Cara Remove LABEL di semua entry blog

/
18 Comments
2:59 pm

Haaa masalah label ni bukan masalah kecik. Baru-baru ni saya tukar template blog. Template rensponsive dan ada top navigation kat atas tu. Jadi bila ada navigation, entry semua kena lah label seragam dan organized. Jadi masalah saya ada label yang tak seragam. Contoh Kedah Foods ada yang Kedah Food (tanpa s) dah jadi 2 label. Ada juga label nama yang spesifik, contoh Banana Muffin. Patut label lebih general seperti dilabelkan sebagai Muffin atau Baking je lah kan...

Ok jadi saya telah buat reasearch sikit. Rupanya memang ada cara nak remove Label yang kita tak mahu. Simple sangat. Tengok tutorial di bawah ye.

Tutorial Cara Remove Label Di Entry Blog


Mula-mula pergi ke bahagian paparan semua post blog kita.

Then click kat All Labels. Pilih label yang kita nak buang.

Disini saya bagi contoh, saya nak remove label Banana Muffin. Jadi bila dah all post yang label Banana Muffin naik, click kat kotak atas, semua post akan highlight...  ada post tertentu yang kita tak nak remove tu pilih la klik satu persatu ye...
Lepas tu click button label diatas tu dan cari label yang kita nak buang. Bila kita click dia akan naik "Add or Remove Label Banana Muffin" Click situ dan dia akan remove label tu dari entry yang kita pilih tadi. 


Dah tak ada lagi entry dengan label Banana Muffin, so thats mean label telah dihapuskan.

Note : same thing jika kita nak add label sedia ada pada entry tertentu.. cuma pergi select kat entry yang nak di add label tu dan click la add or remove label. Jika label tu tak ada lagi di entry tu dia akan auto masuk label yang kita pilih tu.


You may also like

18 comments:

Azlinda Azman said...

Sharing sgt bgus

kisah earty said...

tq sharing kak eny.. <3

Akif Imtiyaz said...

Terbaikk tq eny

Nurul Shahira said...

Kak Eny, kalau buat mcm ni, entry tu x terhilang skali ke?

Eny Abdullah said...

entry tak hilang.. label di entry je hilang

Mas Zull said...

assalamualaikum eny...perkongsian yg baik...:)

Fendi Rocka said...

thanks kak eny
saya baru nak edit post satu per satu utk add label!
nasib baik..fuuh.

tiga lalat said...

salam. hee kita bole remove atau add label, tp kita xleh edit label kanns

miss eimanhikmah said...

wahh bgus,,,ada label yang tak wujud dah dalam entry..thanks!

Eny Abdullah said...

aaa betul tak boleh edit heheheh

Roziah Muhammad Nor said...

Good info. Sebelum nih duk la cari 1 1 then edit kat label. Rupanya ada cara mudah. Tq sharing.

Salmiah Mz said...

thanks kak eny for this tutorial...

Amy J said...

oh yang ni ke. kalau nak delete label boleh x? sebab banyak sangat dah labels.. hehehe

anamizu said...

keh blog kak eny bertukar wajah la. makin boom! hehe

sayidah napisah said...

ohhh entry tak hilang kannn? hehe

DRAMATIC UNIQ said...

Okey dah buat ikut tutorial Eny... senang sangat... hehehehee..
tQ Eny... muaaaahhhh... :)

Rozita Cerita Ita said...

ooo. macam tu je.. ok2 nk buat proses pembersihan

Cekgu Norazimah said...

Ok, nk try