Majlis Perkahwinan Di Kampung Piandang Siputeh Perak.

11:19 am

Kenduri kahwin ni yang menarik bagi saya ialah lain tempat, lain adatnya, lain aturcaranya. Kalau di sebelah Mak Mentua di Kampung Piandang ni memang sangat meriah majlis yang berlangsung. Seronok juga sebab dari kecik tak pernah merasai pengalaman berkenduri kendara selama 3 hari 3 malam. hehehe.. maklumlah keluarga kecik je tak sebesar keluarga di sebelah husband. Alhamdulillah dah jadi sebahagian keluarga DH, dapat tumpang merasa hehehe..

Hari Ahad lepas, berlangsungnya kenduri meraikan perkahwinan adik ipar (adik DH yang bongsu). Memang meriah 3 hari 3 malam berkenduri hehehe…
Bagi saya agak strange.... lah pada mulanya sebab kalau di Kedah kenduri nya sesimple habis. Tapi tak tahu area di dalam kampung di Kedah masih ada lagi orang buat kenduri 3 hari 3 malam ni hehe…

Majlis Persandingan di pihak perempuan. Rombongan kami diiringi paluan rebana Perak.

DSC03928ed

DSC03934ed DSC03939ed

DSC03952ed

DSC03955ed

Sesi memotong pulut kuning...
DSC03978ed

Majlis Bertandang di Sebelah Pihak Lelaki - Rumah Mak Mentua. Warna tema adalah Turqouise dan Oren. Sekali lagi pengantin diarak dengan paluan Rebana Perak. DSC03991ed


Video semasa perarakan .....

 

Kecoh sekejap bila mak mak nak susun flower girls hehehehe... my biras kak Zura dan kak Azwa dan anak saudara, Mimi, Wani, dan Ameera



DSC03996ed

DSC03995ed

DSC04000ed

DSC04003ed

DSC04009ed

Gambar sekeluarga.
DSC04036ed

P/s : semua gambar diambil menggunakan Sony A290

You Might Also Like

17 comments

  1. huiii kenduri 3 hari 3 malam no? masih kekalkan adat jugakla hehe

    ReplyDelete
  2. Nk tgk gambar photographer die..

    ReplyDelete
  3. 3 hari 3 malam? perghh.. macam anak raja

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurmmm dengan kos sara hidup sekarang? 3 hari 3 malam itu agak berat untuk orang kebanyakkan

      Delete
  4. memang tak pernah jumpa pesta kahwin macam nih.. 3 hari 3 malam tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada sesetengah tempat azman meriah sekali berkumpul sedara mara sampai pukul 3 ,4 pagi duk berborakk..

      Delete
    2. hurmmmm maaflah.. berkumpul sedara mara tak perlulah tunggu kenduri kahwin sahaja.. jumpa dok borak 3, 4 pagi bila-bila pun boleh.. itu pendapat dan amalan saya

      Delete
  5. harap-harap tak membebankan pengantin adat macam nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. setahun sekali untuk meraikan bg perempuan..semoga jodoh mereka berkekalan kan azman

      Delete
    2. hehehe.. bersederhana itu lebih afdal..

      Delete
  6. Pendapat kita dengan bro Azman lebih kurang sama.. tapi lain orang lain pandangan kan.. kadang2 kita cuma ikut kehendak orang tua kita je.. asalkan tak melanggar batas Islam.. cantik baju pengantin, warna idaman tuan hamba, hehe.. moga mereka bahagia hingga ke syurga, Aamiin.. ^^

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com