Mesin Jahit Global GSM505 review

9:30 pm

Nak review tentang mesin jahit mini yang awesome ni.

Beberapa bulan lepas, entah kenapa, takde angin takde ribut, tiba-tiba rasa nak menjahit. Sebenarnya dah penat belajar memasak, baking, photography lagi lah hehe..

Jadi buat permulaan saya beli mesin ni di Lazada dengan harga RM159. Saya punya expectation tak lah tinggi. Sebab saya beginner dan rasanya cuma nak jahit baju sendiri dan maybe untuk buat craft seperti beg dan clutch.

Start daripada tu saya mula join Group Geng Jahit di facebook. Banyak share dan tips saya belajar dari situ. Saya belajar sendiri lukis pola dan cara potong kain. Tengok you tube, tengok tutorial disamping bimbingan dari kawan-kawan yang pandai menjahit.

Mesin jahit ni pulak senang sangat nak guna. Function basic je, tapi sangat berguna untuk beginner macam saya. Ye lah kalau dah tak reti menjahit tu, mana nak belajar menjahit, pasai mesin jahit pun kena la pandai juga kan. Mesin ni rasanya bagi budak sekolah pun sekejap je diorang reti guna.

Mesin ni juga boleh jahit lycra dan kain memeri tanpa sebarang masalah. Cuma tukar jarum ke no 11. jarum boleh beli di kedai jahit biasa. Just cakap nak jarum untuk mesin kepala hitam.

Comel kan mesin jahit ni. Sebelah tu kucing saya, Park Sa Rang hehe..


Antara hasil jahitan yang dah siap. Semua jahit pakai mesin jahit Global ni saja.








Saya share sebab mesin jahit ni memang awesome. Sampai sekarang masih berfungsi dengan baik. Kalau tengok pada harga nya yang murah tu macam tak percaya je kan!

You Might Also Like

32 comments

  1. Wahh rajin akak ni tau..masak pun best2 je.. Geram tengok clutch tu, comel.

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. setuju betul.. eny memang sangat kreatif

      Delete
  3. best tak kak? saya sedang mencari2 mesin jahit ni.. boleh guna tak untuk jahit kain jenis lycra?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan eny dah cakap boleh.. ganti jarum aje.. hehehe.. (macam pandai aje hik hik hik )

      Delete
  4. harga terkini saya check lazada tadi RM 176.00

    ReplyDelete
  5. Pandai nya,sis.
    Saya betul2 kagum.
    Saya nak lukis pola2 memang taktau.
    And tak pernah belajar lagi.

    ReplyDelete
  6. Macam2 kak Eny boleh buat.. kagum sangat, pasni boleh jadikan akak sifu kita :D
    memang nampak osem mesin jahit ni.. kita suka tengok hasil dia ^_^

    ReplyDelete
  7. as salam nak tanya skit.sy memang xtahu lgsung menjahit. tp mcm best je tgk org menjahit. nak tanya.mesin ada fungsi untuk jahit tepi skali ke.?c0nt0h kalo kita nak p0t0ng2 kaki seluar ke?larat x mesin ni nak jahit? mintak share sket . .tq

    ReplyDelete
  8. Eny sama ngan mesin jahit kak lya laaa..hehehe

    ReplyDelete
  9. Wow.....mcm best je....eny....buat baju kurung SA please....

    ReplyDelete
  10. Jahit langsir boleh x mesin ni

    ReplyDelete
  11. Terima kasih untk review..blh jd panduan nk beli mesin jahit tuk beginner mcm sy ni..huhu

    ReplyDelete
  12. Eny hi ...boleh jahit heavy material x contoh sequin ,long skirt etc

    ReplyDelete
  13. Hi eny! Nak tanyalah..kain pouch yg warna kelabu tu jenis material apa? Eny beli dekat mana? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Nanie,
      Kain tu kain linen atau kain kasa.. boleh beli online di MayMayshop.

      Delete
  14. Salam akk..sy guna Mesin jhit ni..tapi benang bergumpal..Knp ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. benang mana bergumpal tu? benang bawah ke? mungkin masa gulung benang skoci tu tak berapa cantik dan x tegang

      Delete
  15. tumpang tanya, akak jahit baju kurung semua tu lepastu jahit tepi guna mesin ni jugak ke macam mana ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesin ni jahit lurus dan zig zag je, tak boleh jahit tepi. nak jahit tepi hantar je kedai jahit tepi..

      Delete
  16. salam.boleh ajarkan macamane nk letak benang kat sekoci pakai mesin ni instead kena lilit manual.. :-)

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum. mesin ni boleh jahit tak kain licin yang orang guna untuk buat baju kurung tu? tak pun chiffon ke.. ke bergantung pada jarum dia jugak? terima kasih :)

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum. saya nak tanya, mesin ni boleh tak guna untuk jahit baju kurung yang jenis kain licin tu? or kene tukar jenis jarum dia? terima kasih :)

    ReplyDelete
  19. Assalamulakm...bole tny tak..sy ade gune mesin y same..tp prblmny jarum plak patah.tak taw nak beli kat mn...

    ReplyDelete
  20. Assalamulakm...bole tny tak..sy ade gune mesin y same..tp prblmny jarum plak patah.tak taw nak beli kat mn...

    ReplyDelete
  21. Salam. mesin saya problem iaitu masa jahit dia jarak jauh antara jahitan. Kenapa ya ? Mohon dapat bantu.

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com