Bawal Goreng Panas Panas

12:23 pm

Hi semua... masak apa untuk tengahari ni?

Sekarang ni merata tempat kita boleh jumpa restoren yang menjual ikan bawal goreng panas-panas. Tak tahu siapa yang start berbisnes macam ni tetapi memang dapat sambutan yang hebat. Mungkin sebab kadang-kadang makan yang simple ni lagi senang, tak perlu pening kepala nak pilih lauk cuma order set nasi bawal goreng panas berkuah kari dan ada sambal kicap. Kalau kat rumah pun selalunya kita makan macam ni jugak kan hehehehe..



Resepi Bawal Goreng Panas Panas - Disediakan bila hendak makan tau

Ikan Bawal  Hitam, disiang dan dikelar kelar
Garam
Kunyit
Sedikit lada sulah
Perasa Secukup Rasa Maggi
Telur
Tepung jagung

Ikan digaul dengan garam kunyit dan lada sulah dan serbuk Secukup Rasa.
Golekkan ke atas tepung jagung
Goreng dalam minyak yg banyak sehingga garing dan masak didalamnya

Sambal Kicap Simple
Cili padi merah dan hijau - dipotong
Kicap biasa yang selalu kita pakai kat rumah
Bawang esar dipotong dadu kecil
2 biji limau kasturi diperah ambil airnya

Gaul semua sekali dan siap!

Bila nak makan, curahkan ke atas ikan.... wahhh drooling nyaaa!!







You Might Also Like

62 comments

  1. Sedapnya! Malam ni nak buatlah. Tqvm for nice info!

    ReplyDelete
  2. Assalammualaikum...

    sedapnyer bawal goreng panas2 nie...

    mselim3

    ReplyDelete
  3. Akak masak lagiii...... Waowwwww... Mampu tgk gambar je la.. Huhuhu

    ReplyDelete
  4. Salam. Hee melihat gambar ikan bawal goreng pun sungguh sedap.

    ReplyDelete
  5. oh my..
    totally sinfully tempting
    any fish mmg sedap oo klu goreng panas2

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang penting ikan fresh.. baru sedap.. hehehe

      Delete
  6. wuissshhh.dap nampak...kita suka goreng bawal tu...pastu tuang kuah sambal atas dia...sedap bag hang..
    Jom berkenalan dengan saya dengan lebih rapat lagi
    http://binimazlan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. cam beshh ja kak! jemput singgah ke blog kalau sudi :)

    http://santanmanis.blogspot.com/2014/11/serang-restoran-old-malaya-kopitiam.html

    ReplyDelete
  8. blog ni banyak sangat psl makanan. KF suka sangat dtg ! :)))

    ReplyDelete
  9. boleh tak skip diet hari ni.. hahhahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. diet tu maknanya kan makan.. maka makanlah

      Delete
  10. haritu boss ana ada bwk p mkn bwl goreng yg kat bandaq perda. mmg layan gak la hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. layan nohhh anamizu kann huuhuu

      Delete
    2. wah bos belanja.. memang untung makan free.. hehehehe

      Delete
  11. meal yg simple2 ni lagi best rasanya dari complicated food yang macam2 rasa..
    tudia, taste bud shad.. hehe.. tapi masing2 ada citarasa sendiri, sekali tak sekala
    try mknn simple, complicated, pedas kan.. :D

    ReplyDelete
  12. nasi panas..bawal goreng panas..sambal kicap pedas..makan sampai berpeluh

    ReplyDelete
  13. bawal masak tiga rasa, saya suka. hehee

    ReplyDelete
  14. betul tu eny... bawal goreng panas2 ni memang sedap. especially kalau ikan segar... memang terasa manisnya

    ReplyDelete
  15. tak payah masak lain... goreng pun sodap

    ReplyDelete
  16. dulu kan, suami selalu ajak mkn kat penang. kedai tepi jeti. org hantar ikan straight ke kedai makan tu. terus siang dan goreng ikan bawal tu dan serve ke pelanggan panas2. pergh sedapnya...
    sekarang... kedai tu dah tak ada T__T

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo mkn panas2 dan garingkan sedapp

      Delete
    2. sayangnya dah tutup.. huhuhuhu

      Delete
  17. ,makan panas-panas sedap nih.. dah sejuk jadi liat.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. xsedappp kan kalau dh sejukk azman

      Delete
    2. tapi kalau ikan betul fresh.. dah sejuk tak liat.. hehehehe

      Delete
  18. hubby akak pun sukakan ikan goreng bawal ni... simple jekann..

    ReplyDelete
  19. ops...ni buat besar makan ni...akak suka ni

    ReplyDelete
  20. Sedapnya.. tengok pulak gambar besar gedabak ni, lagilah laparrr :D

    ReplyDelete

Kongsi Resepi

Networkedblog

backlinks

babap

SEO

SEO Reports for enyabdullah.com