Acar Buah Ikan Pekasam

/
34 Comments
1:00 pm
Pernah makan Acar Buah? Acar buah ni kalau di Kedah, selalunya pakai buah limau yang di buat jeruk kemudian baru lah di buat acar. Rasa dia masam, manis dan pedas dan ada pahit sedikit. Dulu-dulu arwah Tok selalu buat terutama kalau ada kenduri dia kampung.

Kalau di Penang, acar nya dicampur ikan masin dan cili padi dan rasa dia agak pedas dan berempah. Tak pernah rasa pula.

Mak mentua saya pun pandai buat acar ni. Acar buah mak mentua pakai berbagai jenis buah kering dan ada letak bijan, rasa dia manis. Sedap kalau makan bersama dengan nasi minyak terutama kat kenduri kan..

Ni acar mak mentua saya buat. Hari tu ada buat untuk kenduri adik ipar, dia bagi sebekas untuk bawa balik.

DSC00703

Makan nasi dengan ikan pekasam dan acar buah ni pun sedap!!!!.. Seriously!
20141212_152514

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Saya ada buat Give Away Blog yang pertama.. Kalau ada yang nak join, KLIK SINI UNTUK JOIN.
Yang mana yang dah join tu terima kasih banyak banyak!!!




You may also like

34 comments:

zafairMAS_shakleeSITE said...

dap nye... kalo lah dekat.. mau nye ku serbu dapo kak eny.. hahahaha

Ahmad Zu Mal Md Rayi said...

Zumal dah lama tak makan acar buah nie, suka sangat...

nor nazliana said...

sedap ni ratah gitu saja hihii

nor nazliana said...

sedapkan zfairMAS buat kecur air liur ja

nor nazliana said...

selalukan zumal ana kalau p umah kenduri nampak acar buah ni ha tak ambk dah lauk yg lain..sebab sedap

yoorin melacolea said...

dah kawin bru dpt merasa ikan pekasam..almaklumlah jawa toktok makan tempe je tauuu.. sedap jugak ikan pekasam ni rasa bacin bacin sikit.. makan dengan sambal hitam, perghh.. sodapp

Hanis Amanina said...

sy nampak bijan :D dulu tak pernah minat bijan, tapi bila kawan suka buat kuih bom, dah boleh terima dah

hanisamanina.com

Hanis Amanina said...

tempe pun sedap :) goreng ratah macam tu je pun sedap

hanisamanina.com

anajingga said...

Eny, mak kak ana rajin buat acar buah dari jeruk2 limau ni, memang ye kalau ada pekasam memang tak payah lauk lain dah..cukup dengan nasi kosong panas je..:)

anamizu said...

sy org banjar tp tempe feveret sy kak hehe

anamizu said...

kalo sy pulak x berapa pndai mkn acar buah hehe

Amanda Suria said...

Enhy....meh la berjiran ngan SA ha.....senang hari2 hulur pinggan je kat tingkap...hehehehe

Putri Homestay said...

sedapnya...gabungan yang cukup mengujakan untuk makan bertambah2

zafairMAS_shakleeSITE said...

nasik pns.. sdpkn nor nazliana... urmmppp!!

azman Arsad said...

acar buah memang sedap

anamizu said...

harini tadi ada dpt acar buah dlm goodies bag knduri anak jiran err tp ana x pandai makan hehe

Glory jane said...

jom ramai2 pakat serbu

Glory jane said...

sama dgn saya... memang fav acar buah ni...
tapi suami saya suka yg sebelah tu.... ikan pekasam...

Glory jane said...

sama la dgn saya org jawa kawin org utara mamak mix patani. hehehe.
sampai sini baru kenal ikan pekasam, ikat lengat, daging jeruk.

Glory jane said...

try la ana... sedap... tp ada yg letak limau bawang saja tak sedap.
yg sedap kalau ada segala mcm buah & jeruk dlm tu... hihihi

Glory jane said...

cer ana try... mkn dgn nasi...
kalau saya ratah mcm tu je

azman Arsad said...

kerja kahwin sekarang dah jarang orang buat acar buah nih

azman Arsad said...

kalau jumpa acar buah kat kerja kahwin orang bawak balik dengan bekas-bekasnya.. kesian tuan rumah.. orang kemudian tak dapat rasa.. huhuhuhu

azman Arsad said...

tak sempat serbu.. lauknya dah habis licin

azman Arsad said...

kalau kenduri kahwin dia letak dalam bekas habis orang angkut bawak balik

azman Arsad said...

kalau ratah aje memang tak cukup buat lauk.. hehehehe

azman Arsad said...

yes yes semua pun sedap.. yum yum yum

azman Arsad said...

kuih bom.. memang kebabommm

azman Arsad said...

makan nasi panas.. seperiuk rasa tak cukup

azman Arsad said...

sekali cuba pasti jatuh cinta.. huhuhu

azman Arsad said...

sapa2 berjiran dengan eny hari-hari duduk tepi dapur eny

azman Arsad said...

memang confirm sedap nih

azman Arsad said...

rugi-rugi.. bagi saya kalau tak makan.. hehehe.. mcam dekat aje nak bagi hik hik hik

Queen Contest said...

Mesti sedap kan.. kita baru berjinak-jinak makan makanan yang dijadikan pekasam.. baru bulan lepas kita cuba belajar makan daging pekasam..