Street Photography : Bangunan Usang Di Menglembu

/
17 Comments
12:41 pm


Kalau ke Ipoh, nak buat street photography memang banyak subjek menarik. Terutama bangunan usang dan lama di sekitar pekan kecil seperti di Menglembu.

Usang.. 
P5042678ed

Gear : OLYMPUS EPL 3 M.14-42mm F3.5-5.6 II R
ƒ/9.0 Exposure 1/640 ISO 200

Tips : Untuk gambar bangunan dan pemandangan di waktu siang, aperture (ƒ number) mestilah dikecilkan supaya mendapat gambar yang jelas dan terang, bila aperture kecil jumlah cahaya pun mesti kurang, jadi kena adjust shutter speed (exposure) dan ISO untuk mendapatkan cahaya yang bersesuaian.

Semakin tinggi nilai ƒ number semakin kecil bukaan aperture. Kebanyakan camera dan lens ƒ22 adalah maksimum. Sesuai untuk mengambil gambar pemandangan berbukit bukau..

P5042676ed

Road sign....
P5042680ed

P5042683ed


You may also like

17 comments:

Inani Hazwani said...

usang pun cantik jugak untuk bergambar

adk dayah said...

cantik =)

muhammad nizam said...

smart... berseni.. awesmoe technically

muhammad nizam said...

typo... *awesome

Zaidalifah Hussin said...

nampak menarik walau usang... kreatif sgt :)

Cikk Mimin said...

usang pun nampak cantik lagi

aswaleyla said...

cantik . mcm street art penang

Aznin Taridi said...

Salam ukhuwah. Nice lens work. We share same interest in photography. Cuma mine ehem ehem... not as good as yours. Yet. HEhehe...

Time Traveller said...

Bila lah nak pandai guna camera DSLR nie.. Dapat faham bahasa camera pun jadi la hahahah :D
by the way thanks dtg .. membalas kunjungan :D

yoorin melacolea said...

kreatif betul kak eny ni.. tak pernah tak cantik gambar dia capture..

anamizu said...

owhh pekan Mengelembu ni pekan kecil la ye kak eny? ana org Perak pun x pernah sampai lagi kat sini hehe

aRz MoHa said...

cantik hasil tembakan kak eny.

tiga lalat said...

Salam. Hee gambar foto yang ohsem mcm biasa ;p gmbr dlm kete pon mentakjubkan !

SH said...

Cantik sangat..

ewento marcello said...

3 tahun dkt sini, hny jumpa kacang dekat roundabout. huhuuuu

syira yaya said...

suka tengok kak eny tangkap gambar..what a view nice picture there!!

Akif Imtiyaz said...

Waa cantiknyer gambar ..jeles