Agar-agar Serbuk Santan

12:30 pm

P3141381ed
Actually plan asal nak buat agar-agar telur tapi bila beli paket agar-agar segera balik tengok instruction, eh air pakai 400 ml je???? 400 ml tu boleh dapat satu Tupperware kecik je agar-agar hehe.. So alternative lain, kena buat agar-agar yang simple dah la. Tak berbaloi nak pecahkan telur bagai hehe..

Dulu-dulu teringat masa belajar kemahiran hidup ERT (ekonomi rumah tangga), dalam buku teks ada resepi agar-agar santan ni. Since saya tak pernah makan agar-agar santan, jadi saya pun cuba nak buat, tapi ada santan serbuk je, yang kotak habis. Santan fresh jangan haraplah hehehe.. bajet macam duduk london nak cari santan fresh pun susah.. Bukan susah apa.. santan fresh sini jual waktu pagi je, akak mana ada masa nak ke pasar pagi hehehe.. Pagi-pagi dah terlepas ke site!

P3141395ed

Serbuk santan tu dalam banyak-banyak jenama, brand SNP paling sedap dan wangi. Rasa macam santan kotak yang cair bila dilarutkan dalam air. Sebungkus dalam seringgit lebih je. Kalau masak kari tu sebungkus pun dah cukup.

Ok jom tengok resepi yang pejam mata pun orang boleh buat.

P3141386ed  

Resepi Agar-Agar Serbuk Santan
Bahan-bahan :
1 paket agar-agar serbuk (yang siap sekali dengan gula) – untuk air sebanyak 400 ml. Saya pakai jenama NONA Jelly O Agar Agar perisa asli.
500 ml air – saja tambah air lebih sebab nak lembut sikit
1 bungkus serbuk santan jenama SNP
Sedikit pewarna merah

Cara :

Panaskan air, dan pewarna merah. Masukkan sedikit demi sedikit serbuk santan sehingga larut kesemuanya. Biar mendidih.

Masukkan serbuk agar-agar dan biar mendidih lagi seketika, tetapi api kena perlahan sebab cepat meruap.

Tuang dalam acuan dan sejukkan. Kalau ada buih diatas tu jangan risau sebab itu kepala santan :)

You Might Also Like

13 comments

  1. bahan-bahan dia ringkas jer kan tp bila tgk gambar fuhhhhh lapar jugak time2 tgh hari ni hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tgh cuaca panas ni kan.. mmg sedap yg sejuk2 je hehehe

      Delete
  2. dah pernah try problem tak if letak air lebih dari sukatan.. actually takde masalah pon.. agar2 tetap keras jugak.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaaa kalau letak air lebih sikit, lembut je agar tu lagi sedap!!! =)

      Delete
  3. Replies
    1. Cik Manis jgn lupa cuba agar agar manissss ni hehehhe

      Delete
  4. Salam Eny,
    senarai pemenang telah diupdate kat sini.
    Thanks for joining=))

    ReplyDelete
  5. panas2 ni makan agar2 sedap aaaih..
    bestnyaa kh dulu ert.. kami kena masuk bengkel.. kelas ngan lelaki.. blaja enjin..

    ReplyDelete
  6. laju je masuk dalam tekak kan eny, nak2 time panas ni :)

    ReplyDelete
  7. sedap pula tengok agar agar tu. dah lama saya tak makan agr agar,

    ReplyDelete
  8. Alahai..tak terkata, sedap tengok gambar je pun..

    ReplyDelete
  9. Ya allah senangnya..nanti buatla..

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com