Bubur Oat Ayam

11:08 am

Hai semua... breakfast apa pagi ni? Bubur oat ayam sebagai pengganti bubur nasi. Sedap ke rasanya?
Kalau tak suka makan oat tu mestilah rasa pelik sikit kan, tapi kalau dah biasa tu rasa biasa je lah.
DSC00253222


Ada pula yang suka makan oat tapi dah boring asyik makan cara sama, boleh la try buat bubur oat ayam ni.
DSC00253


DSC00284


Resepi Bubur Oat Ayam

Bahan-bahan :
1 Cawan Oat Segera - direndam seketika dengan 1 1/2 cawan air panas sehingga lembut
2-3 sudu minyak zaitun
1 sudu kecil bawang putih + halia - keduanya dicincang dan ambil satu sudu kecil
1 keping isi ayam bahagian dada - boleh ganti dengan daging, udang dan isi ikan jika suka
Daun bawang dan bawang goreng secukupnya
Lobak masin direbus jika suka - untuk tabur diatas bubur.
Beberapa titik minyak bijan
Lada sulah

Cara-cara :
Panas minyak dan tumis bawang dan halia, masukkan daging ayam dan goreng sebenatar.

Masukkan oat yang direndam. Masukkansedikit air. Adjust  lah air tu nak kepekatan tu macam mana. Ada yang suka pekat ada yang suka bubur cair sikit.

Masa sehingga isi ayam masak dan bubur nampak sebati. Akhir sekali taburkan sedikit lada sulah.

Hidangkan dalam mangkuk dan tabur daun bawang, bawang goreng, lobak masin dan titiskan sedikit minyak bijan.




You Might Also Like

53 comments

  1. sedapnnyaaa. amek resepi buat kat rumah ye

    ReplyDelete
  2. Aida kurang suka oat.
    Tapi if gini, mcm mau try ☺

    ReplyDelete
  3. oat makan macam tu je memang tak sedap sangat kan namun berkhasiat, tapi bila di pelbagaikan, nampak menyelerakan pula Eny :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju tu ana apa yg eny tunjukkan ana suka diolah menjadi yg urmm

      Delete
    2. pengolahan itulah yang membangkitkan selera.. tak sedap pun boleh jadi sedap

      Delete
  4. Eeeeee.. Oat??? Spe la yg suke..? Tp klu Kak eny wat inovasi.. Mst rmai termimpi-mimpi kan??

    ReplyDelete
  5. errr ana salah sorang manusia yg xleh mkn oat sbb otomatik tekeluaq habeh segala isi perut =P
    ermm tp tgk kak eny buat ni mcm hurmmmmm mcm sedap je. mcm sedap je rawwrrr~

    ReplyDelete
    Replies
    1. ana xgemar oat ka..untuk kesihatan badan tu taw rugi

      Delete
    2. oat punya rasa yang mendatar.. tekak memang akan menolak kalau tunas rasa tak dirangsang

      Delete
  6. saya tak suka sangat makan oat tapi bila tengok gambar macam sedap je.

    ReplyDelete
  7. Oat sangat baik untuk menjaga kolesterol. Pernah try beli nak makan oat tu. tapi tekak tak boleh nak telan. maybe cara ni boleh kot nak cuba. mana

    ReplyDelete
    Replies
    1. sapa yg ada penyakit jantung tu kn amalkan oat ni ..buat santapan pagi

      Delete
    2. oat makanan untuk kesihatan

      Delete
  8. wah... ada tu kat rumah 1 pek tak dibuka lagi... dulu bagi anak. sejak anak tak nak mkn oat, jadi terbiar je... boleh la try resepi ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. GJ rugi tak try buat tgk kot anak suka balikk..xbaik taw

      Delete
  9. Saya dulu memang tak suka mkn oat. tapi sebab pakai oat segera. jadi mcm berlendir sikit...
    saya pakai rolled oat. rasanya still boleh untuk resepi ni, cuma rolled oat kena rendam dulu.
    rasa rolled oat ada berbeza dengan oat segera jenama quaker oat

    ReplyDelete
    Replies
    1. GJ tu la kan lecehh sikit kena cara dia mudah ja..kan

      Delete
    2. perkongsian info yang menarik

      Delete
  10. saya pun tak suka oat...tapi blh cuba resepi ni..kot2 blh diterima tekak

    ReplyDelete
  11. sedapnyer bubur kalau demam baru nak mkn bubur hihii

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe .. tak demam pun boleh makan hik hik hik

      Delete
  12. tak semua tekak orang boleh telan oat nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer lahh..ada yg rasanya pelik kot..kalau campur dgn milo ok juga

      Delete
    2. oat nih tak berperisa.. memang kena tambah perisa untuk bangkitkan rasa

      Delete
  13. makanan yang baik untuk kesihatan

    ReplyDelete
  14. Haritu mak suruh makan oat untuk kesihatan.. kita suka oat tapi cepat rasa muak dan boring.. lepas ni boleh cuba buat bubur oat ayam ni :D

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com