Nasi Lemak Sotong Tergolek lagi!!

/
27 Comments
10:53 am
Kalau dulu makan di kedai. Kali ni buat sendiri. hehehe. Kebetulan masa husband ke sini mak mentua ada bekalkan daun pisang, sedap je makan nasi lemak alas daun pisang hehehe..

Nasi Lemak sotong

Nasi lemak tu buat style nasi kuning yang selalu orang di Kedah buat sebagai sarapan pagi. Macam nasi lemak juga cuma kena tumis dan letakkan sedikit kunyit supaya nasi tu kekuningan sikit.

Nasi Lemak sotong

Untuk sambal sotong tu, saya pakai sotong arus yang besar-besar. Sekilo harga cuma Rm13 di Kuala Kedah. Sotong ni bentuk seakan-akan sotong katak cuma ianya lebih besar dan isi lebih lembut dari sotong katak. Kalau tengok tulangnya yang nipis macam sotong biasa je. Sotong katak tulangnya tebal dan keras. Sotong arus ni juga lebih lembut dari sotong biasa. Isinya tebal dan sangat juicy!!

Nasi Lemak sotong

Nasi Lemak sotong

Resepi Nasi Lemak Kuning

Bahan-bahan :
4 Pot Beras
Air Secukup nya (saya tak bagi sukatan saya sebab kadang-kadang sukatan air depend pada beras kita guna kan)
1/2 cawan susu - tolak jumlah air tadi untuk dpt kan jumlah cecair yang betul
 2 Batang kulit kayu manis
3-4  Bunga lawang
4-5 cengkih
2-3  buah pelaga
2 helai daun pandan
sedikit minyak untuk menumis
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam secukup rasa

Bahan Kisar Halus dengan sedikit air
2-3 inci halia
3-4 bawang merah
4 -5 ulas bawang putih

Cara-cara :
Panaskan minyak, dan tumis bahan kisar bersama sama rempah 4 sekawan dan daun pandan sehingga wangi. Masukkan air secukupnya dan serbuk kunyit. Masukkan susu, dan sedikit garam dan akhir sekali masukkan beras dan masak seperti masak nasi biasa. Boleh transfer dalam rice cooker juga.

Resepi Sambal Tumis Sotong 

Bahan-bahan :
1 kg sotong Arus – dipotong
2  senduk cili kering yang dikisar
½ cawan air asam jawa
1-2 inci belacan bakar
1 ulas bawang besar dipotong tebal – saya pakai bawang kuning
Air secukupnya
Minyak untuk menumis secukupnya

Bahan dikisar sekali :
1 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih

Cara-cara :
Bahan-bahan dikisar campur bersama cili kering kisar. Tumis dalam minyak yg agak banyak sehingga garing cilinya. Masukkan garam, gula dan air asam jawa. Masukkan sotong goreng sekejap dan angkat.


You may also like

27 comments:

CikSiti said...

errr besarnyaa gambarr buat nampak lebih sedappp huhuhu

Muzai Samilan said...

sedapnyeee...nyum nyum..

Papa Blogger said...

tak baik tau post gambar camni.. aku tgh diet tau tak... sedapppppnye nasi lemak...

Amanda Suria said...

sotong jenis tu memang x liat eh....sedap plak tgok sotong tuh..seksi...

Scdha Sein said...

Fuyoooooo... Dah sedap2 makan... Pastu tido... He He He...

anajingga said...

sesuatu yang baru tentang nasi lemak kuning ni ENY, menarik juga untuk kak ana cuba nanti..tq so much dear :)

Deanna Morni said...

ni bukan setakat tergolek..meleleh air mata tgk coz xdpt merasa...hahhahahha

azman Arsad said...

memang confirm sedap nih

azman Arsad said...

soooooo yummmmyyyyyyy

azman Arsad said...

diet dalam kamus maknanya makan.. hehehe jadi makan ajelah.. hehehehe

azman Arsad said...

teknik memasak sotong tu penting.. kalau lama sotong jadi liat.. (hehehe.. cakap macam pandai sangatlah masak)

azman Arsad said...

kalau disorong bantal.. confirm lelap punya

azman Arsad said...

nasi lemak tanpa santan.. pemilihan nama yang pelik.. hehehe

azman Arsad said...

sapulah air mata itu.. resepi dah ada.. jom kita masak dan rasa

Faarihin Talip said...

Sedap aje tengok gambar dalam blog ni. Sharp pula tu. Memang menyelerakan sungguhlah walaupun tengok gambar aje. Haha.. =D

Hani Fadhlina Abdul Rahman said...

Nasi lemak sambal sotong mmg ler terbaaeekkk ...

azman Arsad said...

Eny memang jurugambar berbakat

azman Arsad said...

memang sangat-sangat terbaik

Glory jane said...

Kecur ah...

Putri Homestay said...

wa..wa..wa..tergoda i

azman Arsad said...

sangat-sangat mengecurkan

azman Arsad said...

saya pun tergoda juga

anamizu said...

tergolek golek sotongnye ha. pastu kak eny pon golek sama hehe

azman Arsad said...

jom kita sama-sama tergolek-golek kat sini

Farrah MF said...

Hari ni menu kat rumah pun sambal sotong tapi tak tergolek la ;)

azman Arsad said...

kasi tolak sikit sotongnya.. confirm tergolek ... hehehe

Queen Contest said...

Oh macam ni rupanya nasi kuning.. dulu ada laa someone penah janji nak bawak kita merasa nasi kuning ni.. katanya sedap, tapi mungkin dia pun dah lupa dengan janji tu.. terpaksalah kita kumpul duit siap2, tinggal standby je kalau ada orang nak bawak kesana.. kalau nak masak kena tahu dulu macam mana rasanya kan xD