Mesin Jahit Global GSM505 review

/
32 Comments
9:30 pm
Nak review tentang mesin jahit mini yang awesome ni.

Beberapa bulan lepas, entah kenapa, takde angin takde ribut, tiba-tiba rasa nak menjahit. Sebenarnya dah penat belajar memasak, baking, photography lagi lah hehe..

Jadi buat permulaan saya beli mesin ni di Lazada dengan harga RM159. Saya punya expectation tak lah tinggi. Sebab saya beginner dan rasanya cuma nak jahit baju sendiri dan maybe untuk buat craft seperti beg dan clutch.

Start daripada tu saya mula join Group Geng Jahit di facebook. Banyak share dan tips saya belajar dari situ. Saya belajar sendiri lukis pola dan cara potong kain. Tengok you tube, tengok tutorial disamping bimbingan dari kawan-kawan yang pandai menjahit.

Mesin jahit ni pulak senang sangat nak guna. Function basic je, tapi sangat berguna untuk beginner macam saya. Ye lah kalau dah tak reti menjahit tu, mana nak belajar menjahit, pasai mesin jahit pun kena la pandai juga kan. Mesin ni rasanya bagi budak sekolah pun sekejap je diorang reti guna.

Mesin ni juga boleh jahit lycra dan kain memeri tanpa sebarang masalah. Cuma tukar jarum ke no 11. jarum boleh beli di kedai jahit biasa. Just cakap nak jarum untuk mesin kepala hitam.

Comel kan mesin jahit ni. Sebelah tu kucing saya, Park Sa Rang hehe..


Antara hasil jahitan yang dah siap. Semua jahit pakai mesin jahit Global ni saja.








Saya share sebab mesin jahit ni memang awesome. Sampai sekarang masih berfungsi dengan baik. Kalau tengok pada harga nya yang murah tu macam tak percaya je kan!



You may also like

32 comments:

Shima Hasan said...

Wahh rajin akak ni tau..masak pun best2 je.. Geram tengok clutch tu, comel.

Papaglamz said...

Masyallah kreatifnya...

mai atiQah said...

best tak kak? saya sedang mencari2 mesin jahit ni.. boleh guna tak untuk jahit kain jenis lycra?

azman Arsad said...

eny memang sangat berbakat

azman Arsad said...

setuju betul.. eny memang sangat kreatif

azman Arsad said...

kan eny dah cakap boleh.. ganti jarum aje.. hehehe.. (macam pandai aje hik hik hik )

azman Arsad said...

harga terkini saya check lazada tadi RM 176.00

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Pandai nya,sis.
Saya betul2 kagum.
Saya nak lukis pola2 memang taktau.
And tak pernah belajar lagi.

Hani Fadhlina Abdul Rahman said...

Bagus jgk kalau ada nie ...

azman Arsad said...

eny memang sangat pandai

azman Arsad said...

sangat bagus

Queen Contest said...

Macam2 kak Eny boleh buat.. kagum sangat, pasni boleh jadikan akak sifu kita :D
memang nampak osem mesin jahit ni.. kita suka tengok hasil dia ^_^

azman Arsad said...

sangat mengagumkan

fizazbd said...

as salam nak tanya skit.sy memang xtahu lgsung menjahit. tp mcm best je tgk org menjahit. nak tanya.mesin ada fungsi untuk jahit tepi skali ke.?c0nt0h kalo kita nak p0t0ng2 kaki seluar ke?larat x mesin ni nak jahit? mintak share sket . .tq

Akif Imtiyaz said...

Eny sama ngan mesin jahit kak lya laaa..hehehe

Amanda Suria said...

Wow.....mcm best je....eny....buat baju kurung SA please....

userie said...

Jahit langsir boleh x mesin ni

Eny Abdullah said...

boleh je

putris said...

Terima kasih untk review..blh jd panduan nk beli mesin jahit tuk beginner mcm sy ni..huhu

ministry of prosumer power said...

Eny hi ...boleh jahit heavy material x contoh sequin ,long skirt etc

Nanie Ilani said...

Hi eny! Nak tanyalah..kain pouch yg warna kelabu tu jenis material apa? Eny beli dekat mana? Tq

Eny Abdullah said...

Hai Nanie,
Kain tu kain linen atau kain kasa.. boleh beli online di MayMayshop.

Suhada naim said...

Salam akk..sy guna Mesin jhit ni..tapi benang bergumpal..Knp ek?

Eny Abdullah said...

benang mana bergumpal tu? benang bawah ke? mungkin masa gulung benang skoci tu tak berapa cantik dan x tegang

Nadrah Nordin said...

tumpang tanya, akak jahit baju kurung semua tu lepastu jahit tepi guna mesin ni jugak ke macam mana ya

Eny Abdullah said...

mesin ni jahit lurus dan zig zag je, tak boleh jahit tepi. nak jahit tepi hantar je kedai jahit tepi..

Sarahsuraya Amir said...

salam.boleh ajarkan macamane nk letak benang kat sekoci pakai mesin ni instead kena lilit manual.. :-)

2916 said...

assalamualaikum. mesin ni boleh jahit tak kain licin yang orang guna untuk buat baju kurung tu? tak pun chiffon ke.. ke bergantung pada jarum dia jugak? terima kasih :)

2916 said...

assalamualaikum. saya nak tanya, mesin ni boleh tak guna untuk jahit baju kurung yang jenis kain licin tu? or kene tukar jenis jarum dia? terima kasih :)

Fauziatun Aina said...

Assalamulakm...bole tny tak..sy ade gune mesin y same..tp prblmny jarum plak patah.tak taw nak beli kat mn...

Fauziatun Aina said...

Assalamulakm...bole tny tak..sy ade gune mesin y same..tp prblmny jarum plak patah.tak taw nak beli kat mn...

fa2011 said...

Salam. mesin saya problem iaitu masa jahit dia jarak jauh antara jahitan. Kenapa ya ? Mohon dapat bantu.