Laksa Kuala Kangsar Memang Macam ni ke?

11:32 am

First time saya rasa Laksa Kuala Kangsar atau lebih dikenali Sebagai Lakse Kuale. Lokasi gerai di sebuah food court tepi sungai besar tu, ada banyak jenis gerai yang jual laksa dan cendol. Kami pilih gerai yang paling depan sekali. Mestilah nak rasa laksa kuala kangsar yang orang cakap sedap sangat tu.

Tapi mcm hampa sedikit pun ada sebab kuah laksa agak cair, dan tak berapa masam dan sedikit manis.

Memang macam tu ke rasa Laksa Kuale ni atau... saya silap tempat. Ada tempat lain yang jual laksa lebih sedap ke di Kuala ni?

Saya memang tak berapa gemar laksa yang kuah nya cair. macam laksa kuala kedah atau teluk kechai, ramai orang cakap sedap... tapi entah saya tak berapa gemar hehehe.. lain orang lain citarasanya kan

Rasanya laksa yang paling sedap di dunia adalah laksa utara yang mak saya buat, dan laksa mak mentua buat yang kuah dia mmg pekat.... heheheheh... cerewet.

Ni lah gambar laksa kuala yang saya dapat rasa ...... kalau ada reader yang boleh rekemen kan tempat laksa kuala yang sedap ye, boleh tinggalkan komen. Thanks... :)


20140116_183447ed

You Might Also Like

105 comments

  1. Akak pun suka laksa yang kuah pekat. Makan ngan petis. Kalau kuah cair rasa macam tak kena je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. laksa ni tang kuah ja lg pekat lg urmmm

      Delete
    2. betul tu... kuah laksa kalau cair je, macam tak ada umph

      Delete
    3. rasa dulu baru tahu sedap ke tak

      Delete
  2. sekarang ni banyak tempat "lakse kuale" nya dah tak sedap.. Sue orang Kuala Kangsar pun dah kecewa dgn penjual2 laksa skrg ni.. Dulu "Laksa Pak Ngah" antara lakse kuale yg paling sedap.. tp skrg pun dah tak berapa sedap.. Try la cari Laksa Pak Ngah.. mane tahu kot2 terjumpa yg sedap ke.. Kedai Laksa Pak Ngah tu kat area sekolah cina.. :D tp Sue pun dah lama tak beli.. kuahnya memang cair.. dulu memang sedap tp sekarang entah la.. tak tahu nak ckp mcm mana.. huhu.. baik buat sendiri lg puas hati.. pekat pun pekat kalau buat sendiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah, sy pun dulu2 selalu pergi laksa pakngah, tapi orang lain pun ramai cakap yg makin lama kurang sedap :)

      hmm, bila fikir balik sy pun dah lama tak cari laksa kuala. hehe setiap kali balik raya, hampir setiap hari, pergi raya rumah orang lain yg hidang laksa

      Delete
    2. kalo ana ni pon bila raya, mesti nk p terjah rumah mmber yg ada buat laksa kaw hehe

      Delete
    3. barang mahai sama tu cut isi ikan kot huhuu

      Delete
    4. Sue Sopian,
      resepi laksa kuala, sama ke dengan resepi kuah laksa penang?

      Delete
    5. kalau buat sendiri (kalau pandai) tentu lah sedap... sbb cukup bahan semua :)

      Delete
    6. kedai tak sedap kita boikot.. kedai sedap kita promote kat kawan-kawan

      Delete
  3. Laksa Kuala yang saya pernah rasa memang sedap ..tapi susah nk bagitau kat mana ..al maklum bukan org sanaaa hehe

    Jemputlah ke blog saya #projek2ribu

    ReplyDelete
  4. SA x pernah merasa lagi...heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. laksa sama ja amanda cuba kepekatan kuah ja lain2..lg pun laksa di mn tempat ada nama ja berbeza

      Delete
    2. eh, laksa johor dan sarawak lain kuah dia

      Delete
    3. kuah lain.. nama sama.. laksa juga

      Delete
    4. yer tu laksa juga namanya azman

      Delete
    5. apa yang penting adalah sedap

      Delete
  5. Nampak macam sodap... He He He...

    ReplyDelete
  6. laksa yang paling sedap adalah laksa johor.. tapi kalau pi johor memang susah nak jumpa laksa johor.. huhuhu.. laksa penang banyak pulak jual kat johor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul betul betul...
      haha. saya org johor. tapi tak tau buat laksa johor... laksa penang tau la :)

      Delete
    2. laksa johor.. laksa yang telah dilupakan

      Delete
    3. kenapa org lupa azman susah ka nk buat dia

      Delete
    4. tak susah rasanya.. mak selalu buat.. tapi jarang ada kedai yang jual laksa johor nih..
      kuahnya berlemak penuh dengan isi ikan.. mee speghetti.. sambal belacan.. perghh makan kena pakai tangan bukan sudu garfu..

      Delete
  7. Hai. Husband saya orang kuala kangsar. Laksa yang sedap bukan dekat situ. Cari laksa lubuk atau laksa pokok kekabu. Tu nama tempat sebenarnya, kalau tanya inshaaAllah orang kuala boleh bagitahu kat mana. Laksa pakngah pun okay jugaklah, tapi tak sesedap dulu. Dekat foodcourt yang tepi sungai tu memang paling tak sedap. Huhu. Orang luar selalu ingat situ yang sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Shima, nanti saya ke sana cuba cari laksa lubuk dan laksa pokok kekabu hehehe..

      Delete
    2. owhh kena cari laksa lubuk atau laksa pokok kekabu la no? nanti bebila nak terjah la sana hehe

      Delete
    3. tq ya kongsi tempat best jual laksa kat kuala kangsar

      Delete
    4. wah... thanks sbb beritahu...
      nanti bila ke sana boleh cari

      Delete
    5. laksa lubuk? ohhhhh, patutlah memang pernah dengar :D

      Delete
    6. laksa lubuk or laksa pokok kekabu, yes! dulu memang sedap.. sy pun selalu beli every time balik kuale.. rumah tak jauh dari laksa lubuk tu.. hahahaha..

      tp.. taktau la sekarang.. sebab ade sekali dua beli hari tu dah tak sesedap dulu.. mungkin dah diturunkan kepada anak cucu.. mungkin.. lain tangan lain rasa.. hehe

      Delete
    7. setuju dgn kenyataan Shima.. laksa kuala yg tepi sungai adalah yg paling tak sedap.. tak paham macam mana org boleh kata sedap.. hoho..

      Delete
    8. peniaga sekarang banyak dah kurangkan rencah.. nak untung

      Delete
    9. laksa pokok limau pun sedap..ade telur sarang burung.. tapi yg best, laksa ni xjual kat kuale tapi dekat bukit gantang.. tepi jalan kalau lalu jalan lame..nak explain susah gak..hehe.. name kedai laksa buyong ... mmg best ... selalu lepas mkn situ, pastu bungkus lagi bawak balik.. kuah die bagi banyak, berhari2 makan laksa tu, dok panaskan kuah.. beli isi laksa lain =D

      Delete
  8. ana pon x suka kalo laksa kuah cayaq. kena pulak bila cayaq, tawaq habiaq pulak. chiss =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Ana..kuah pekat baru kick

      Delete
    2. xdak uhmmm la azman kalau kuah dia cair citarasa kena ada

      Delete
    3. kuah cair bukan takde rasa cuma kurang ikannya.. hehehe,.. ikan dah mahal hik hik hik

      Delete
    4. kuah cair bukan takde rasa cuma kurang ikannya.. hehehe,.. ikan dah mahal hik hik hik

      Delete
  9. Replies
    1. masing-masing promote laksa yang sedap

      Delete
    2. dah penah makan laksa kuala perlis.. siap makan "laksa special".. pinggan besar rupanya.. hahaha

      Delete
    3. semua jenis laksa unik.. kalau sedap apa salahnya mencuba

      Delete
  10. ada bermacam-macam jenis laksa.. kena buat buku semua jenis laksa.. baru tahu mana lagi sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. setiap negeri laksanya tak sama kan azman kuahnya berbeza2

      Delete
    2. betul tu.. makanan kat Malaysia nih memang banyak variasi

      Delete
    3. tu la citarasa setiap bangsa lain

      Delete
    4. hehehe.. setiap orang punyai citarasa yang berbeza

      Delete
  11. ada tempat yg best rasanya mungkin tu bukan tempat yg orang tak selalu pergi

    ReplyDelete
  12. betul tu eny... saya selalu pergi mkn laksa teluk kechai tu... sbb dekat je dengan umah kak ipar...
    kuah cair sangat... kalau letak mumu dia (ada paste lada ke ikan ke apa yang dia bagi sekali tu) banyak2 baru la terasa sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bawak balik tapau kasi modified

      Delete
    2. dah beli.. bedal ajelah sedap ke tak sedap.. huhuhuhu

      Delete
  13. mungkin lain orang lain citarasa kot... org kata sedap kita kata tak... hahaha.
    sbb ada kedai laksa tu suami kata sedap, saya rasa tak sbb rasa pedas je, tak rasa ikan pun... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tekak memasing.. memang berbeza

      Delete
    2. tu la kita kan berbilang bangsa walaupun kulit xsama tp citarasa pun xsama juga

      Delete
    3. yang penting adalah titik persamaan..

      Delete
  14. sy suka semua laksa, especially laksa utara la :) yg pasti kena ada banyak asam keping dgn bunga kantan! :D

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat johor.. memang banyak laksa utara.. nak cari laksa johor yang susah

      Delete
    2. kan hanis bunga kantan n asam keping sedap tu

      Delete
  15. kuah laksa cair ni mungkin peniaga nak untung lebih.. barang banyak dah mahal

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju tu azman hihii andaian yg tepat sekali

      Delete
  16. Rara asal perak tapi laksa yang mama rara buat pekat kuahnya dan pedas. Tak tahu pulak laksa kat kuale ni cair. Hehe

    ReplyDelete
  17. Maybe ada sesetengah penjual yang buat kuahnya cair, ada jugak yang kuahnya pekat dan sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuah cair mungkin untuk orang yang kurang makan ikan.. hehehe

      Delete
  18. Laksa makanan favourite rara! Hihi kena cari yang terbaik, baru sedap rasanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. laksa antara makanan faveret saya juga

      Delete
  19. laksa kuala bukan test akk.. sbb laksa berasnya dorang buat sendiri

    ReplyDelete
  20. Kita tak pernah makan laksa kuala kangsar walaupun kampung kita kat Perak.. jadi kita tak boleh nak komen apa-apa, hihi..

    ReplyDelete
  21. Tak penah rasa laksa kuala gak.... tapi suka penang style yang ada hirisan nenas tu....

    ReplyDelete
  22. Salam semua... buat pengatahuan semua.. laksa kuala kangsar mmg cair je.. x pakai belacan n bunga kantan...

    ReplyDelete
  23. mkn laksa kt medan selera tepi sungai tu mmg xsdp... kt kuala kangsar laksa yg sdp laksa pokok limau dng laksa zaitun.. kuahnya xdelh secair laksa medan selera tepi sungai tu.. org kuala kangsar sendiri jarang mkn laksa tepi sungai tu sbb kt situ pelancong je yg mkn..

    ReplyDelete
  24. Laksa kuale yg jual dkt gerai mmg tak ori...nak kena yg buat sendiri punye ikut resepi org tua2...

    ReplyDelete
  25. Laksa kuala yg jual bnyk2 kt gerai tu bukan ori punye..nk yg sedap dan original kena buat sendiri ikut resepi org tua2...

    ReplyDelete
  26. Cuba try laksa pulas dekat cendor bakar kuala selangor.. Kuah nya pekat.. Masak dlm buyong.. Ada banner tulis laksa buyong taiping..nak best lagi try laksa udang special

    ReplyDelete
  27. Cuba try laksa pulas dekat cendor bakar kuala selangor.. Kuah nya pekat.. Masak dlm buyong.. Ada banner tulis laksa buyong taiping..nak best lagi try laksa udang special

    ReplyDelete
  28. laksa kuale memang kuahnye cair.. tapi ada tempat yg buat best.. rasa semua asam nye.. cuba try ke kg Lempor.. tp kalau berminat dgn kuah pekat boleh ke kg kota lama kiri..

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com