Acar Buah Ikan Pekasam

1:00 pm

Pernah makan Acar Buah? Acar buah ni kalau di Kedah, selalunya pakai buah limau yang di buat jeruk kemudian baru lah di buat acar. Rasa dia masam, manis dan pedas dan ada pahit sedikit. Dulu-dulu arwah Tok selalu buat terutama kalau ada kenduri dia kampung.

Kalau di Penang, acar nya dicampur ikan masin dan cili padi dan rasa dia agak pedas dan berempah. Tak pernah rasa pula.

Mak mentua saya pun pandai buat acar ni. Acar buah mak mentua pakai berbagai jenis buah kering dan ada letak bijan, rasa dia manis. Sedap kalau makan bersama dengan nasi minyak terutama kat kenduri kan..

Ni acar mak mentua saya buat. Hari tu ada buat untuk kenduri adik ipar, dia bagi sebekas untuk bawa balik.

DSC00703

Makan nasi dengan ikan pekasam dan acar buah ni pun sedap!!!!.. Seriously!
20141212_152514

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Saya ada buat Give Away Blog yang pertama.. Kalau ada yang nak join, KLIK SINI UNTUK JOIN.
Yang mana yang dah join tu terima kasih banyak banyak!!!


You Might Also Like

34 comments

  1. dap nye... kalo lah dekat.. mau nye ku serbu dapo kak eny.. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapkan zfairMAS buat kecur air liur ja

      Delete
    2. nasik pns.. sdpkn nor nazliana... urmmppp!!

      Delete
    3. tak sempat serbu.. lauknya dah habis licin

      Delete
  2. Zumal dah lama tak makan acar buah nie, suka sangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalukan zumal ana kalau p umah kenduri nampak acar buah ni ha tak ambk dah lauk yg lain..sebab sedap

      Delete
    2. sama dgn saya... memang fav acar buah ni...
      tapi suami saya suka yg sebelah tu.... ikan pekasam...

      Delete
    3. kalau kenduri kahwin dia letak dalam bekas habis orang angkut bawak balik

      Delete
  3. Replies
    1. kalau ratah aje memang tak cukup buat lauk.. hehehehe

      Delete
  4. dah kawin bru dpt merasa ikan pekasam..almaklumlah jawa toktok makan tempe je tauuu.. sedap jugak ikan pekasam ni rasa bacin bacin sikit.. makan dengan sambal hitam, perghh.. sodapp

    ReplyDelete
    Replies
    1. tempe pun sedap :) goreng ratah macam tu je pun sedap

      hanisamanina.com

      Delete
    2. sy org banjar tp tempe feveret sy kak hehe

      Delete
    3. sama la dgn saya org jawa kawin org utara mamak mix patani. hehehe.
      sampai sini baru kenal ikan pekasam, ikat lengat, daging jeruk.

      Delete
    4. yes yes semua pun sedap.. yum yum yum

      Delete
  5. sy nampak bijan :D dulu tak pernah minat bijan, tapi bila kawan suka buat kuih bom, dah boleh terima dah

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  6. Eny, mak kak ana rajin buat acar buah dari jeruk2 limau ni, memang ye kalau ada pekasam memang tak payah lauk lain dah..cukup dengan nasi kosong panas je..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan nasi panas.. seperiuk rasa tak cukup

      Delete
  7. kalo sy pulak x berapa pndai mkn acar buah hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la ana... sedap... tp ada yg letak limau bawang saja tak sedap.
      yg sedap kalau ada segala mcm buah & jeruk dlm tu... hihihi

      Delete
    2. sekali cuba pasti jatuh cinta.. huhuhu

      Delete
  8. Enhy....meh la berjiran ngan SA ha.....senang hari2 hulur pinggan je kat tingkap...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sapa2 berjiran dengan eny hari-hari duduk tepi dapur eny

      Delete
  9. sedapnya...gabungan yang cukup mengujakan untuk makan bertambah2

    ReplyDelete
  10. harini tadi ada dpt acar buah dlm goodies bag knduri anak jiran err tp ana x pandai makan hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. cer ana try... mkn dgn nasi...
      kalau saya ratah mcm tu je

      Delete
    2. rugi-rugi.. bagi saya kalau tak makan.. hehehe.. mcam dekat aje nak bagi hik hik hik

      Delete
  11. kerja kahwin sekarang dah jarang orang buat acar buah nih

    ReplyDelete
  12. kalau jumpa acar buah kat kerja kahwin orang bawak balik dengan bekas-bekasnya.. kesian tuan rumah.. orang kemudian tak dapat rasa.. huhuhuhu

    ReplyDelete
  13. Mesti sedap kan.. kita baru berjinak-jinak makan makanan yang dijadikan pekasam.. baru bulan lepas kita cuba belajar makan daging pekasam..

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com