Breakfast this morning, Pulut Ikan Sepat Kering

10:22 am


Hi, breakfast apa pagi ni ye?

Sedap sangat dapat makan pulut dengan ikan kering, apa lagi kalau ikan kering dari kampung, macam ikan sepat kering, haruan kering dan paling best ikan sepat ronggeng kering. Wash down pula dengan kopi O panas dan pekat. Sekarang pula sejuk je pagi sebab hujan selalu.

Ada yang panggil sepat Kedah sebab ikan ni hidup di bendang sahaja. Tapi pandai pulak dia merantau ke Telok Intan Perak, sebab ikan kering ni saya dapat dari Telok Intan, rumah Tok (nenek) hehehe....

Susah nak dapat breakfast macam ni, sekali sekala je. Kalau dapat pulut ikan kering mesti ikan kering supermarket tapi tak berapa layan mcm yang kampung style ni kan?

Adoii drooling balik tengok gambar ni.... sorry kalau buat korang laparrrr heee

20140124_081756ed

You Might Also Like

39 comments

  1. As'salamualaikum Eny,
    Amboi ..... sedapnya! Pepagi dah menu pulut sama ikan sepat..... tinggalkan sikit tuk Nina yea..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nina tgk la ikan sepat dia garing2 tu aduhhhh sedapnya

      Delete
    2. saya confirm memang dah habis.. takde mananya tinggal sikit lagi

      Delete
  2. wow...sedapnya sis..slalunya menu nie pihak katering sy akan buat mss minum petang....hihihi..teringat pulak ada seorang pelancong warga asing puji menu nie...salam kenal sis....

    ReplyDelete
    Replies
    1. telongg kalau tempat ana menu mcm ni kalau kenduri waktu pagi marvelousss

      Delete
    2. wahhhh.. menu nih dah naik taraf antarabangsa

      Delete
  3. hadoi sepat ronggeng dgn pulut atau nasik panas2 mmg dah cukup la kak eny oi. ok stop komen sat. nk kena p dapoq. lapaqq heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha tudia ikan sepat dia marvelouss letak nyiur sikit perhhh terangkat tu anamizu

      Delete
    2. masuk blog nih memang lapor.. kena standby makanan kat tepi

      Delete
  4. pagi2 kat kampung memang inilah yang best.. makan sambil duk menyembang anak beranak, tok wan, mak menakas semua.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. *mak menakan
      typo sudaaa sebab terliur tengok pic ni haaa.. drooling.. drooling..

      Delete
    2. makan sorang-sorang pun feeling nih.. hehehehe

      Delete
  5. sedapnya makan musim2 hujan ni..tambah kopi o secawan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kopi o kampung kaw. lagi haruuuuuuuuuuuu la. hahhaahaaa

      Delete
    2. umi dan putri kopi kampung perhh xingat dah org sebelahh..bertambah2

      Delete
    3. kopi o memang buat pelengkap.. perghhh

      Delete
  6. menu masakan kampung memang terbaik

    ReplyDelete
  7. pepagi layan pulut mata layu.. pedulilah janji perut kenyang.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. layan pulut, mata pon jd mcm kena gam =D

      Delete
    2. hahhhaa betui tu time pulak hujan n suram ja cuaca nya apa lg pekena pulut tarik selimut la

      Delete
    3. asalkan perut gembira ok aje...hehehe

      Delete
  8. layan makan dengan ubi rebus pun sedap jugak nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. ubi rebus pon layaaann nyumm2

      Delete
    2. dgn tamban kering yg bersisik tu aduhhhh lama xjumpa

      Delete
    3. ubi sekarang dah mahal.. huhuhuhu

      Delete
  9. ikan sepat goreng garing-garing mkn mcm kerepek sedapnya...

    ReplyDelete
  10. klu mkn ikan tu mesti bunyi..krup krap..krup krap...

    ReplyDelete
  11. bestnyaaa.. makan waktu panas2 memang terangkat selera..

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com