Ayam Percik Utara

11:00 am


Ayam Percik Versi Utara. Simple je nak buatnya. Boleh dibakar didalam oven atau menggunakan arang. Ramuan tersebut boleh juga digunakan untuk perap ayam atau daging untuk barbeque. Sedap juga.

DSC00286ed

Kalau panggang ayam ni selalu kita risau takut ayamnya tak masak di bahagian dalam. Terutama bahagian peha ayam. Salah satu tips ialah dengan masukkan bahagian peha ayam ke dalam microwave (high atau medium) selama 5-6 minit. Ini kerana microwave ni memasak makanan dari dalam ke luar. Jadi bahagian dalam akan panas terlebih dahulu. Tak macam haba dari api, makanan bahagian luar dulu yang masak dan barulah masuk ke dalam. Jadi bila panggang ayam yang terlebih dahulu dah masuk micorwave, kita tak perlu risau bahagian dalam yang tak masak tu...
DSC00289ed

Pakai daun kuyit atau daun pandan untuk percik kuah percik keatas ayam supaya harum je baunya...
DSC00287ed


Resepi Ayam Percik Utara

Bahan-bahan
1 ekor ayam saiz sederhana - Dibelah dua atau 4.

Bahan dikisar :
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu makan biji ketumbar
2 batang serai
3 -4 biji buah keras
10 -15 tangkai cili kering rebus

2 cawan santan pekat
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk menumis

Cara :

 Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak, kemudian masukkan santan dan sedikit air. Masak dan kacau hingga kuah mendidih.

Masukkan garam dan gula secukup rasa

Masukkan ayam tadi kedalam kuah dan masaklah hingga ayam 1/2 masak.

Setelah ayam 1/2 masak keluarkan ayam tadi dan ketepikan.

Sementara itu, kuah ayam tadi dimasak hingga pekat dan diangkat. Selalunya biar pecah minyak sikit baru sedap. Ini dinamakan kuah percik untuk dipercik keatas ayam yang sedang dipanggang. Simpan sedikit untuk buat sos cicah.

Lumurkan ayam dengan kuah dan panggang atas api arang atau didalam oven.

Balik-balikkan ayam tadi dan percik-percik kan kuah percik tadi keatas ayam mengunakan daun kunyit

Panggang sehingga masak.

You Might Also Like

11 comments

  1. mengancam... dah dekat lunch niiii

    ReplyDelete
  2. sedapnya... selalu makan ayam percik time bulan puasa je..

    ReplyDelete
  3. wow sedapnyerrr...mmm sy bab panggang ni sy kurang pandai sgt sbb mmg selalu pun dia jadi kurang masak kat bhagian dalam tu

    ReplyDelete
  4. Adoi. Sedapnye! Dah dekat puasa ni. Save dulu resepi untuk buat pose nanti :)

    ReplyDelete
  5. Salam. Hee sedapnya ayam percik ;p

    ReplyDelete
  6. sedapnyaaa...lama tak makan ayam percik.

    ReplyDelete
  7. sedapnya.. macam senang je nak buat. tengoklah nanti :)

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com