapi cabaran untuk menjadi tukang masak selebriti dan menghasilkan buku resepi pertama beliau.

Filem ni memang menarik. Dah beberapa kali ditayangkan di HBO. Saya dah tonton berkali kali tetap tak jemu. Memang memberi inspirasi!



You Might Also Like

11 comments

  1. Wah tak pernah tgk pon,
    kalao tgk ni makin rajin la masak,
    sbb ada cita cita jugak nak ada bakery sendiri, tak pon kedai sendiri

    ReplyDelete
  2. As salam dear..

    BW ke sini..jalan citer yang berinspirasi movie ni..

    ReplyDelete
  3. menarik filem ni..belum pernah tonton lagi

    ReplyDelete
  4. 1st time dengar film nih, nnti wak nk download la kalo ado., hehe2
    abes cik kak eny ada penah buat similar project mcm nih? dulu wak penah buat project a photo a day for 365 days je.,

    ReplyDelete
  5. terus google lelaju.. Julie And Julia..hahaha

    ReplyDelete
  6. ehhh! ada nama mummy la.. wajib tonton ni..hehehee :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. harhar2, gelak jeles wak tenok komen mummy julia nih., ;D

      Delete
  7. tak leh tengok..merembes terpercik air liur nanti hehehehe....

    ReplyDelete
  8. wak google smlm terjumpa gak ada mamat ni tgk video julie julia ni everyday for 365 days., harhar2

    http://www.lawrenceandjulieandjulia.com

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com