Hai semua...

Mulai bulan ni, saya akan review 3 blog teratas yang menjadi top commentator di blog saya. 
Review untuk setiap 3 blog adalah berasingan pada setiap satu entry. 

Untuk join, tak perlu buat entry khas kat blog, just drop your comment kat post ni, SAYA JOIN! Then you are eligible to participate! Senang kan!

Hai semua,

Salam kembali bersiaran semula selepas cuti hehe.. Pasti raya lepas ramai yang menghadiri kenduri akikah dan korban. Ada juga yang melakukan ibadah korban dan ada yang dapat daging korban. Mesti ramai yang pening kadang-kadang na dimasak apa daging korban ni. 

Daging korban segar ni memang manis rasanya. Tapi makan selalu pun tak baik juga. Seeloknya biarkan dulu sehari dua dalam peti sejuk supaya sel-sel darahnya betul-betul mati. Saya tak pasti la sebab apa, ni based on pembacaan je heheh..

Kalau tak tahu nak masak apa daging korban tu boleh la rujuk resepi-resepi berikut. Mana tahu dapat membantu :)

Daging Tumis Pedas Tomyam

Untuk resepinya KLIK SINI
DSC04836ed

Daging Merah Rose

Untuk resepinya KLIK SINI
DSC_2520

Daging Lada Hitam Stir Fried

Untuk resepinya KLIK SINI

Daging Cili Kering

Untuk resepinya KLIK SINI
20140530_115709

Daging Masak Lemak Cili Padi

Untuk resepinya KLIK SINI
Masak lemak daging 2

Nasi Daging Ayaq Asam Kedah

Untuk resepinya KLIK SINI
ed


Daging Goreng Kunyit Kelantan

Untuk resepinya KLIK SINI
P4142162ed

Daging Masak Gulai Kawah

Untuk resepinya KLIK SINI
P6063661ed

Daging Masak Hitam Dan Nasi Minyak Utara

Untuk resepinya KLIK SINI
P6200757ed

Daging Masak Putih Utara

Untuk resepinya KLIK SINI



Moi Sup Daging Utara 

Untuk resepinya KLIK SINI
P7021613ed


Gulai Tulang Tumis Darat Bersama Rebung

Untuk resepinya KLIK SINI
Gulai-tulang-rebung
Hai semua,

Pastinya disaat ini ramai yang dah berada di kampung halaman masing-masing untuk meraikan raya haji bersama keluarga kan. Saya petang nanti lepas kerja baru nak balik ke Kg Piandang Lama, Siputeh Perak, rumah mak mentua.
Ok pasti ramai yang tengah mencari idea nak masak apa ye untuk hidangan esok. Jadi disini saya nak share resepi-resepi lepas yang mungkin dapat membantu.

Rendang Tok

Resepi dari mak mentua saya ni. Resepi asli orang perak. Boleh KLIK SINI untuk resepi
DSC00525ed


Rendang Daging Hitam Manis

Resepi boleh KLIK SINI
P7171928ed

Rendang Ayam Pedas Utara

Kalau dah jemu dengan daging korban raya ni, boleh cuba Rendang Ayam Pedas Utara. Resepi boleh KLIK SINI

P7171925ed

Kuey Teow Daging Lada Hitam

Daging korban berlebihan tu sedap juga dibuat Kueyteow Daging Lada Hitam. Resepi KLIK SINI
P8316775ed

Kuah Kacang Sedap Eny Abdullah

Resepi kuah kacang yang saya masak sendiri dan mengunnakan resepi sendiri. KLIK SINI untuk resepi

P8011999ed
Hai semua,

Pasti ramai yang dah bersiap sedia dengan persiapan raya haji nanti kan. Saya pun dah prepare bahan masak awal-awal. Rabu ni akan bertolak ke Ipoh. Jadi hanya mak dan adik-adik akan beraya di Kedah.

Resepi Tortila Gulung Epal

Anyway just quick update je hari ni. Resepi Tortila Gulung Epal ni saya buat bila teringin nak makan epal pai tapi malas nak membuatnya. Jadi saya masak epal hijau yang dikupas dengan sedikit butter dan gula perang, letak cinnamon sikit. Dan masak sehingga epal lembut. Kemudian bolehlah gulung dalam kepingan tortilla. Kalau nak lagi sedap, boleh cuba gulung dalam kulit popia dan goreng sehingga garing. Mesti sedap kan!

P8184986ed

P8185022ed

Jangan lupa cuba resepi tortilla gulung epal yang sedap ni ye!

Hai semua..

Kek mentega keju atau cheese butter cake ni memang sedap. Kalau kek mentega biasa tu pun dah memang sedap, ini pulak ditambah cream cheese didalamnya heheh.. Rasa kek ni macam kek butter cuma lebih lemak, moist dan wangi, ditambah dengan rasa susu yang sedap tu dan keharuman bau keju yang semerbak.

Kek ni saja buat masa hari Malaysia lepas. Kek ni agak versatil, nak tambah coklat dan jadikan marble pun boleh, nak tambah buah-buahan campuran pun boleh. Sedap juga kalau ditabur badam diatasnya macam Kek Mentega Badam ni...

Yang ni sebab nak ikut warna tema merah untuk hari Malaysia, maka saya guna jem strawberry je. Selain tu saya tambah crumble strawberry kering sebagai topping diatas kek sebab sekarang kan trend crumble kek heheh... Ok jom tengok resepi mudah ni..

DSC04754ed
DSC04757ed DSC04784ed

Resepi Kek Mentega Keju Dan Strawberry 

Bahan-bahan
250 grams mentega - saya pakai buttercup
250 grams krim cheese - saya pakai tartura
4 biji telur
300 grams tepung naik sendiri, diayak
100 grams susu segar
250 grams gula kastor
1 sudu kecil esen vanila
5 sudu besar jem strawberry (tambah lebih lagi jika nak buat corak diatas)


Cara penyediaan

Panaskan oven pada suhu 180C

Acuan digris dengan mentega. Boleh letak kertas pelapik jika suka

Pukul mentega, gula dan krim cheese sehingga kembang dan ringan. Masukkan telur satu persatu sambil putar dan masukkan vanilla dan putar sehingga sebati.

Masukkan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit diselang seli dengan susu. Akhiri dengan tepung.

Masukan adunan kedalam acuan tin kek. Letakkan jem strawberry diatas kek, pakai pisau dan buat putaran dan lorekan untuk meratakan jem diatas kek.

Tabur strawberry crumble topping diatas kek.

Bakar selama 50-60 minit sehingga masak.

Apabila sejuk, jika suka, boleh paipkan jem strawberry diatas kek sebagai hiasan.



Strawberry Crumble Topping

Bahan-bahan
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar mentega sejuk
2 sudu besar strawberry kering, dicincang kasar
1 sudu besar gula icing
1/2 sudu kecil garam

Cara penyediaan 
Campuran mentega sejuk dan tepung. Gaul sehingga menjadi seperti serbuk roti dan sedikit bergumpal.

Masukka gula, garam dan strawberry kering. Kacau rata.

Sedia ditabur diatas kek.


Jom cuba buat Butter Cheese Cake sedap ni!

Bunga dari garden mak...

DSC04664ed
Hai semua,

Di Kedah cuaca hujan lebat dah 2 hari. Alhamdulillah sejuk je rasanya disamping dapat membersihkan udara yang tak berapa elok kualitinya sekarang ni.

DSC04831ed

DSC04836ed 

 Saya nak share satu resepi paling mudah untuk ibu bekerja yang mungkin tak sempat nak memasak lepas balik kerja. Bahannya pun tak banyak. Tetapi sangat sedap dan pasti disukai suami dan anak-anak. 

DSC04823ed

Resepi ni menggunakan pes tomyam, sos cili, bawang besar dan sedikit sayuran jika suka. Tak payah potong bawang semua, sebab pes tomyam memang dah cukup dengan semua bahan didalamnya. Nak buat style paprik, letak pucuk jagung, kacang panjang dan lobak merah pun boleh. Nak lebih sedap, letak bunga kobis, brokoli dan sebagainya. Jadi satu hidangan ni sahaja dan cukup lengkap untuk hidangan kita. Tak perlu nak masak banyak jenis lauk dah. Sayur tu boleh dipelbagaikan. Cuma kalau nak tambah pembuka selera seperti ikan masin goreng, digandingkan dengan lauk ni cukup sesuai.

DSC04806ed 

Saya amat berharap, walaupun sibuk mana kita bekerja, cubalah memasak untuk anak-anak dan keluarga.  Saya sebolehnya akan cuba kongsikan resepi dan tips mudah untuk ibu bekerja dimasa akan datang.

Ok jom tengok resepi Daging Tumis Pedas Tomyam yang mudah ni..

Resepi Daging Tumis Pedas Tomyam

Bahan-bahan
1 kg daging
3 sudu besar pes tom yam dalam botol
5 sudu besar sos cili
2 ulas bawang besar dibelah tebal
1 biji capsicum dipotong dadu
1 cawan sayur kacang pis muda
2 sudu besar minyak
3 sudu besar susu sejat (boleh juga pakai santan)
3 helai daun limau purut

Cara penyediaan
Panaskan minyak dan masukkan pes tomyam.

Masukkan daging. Tambah sedikit air. Masak sehingga daging lembut dan sedikit kering airnya. Jika masih belum empuk, tambah air lagi dan masak lagi sambil menutup kuali supaya daging cepat masaknya.

Bila kuah sedikit kering, masukkan sos cili. Sesuaikan rasa garam dan gula. Saya tak ada tambah sebab dah cukup rasa dalam pes tomyam dan sos cili tu.

Masukkan susu sejat. Tujuan susu sejat ni untuk memberi rasa kuah balance dengan rasa tomyam yang masam dan pedas tu. Masukkan juga daun limau purut.

Masukkan bawang besar, capsicum dan kacang pis. Kacau rata sehingga sayuran lembut dan bolehlah dihidangkan.


Segmen dianjur oleh Mommy Irra. Yang nak join boleh click banner dibawah.


Syarat-syarat segmen mommy bagi mudah jer. Kena ikut semua tau. 

1. Folow blog irrayyan.com . Yang dah follow, terima kasih.

2. Letakkan banner segmen irrayyan di atas pada permulaan entri.

3. Tajuk Segmen irrayyan | Hari Malaysia 2015 dan linkkan ke entri ini.

4. Letakkan satu gambar anda sempena Hari Malaysia. Gambar boleh secara selfie/wefie atau gambar biasa. 

5. Berikan caption ringkas berkaitan gambar tersebut. 

Tu jer. Mudah sangat kan. 

Tarikh tutup penyertaan adalah 16/9/2015 , jam 6 petang. Lebih dari jam 6, mommy dah tak kira.

Happy blogging and blogwalking!

Gambar saya... :p

Semanis Kek Cheese Crumble Strawberry ni.. begitulah manisnya kenangan di Malaysia ini...


Hai semua, 

Selamat Hari Malaysia diucapkan. Hari ni berkesempatan ke pasar pagi.  Dapatlah beli ikan dan sayur fresh dari pasar. 

Masakan Kampung Yang Sedap!

Menu hari ni, sayur tumis air bayam dan cendawan tiram, dilawankan dengan ikan selayang goreng, ulam daun selom dan sambal belacan cair. Saya jenis suka sambal belacan yang agak cair dan tak berapa pekat. Bila nak makan tu curahkan je keatas ulaman tu. Sedap!!!

DSC04618ed

DSC04633ed
DSC04613ed
Hai semua,

Pagi ni breakfast menu bihun goreng, tetapi bukanlah bihun goreng biasa. Ni bihun goreng cilipadi. Hujan-hujan dan sejuk pagi ni sedap kalau makan bihun goreng pedas ni. Senang je nak buat bihun goreng cilipadi ni. Kalau nak sedap lagi boleh dimakan bersama sambal kicap. Memang terangkat habis!

Ok jom tengok resepi mudah ni

DSC04687ed DSC04707ed  

Resepi Bihun Goreng Cili Padi

Bahan-bahan
1 bungkus bihun, direndam semalaman
400 gm udang, dibuang kulitnya
10 biji bebola ikan
1 mangkuk kobis, dihiris
1 cawan taugeh
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil lada sulah
4 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa
Sedikit air

Bahan kisar atau ditumbuk
10 biji cili padi
3 sudu besar ikan bilis
5 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah

Cara penyediaan

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi baunya. Masukkan sos tiram, lada sulah dan garam. Masukkan udang dan bebolah ikan. Masak seketika

Masukkan bihun yang telah direndam dan juga sedikit air supaya bihun cepat lembut. Kacau rata

Akhir sekali, masukan taugeh dan kobis. Kacau rata. Masak seketika sehingga bihun lembut sepenuhnya.

DSC04706ed

Resepi Sambal Kicap Mudah

Bahan-bahan
1/2 cawan cili padi
3 ulas bawang putih
1/2 cawan bawang goreng
1/4 cawan air panas
1/2 cawan kicap lemak manis

Cara penyediaan

Cili padi dan bawang putih direndam didalam air panas sekejap.

Masukkan cilipadi dan bawang putih tadi kedalam pengisar. Masukkan bawang goreng dan  kicap.
Tambah air panas tadi jika terlalu pekat.

Kisar sehingga halus. Sedia dihidangkan.
Hai semua,

Nak share cara paling mudah dan simple untuk buat hiasan dinding atau wall deco ni. Kadangkala kita rasa nak letak frame gambar di dinding seperti kita tengok dalam majalah dekorasi. Ada frame besar dan mejadi fokus didinding rumah. Tapi kalau nak beli painting atau lukisan memang mahal kan.

Saya ada satu cara mudah untuk jimatkan kos tetapi masih boleh letakkan wall deco frame yang cantik.

Ni contoh yang saya buat di rumah contoh projek saya. Pakai kain bersulam corak daun. Memang cantik bila diframekan.

20150903_161551b 

Tips Hiasan Dinding Mudah

Mula-mula, ialah cari frame kesukaan anda mengikut saiz dikehendaki. Kemudian beli fabrik atau kain untuk curtain. Selalunya fabrik jenis ni boleh dibeli dibahagian menjual kain langsir. Selalunya kain langsir mempunyai bidang yang agak besar dan sememangnya cukup untuk diletak dalam frame besar.

20150903_161632

Macam kain yang saya beli ni, yang corak besar dan seketul seketul supaya senang nak potong. Lakar size kain untuk dimuatkan dalam frame menggunakan board belakang frame. Mark dengan marken pen. Biar lebih sedikit bahagian tepi untuk melipat.
  20150903_151051

Dah masuk dalam frame, lipatkan lebihan kain ke tepi dan kemaskan dengan selotep. Siap!

20150903_145302

kena pandai juga pilih corak kain. Kalau boleh, cari yang ada motif yang berlainan pada satu kain, macam kain yang saya pilih ni.

20150903_154006

Sudilah cuba Tips Hiasan Dinding Mudah ni. Kalau dah cuba share linknye ye :)

Life is in layers, live well inside them all

Marigold
Location, Mom's garden, 
Gear, Sony Alpha 55mm kit lens. 

DSC04673ed


Hai semua,

kat Kedah ni memang terkenal dengan laksa ikan sekoq (seekor) yang bermaksud laksa dihidangkan bersama seekor ikan kembung rebus. Laksa tu kuah laksa kedah yang selalu kita buat tu lah cuma ditambah ikan rebus diatasnya. Kalau dapat ikan kembung yang segar, memang lemak sangat isinya. Sedap kan?

Yang ni versi laksa pekat dan kemudian letak santan sikit. Macam laksam kelantan juga, cuma lain sikit resepinya. Kalau rasa nak kelainan boleh la cuba ya. :)

P9046834ed

P9046826ed

Resepi Laksa Lemak Ikan Sekoq

Bahan-bahan
1 bungkus laksa kasar (besar) - direndam dan direbus
2 kg ikan kembung direbus bersama asam keping dan sedikit garam
4 ulas bawang merah
1 1/2 sudu kecil belacan
20 biji cili padi (ikut nak pedas mana)
1 senduk cili kering kisar
4 keping asam keping
2-3 tangkai daun kesum
2 batang bunga kantan - dibelah
3 batang serai - diketuk
2 inci lengkuas
2 cawan santan pekat

Bahan ulam (dipotong halus dan nipis) 
Timun
Cili padi
Bawang besar
Kacang panjang
Tauge
Daun selom
Limau nipis

Cara Penyediaan 
Separuh Ikan kembung rebus diasingkan isinya. Isi ditumbuk halus. Separuh lagi ikan kembung rebus, di tapis airnya dan ketepikan

Tulang ikan dikisar bersama air rebusan ikan. Lepas kisar tapis dengan penapis (yang macam bakul jarang tu) plastik yang berlubang kasar. Tapis dua hingga 3 kali sehingga nampak tulang putih yang tinggal tu.

Bawang merah, cili padi, lengkuas dan belacan dikisar.

Campurkan isi ikan, air tapisan tulang ikan, bahan kisar (cili padi dan bawang), cili kisar didalam periuk sekali. Jika terlalu pekat tambah air.

Masukkan asam keping dan rebuslah sehingga mendidih. Masukkan serai, bunga kantan, daun kesum. Rebus lama supaya kuah menjadi mesra dan lebih sedap. Akhir sekali masukkan santan pekat dan kacau rata. Perasakan garam secukup rasa.

Cara hidang
Letak laksa yang direbus dalam pinggan dan tuang kuahnya. Letak ikan kembung rebus diatasnya, Tabur ulam-ulaman, cili padi, dan telur rebus. Perah sedikit limau dan tuang sedikit kicap pekat manis. Sedia untuk dimakan.

Kalau nak rasa kelainan, boleh la cuba laksa lemak ikan sekoq ni ye :)

Kalau nak buat teh tarik memikat suami, gelas kena side by side macam ni. hahaha..

DSC_1329

Anyway teh tarik diatas ialah gambar ketika honeymoon 2-3 tahun lepas. 

Kalau nak resepi teh tarik yang sedap, jom lawat blog DramaticUniq ni.. 
Hai semua, 

Breakfast pagi ni.  Nak panggil apa pun tak tahu menu ni sebab direka disaat-saat perut tengah lapar hehe. Alhamdulillah sedap :)
P6190582ed

Inti daging tu tumis sikit dengan bawang besar dan bawang putih, masukkan daging, kacang peas. Masak sampai daging lembut. Masukkan sikit garam dan lada sulah. Siap! Hidangkan dengan roti dan baked beans dari dalam tin je. Sedap juga!

P6190555ed
P6190567ed
Masak meatball pasta in tomato sauce kegemaran DH ni. Resepi pun simple sangat. Dan kali ni saya buat versi kurang minyak, kurang lemak. Saya pakai daging lembu tanpa lemak, dan untuk sos tomato tu pun memang tak pakai minyak. Cuma sumber lemak adalah dari minyak zaitun yang digaul dengan pasta dan dari bebola daging. kadang-kadang kena "eat clean" juga tapi versi sedap. hehehe.. Bagi saya nak berdiet ni bukan makan salad, buah dan tak makan nasi. Tapi kena bijak pilih variasi makanan dan cuba kurangkan portion dulu instead of kurangkan itu dan ini sekaligus.

P8306743ed

P8306734ed

P8306739ed

Resepi Meatball (Bebola Daging)

Bahan-bahan
600gm daging cincang tanpa lemak
3 keping roti putih, dibakar hingga garing dan dikisar menjadi serbuk roti
3 keping roti putih direndam dalam 1 cawan susu 
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil herba kering oregano
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula
3 sudu besar minyak zaitun
1 sudu besar parmesan cheese
2 biji telur

P8174662ed P8174659ed 

Cara penyediaan
roti putih yang direndam bersama susu tadi, diperah sedikit susunya supaya kurang berair.

Dalam mangkuk, campur daging, roti yang diperah, serbuk roti yg dikisar, parmesan cheese, lada hitam, garam, oregano dan gula.

Pecahkan telur dan gaul sebati. Jika terlalu cair, boleh tambah serbuk roti sehinga kurang berair dan boleh dibentuk.

Panaskan minyak zaitun dan goreng sekejap bebola daging sehingga bebola menjadi keras dibahagian luarnya. 

Sambung masak didalam oven sehingga meatball benar-benar masak.


Resepi Pasta Sos Tomato (versi kurang minyak)

Bahan-bahan 
300gm pasta, direbus dan digaul dengan 1 sudu besar minyak zaitun. Saya pakai spinach fettucini.
1 tin tomato dalam tin, dibuang airnya dan dicincang halus
3 biji tomato segar, dicincang
6 biji bebola daging
2 ulas bawang putih, dicincang
1 ulas bawang besar, dicincang
1 sudu besar herba kering oregano
1 sudu besar herba kering basil
1 sudu kecil lada hitam 
1 sudu besar gula
2 sudu besar parmesan cheese
Air rebusan pasta secukupya
Garam secukup rasa

Cara penyediaan
Campur tomato dalam tin, tomato segar, bawang putih, bawang besar, herba kering oregano dan basil, lada hitam, garam dan gula dalam periuk. Jika nak lebih kuah boleh tambah sedikit air rebusan pasta

 Buka api perlahan dan masak lama(reneh) selama 20-30 minit sehingga tomato hancur sepenuhnya dan sebati serta pekat.

Masukkan bebola daging dan masak lagi selama 20 minit. Tutup api.

Gaulkan bersama pasta dan sedia dihidangkan bersama parmesan cheese!

Jom cuba resepi  resepi meatball (Bebola Daging) resepi pasta Sos Tomato