Tips Ambil Gambar Sunset : Sunset At Kg Bharu Fishing Village, Lumut

10:12 am

Gear : Olympus E-PL3
Lens : OLYMPUS M.14-42mm F3.5-5.6 II R
Exif :ƒ/20.0 Exposure 1/60 Focal Lenght 14.0 mm  ISO 200 

Gambar sunset atau sunrise yang bagus, gambarnya kena lah a little bit under expose sikit (gelap) supaya kita boleh highlight cahaya matahari di sealik awan, atau di penghujung lautan. Persekitaran di hadapan kita biar nampak seperti bebayang sahaja, tetapi jangan terlalu gelap. Biar sama-samar. Macam gambar di bawah, boleh nampak jeti dan bot dengan jelas walaupun samar-samar.

Kecilkan bukaan aperture (ƒ) menjadi 20 ke 22, dan adjust exposure mengikut kesesuaian.

Check exif diatas, next time kalau kat tepi laut tengok sunset dan kamera ada di tangan, ikut je setting tersebut :)

P5012624ed

You Might Also Like

6 comments

  1. smart.. mcm dlam drama.. boleh menang sinematogarfi terbaik niiiiiiii

    ReplyDelete
  2. Cantik sesangat..tq eny tips nya..

    ReplyDelete
  3. Salam. Hee tips yg hebat, gmbr sunset yg ohsem ;p

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com