Bubur Oat Ayam

/
53 Comments
11:08 am
Hai semua... breakfast apa pagi ni? Bubur oat ayam sebagai pengganti bubur nasi. Sedap ke rasanya?
Kalau tak suka makan oat tu mestilah rasa pelik sikit kan, tapi kalau dah biasa tu rasa biasa je lah.
DSC00253222


Ada pula yang suka makan oat tapi dah boring asyik makan cara sama, boleh la try buat bubur oat ayam ni.
DSC00253


DSC00284


Resepi Bubur Oat Ayam

Bahan-bahan :
1 Cawan Oat Segera - direndam seketika dengan 1 1/2 cawan air panas sehingga lembut
2-3 sudu minyak zaitun
1 sudu kecil bawang putih + halia - keduanya dicincang dan ambil satu sudu kecil
1 keping isi ayam bahagian dada - boleh ganti dengan daging, udang dan isi ikan jika suka
Daun bawang dan bawang goreng secukupnya
Lobak masin direbus jika suka - untuk tabur diatas bubur.
Beberapa titik minyak bijan
Lada sulah

Cara-cara :
Panas minyak dan tumis bawang dan halia, masukkan daging ayam dan goreng sebenatar.

Masukkan oat yang direndam. Masukkansedikit air. Adjust  lah air tu nak kepekatan tu macam mana. Ada yang suka pekat ada yang suka bubur cair sikit.

Masa sehingga isi ayam masak dan bubur nampak sebati. Akhir sekali taburkan sedikit lada sulah.

Hidangkan dalam mangkuk dan tabur daun bawang, bawang goreng, lobak masin dan titiskan sedikit minyak bijan.






You may also like

53 comments:

Azney Shamsuddin said...

sedapnnyaaa. amek resepi buat kat rumah ye

adianiez AIDA said...

Aida kurang suka oat.
Tapi if gini, mcm mau try ☺

anajingga said...

oat makan macam tu je memang tak sedap sangat kan namun berkhasiat, tapi bila di pelbagaikan, nampak menyelerakan pula Eny :)

Papaglamz said...

Eeeeee.. Oat??? Spe la yg suke..? Tp klu Kak eny wat inovasi.. Mst rmai termimpi-mimpi kan??

anamizu said...

errr ana salah sorang manusia yg xleh mkn oat sbb otomatik tekeluaq habeh segala isi perut =P
ermm tp tgk kak eny buat ni mcm hurmmmmm mcm sedap je. mcm sedap je rawwrrr~

MNH SASTERA MELAYU said...

saya tak suka sangat makan oat tapi bila tengok gambar macam sedap je.

zafairMAS_shakleeSITE said...

macam cukup segala rase.. heheheh

Mad Parihh said...

wahhh bestnya :)

ceria vita said...

Oat sangat baik untuk menjaga kolesterol. Pernah try beli nak makan oat tu. tapi tekak tak boleh nak telan. maybe cara ni boleh kot nak cuba. mana

Glory jane said...

wah... ada tu kat rumah 1 pek tak dibuka lagi... dulu bagi anak. sejak anak tak nak mkn oat, jadi terbiar je... boleh la try resepi ni

Glory jane said...

Saya dulu memang tak suka mkn oat. tapi sebab pakai oat segera. jadi mcm berlendir sikit...
saya pakai rolled oat. rasanya still boleh untuk resepi ni, cuma rolled oat kena rendam dulu.
rasa rolled oat ada berbeza dengan oat segera jenama quaker oat

Putri Homestay said...

saya pun tak suka oat...tapi blh cuba resepi ni..kot2 blh diterima tekak

nor nazliana said...

sedapnyer bubur kalau demam baru nak mkn bubur hihii

azman Arsad said...

sedapnya

azman Arsad said...

makanan yang baik untuk jantung

azman Arsad said...

tak semua tekak orang boleh telan oat nih

azman Arsad said...

makanan yang baik untuk kesihatan

nor nazliana said...

jom try tgk azney

nor nazliana said...

betul tu aida..simple kann

nor nazliana said...

setuju tu ana apa yg eny tunjukkan ana suka diolah menjadi yg urmm

nor nazliana said...

hahah kan papaglamz kann

nor nazliana said...

ana xgemar oat ka..untuk kesihatan badan tu taw rugi

nor nazliana said...

sedapkan MNH ana suka

nor nazliana said...

hihii juri blogger eny la zafair ni

nor nazliana said...

bestkann mad parihh

nor nazliana said...

sapa yg ada penyakit jantung tu kn amalkan oat ni ..buat santapan pagi

nor nazliana said...

GJ rugi tak try buat tgk kot anak suka balikk..xbaik taw

nor nazliana said...

GJ tu la kan lecehh sikit kena cara dia mudah ja..kan

nor nazliana said...

jom kita try tgk putri

nor nazliana said...

sedapkan azman

nor nazliana said...

setuju tuu

nor nazliana said...

yer lahh..ada yg rasanya pelik kot..kalau campur dgn milo ok juga

nor nazliana said...

terbaiklahh azman

nor nazliana said...

ana kongsi ya resepi eny..

azman Arsad said...

selamat mencuba resepi

azman Arsad said...

oat baik untuk jantung..

azman Arsad said...

pengolahan itulah yang membangkitkan selera.. tak sedap pun boleh jadi sedap

azman Arsad said...

eny memang bijak mengolah..

azman Arsad said...

oat punya rasa yang mendatar.. tekak memang akan menolak kalau tunas rasa tak dirangsang

azman Arsad said...

ramai betul orang yang tak suka oat

azman Arsad said...

cukup rasa.. pasti sedap

azman Arsad said...

yes yes.. memang best

azman Arsad said...

oat makanan untuk kesihatan

azman Arsad said...

selamat mencuba resepi

azman Arsad said...

perkongsian info yang menarik

azman Arsad said...

selamat mencuba resepi

azman Arsad said...

takpe .. tak demam pun boleh makan hik hik hik

azman Arsad said...

confirm memang sedap

azman Arsad said...

baik untuk kurangkan kolestrol juga

azman Arsad said...

oat nih tak berperisa.. memang kena tambah perisa untuk bangkitkan rasa

azman Arsad said...

sangat terbaik

azman Arsad said...

selamat mencuba resepi

Queen Contest said...

Haritu mak suruh makan oat untuk kesihatan.. kita suka oat tapi cepat rasa muak dan boring.. lepas ni boleh cuba buat bubur oat ayam ni :D