Street Photography : Bangunan Usang Di Menglembu

12:41 pm


Kalau ke Ipoh, nak buat street photography memang banyak subjek menarik. Terutama bangunan usang dan lama di sekitar pekan kecil seperti di Menglembu.

Usang.. 
P5042678ed

Gear : OLYMPUS EPL 3 M.14-42mm F3.5-5.6 II R
ƒ/9.0 Exposure 1/640 ISO 200

Tips : Untuk gambar bangunan dan pemandangan di waktu siang, aperture (ƒ number) mestilah dikecilkan supaya mendapat gambar yang jelas dan terang, bila aperture kecil jumlah cahaya pun mesti kurang, jadi kena adjust shutter speed (exposure) dan ISO untuk mendapatkan cahaya yang bersesuaian.

Semakin tinggi nilai ƒ number semakin kecil bukaan aperture. Kebanyakan camera dan lens ƒ22 adalah maksimum. Sesuai untuk mengambil gambar pemandangan berbukit bukau..

P5042676ed

Road sign....
P5042680ed

P5042683ed

You Might Also Like

17 comments

  1. usang pun cantik jugak untuk bergambar

    ReplyDelete
  2. smart... berseni.. awesmoe technically

    ReplyDelete
  3. nampak menarik walau usang... kreatif sgt :)

    ReplyDelete
  4. usang pun nampak cantik lagi

    ReplyDelete
  5. cantik . mcm street art penang

    ReplyDelete
  6. Salam ukhuwah. Nice lens work. We share same interest in photography. Cuma mine ehem ehem... not as good as yours. Yet. HEhehe...

    ReplyDelete
  7. Bila lah nak pandai guna camera DSLR nie.. Dapat faham bahasa camera pun jadi la hahahah :D
    by the way thanks dtg .. membalas kunjungan :D

    ReplyDelete
  8. kreatif betul kak eny ni.. tak pernah tak cantik gambar dia capture..

    ReplyDelete
  9. owhh pekan Mengelembu ni pekan kecil la ye kak eny? ana org Perak pun x pernah sampai lagi kat sini hehe

    ReplyDelete
  10. cantik hasil tembakan kak eny.

    ReplyDelete
  11. Salam. Hee gambar foto yang ohsem mcm biasa ;p gmbr dlm kete pon mentakjubkan !

    ReplyDelete
  12. 3 tahun dkt sini, hny jumpa kacang dekat roundabout. huhuuuu

    ReplyDelete
  13. suka tengok kak eny tangkap gambar..what a view nice picture there!!

    ReplyDelete
  14. Waa cantiknyer gambar ..jeles

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com