Bawal Goreng Panas Panas

/
62 Comments
12:23 pm
Hi semua... masak apa untuk tengahari ni?

Sekarang ni merata tempat kita boleh jumpa restoren yang menjual ikan bawal goreng panas-panas. Tak tahu siapa yang start berbisnes macam ni tetapi memang dapat sambutan yang hebat. Mungkin sebab kadang-kadang makan yang simple ni lagi senang, tak perlu pening kepala nak pilih lauk cuma order set nasi bawal goreng panas berkuah kari dan ada sambal kicap. Kalau kat rumah pun selalunya kita makan macam ni jugak kan hehehehe..



Resepi Bawal Goreng Panas Panas - Disediakan bila hendak makan tau

Ikan Bawal  Hitam, disiang dan dikelar kelar
Garam
Kunyit
Sedikit lada sulah
Perasa Secukup Rasa Maggi
Telur
Tepung jagung

Ikan digaul dengan garam kunyit dan lada sulah dan serbuk Secukup Rasa.
Golekkan ke atas tepung jagung
Goreng dalam minyak yg banyak sehingga garing dan masak didalamnya

Sambal Kicap Simple
Cili padi merah dan hijau - dipotong
Kicap biasa yang selalu kita pakai kat rumah
Bawang esar dipotong dadu kecil
2 biji limau kasturi diperah ambil airnya

Gaul semua sekali dan siap!

Bila nak makan, curahkan ke atas ikan.... wahhh drooling nyaaa!!









You may also like

62 comments:

Maznifaeza Md Mustaffa said...

Sedapnya! Malam ni nak buatlah. Tqvm for nice info!

Mohd Selim Zainal said...

Assalammualaikum...

sedapnyer bawal goreng panas2 nie...

mselim3

Papaglamz said...

Akak masak lagiii...... Waowwwww... Mampu tgk gambar je la.. Huhuhu

tiga lalat said...

Salam. Hee melihat gambar ikan bawal goreng pun sungguh sedap.

Sidratul Muntaha said...

oh my..
totally sinfully tempting
any fish mmg sedap oo klu goreng panas2

Afidah Azmi said...

wuissshhh.dap nampak...kita suka goreng bawal tu...pastu tuang kuah sambal atas dia...sedap bag hang..
Jom berkenalan dengan saya dengan lebih rapat lagi
http://binimazlan.blogspot.com/

Santan Manis said...

cam beshh ja kak! jemput singgah ke blog kalau sudi :)

http://santanmanis.blogspot.com/2014/11/serang-restoran-old-malaya-kopitiam.html

Gee® said...

Wah..! mabeles...mabeles...

Fatihah Nazri said...

blog ni banyak sangat psl makanan. KF suka sangat dtg ! :)))

zafairMAS_shakleeSITE said...

boleh tak skip diet hari ni.. hahhahaaa

anamizu said...

haritu boss ana ada bwk p mkn bwl goreng yg kat bandaq perda. mmg layan gak la hehe

sha dhira said...

meal yg simple2 ni lagi best rasanya dari complicated food yang macam2 rasa..
tudia, taste bud shad.. hehe.. tapi masing2 ada citarasa sendiri, sekali tak sekala
try mknn simple, complicated, pedas kan.. :D

Putri Homestay said...

nasi panas..bawal goreng panas..sambal kicap pedas..makan sampai berpeluh

Umi Nazrah said...

bawal masak tiga rasa, saya suka. hehee

Glory jane said...

betul tu eny... bawal goreng panas2 ni memang sedap. especially kalau ikan segar... memang terasa manisnya

Glory jane said...

tak payah masak lain... goreng pun sodap

Glory jane said...

dulu kan, suami selalu ajak mkn kat penang. kedai tepi jeti. org hantar ikan straight ke kedai makan tu. terus siang dan goreng ikan bawal tu dan serve ke pelanggan panas2. pergh sedapnya...
sekarang... kedai tu dah tak ada T__T

azman Arsad said...

wah sedap nih..

azman Arsad said...

,makan panas-panas sedap nih.. dah sejuk jadi liat.. hehehe

nor nazliana said...

jomm try tgkk maznifaeza

nor nazliana said...

sedapkannn mohd selim

nor nazliana said...

kan papglamz ana pun mamtgk ja hahha

nor nazliana said...

yummyyyummmyyy

nor nazliana said...

speaking london la sidratull

nor nazliana said...

bawal asam manis ka afidahh

nor nazliana said...

nnt kita singgah ya santan

nor nazliana said...

tumb up geee 10x

nor nazliana said...

fatihah hihiiii

nor nazliana said...

bolehh jaa hahah

nor nazliana said...

layan nohhh anamizu kann huuhuu

nor nazliana said...

setuju sha

nor nazliana said...

tudia menu sempoi putri

nor nazliana said...

suka juga suka ana sukaa umi

nor nazliana said...

setuju GJ

nor nazliana said...

sedapkan GJ

nor nazliana said...

ooo mkn panas2 dan garingkan sedapp

nor nazliana said...

sedap tuu..

nor nazliana said...

xsedappp kan kalau dh sejukk azman

azman Arsad said...

selamat mencuba

azman Arsad said...

perghh sedap

azman Arsad said...

tengok buat kecur

azman Arsad said...

gambar yang diambil oleh seorang yang pro

azman Arsad said...

yang penting ikan fresh.. baru sedap.. hehehe

azman Arsad said...

wah.. kongsi kongsikan resepi

azman Arsad said...

memang best nih

azman Arsad said...

memang maveles betul

azman Arsad said...

blog nih sesuai untuk pecinta makanan hehehe

azman Arsad said...

hehehe.. diet tu maknanya kan makan.. maka makanlah

azman Arsad said...

wah bos belanja.. memang untung makan free.. hehehehe

azman Arsad said...

selalunya yang simple tulah yang sedap

azman Arsad said...

hahaha.. makan kat awah kipas

azman Arsad said...

itu pun saya suka

azman Arsad said...

semua ikan kalau segar memang sedap

azman Arsad said...

ratah aje.. memang sedap

azman Arsad said...

sayangnya dah tutup.. huhuhuhu

azman Arsad said...

memang sedap

azman Arsad said...

tapi kalau ikan betul fresh.. dah sejuk tak liat.. hehehehe

Norlie Norlieharumaini said...

hubby akak pun sukakan ikan goreng bawal ni... simple jekann..

ahkak gojes said...

ops...ni buat besar makan ni...akak suka ni

Queen Contest said...

Sedapnya.. tengok pulak gambar besar gedabak ni, lagilah laparrr :D

Unknown said...

telur tu untuk apa ya?

Unknown said...

telur tu untuk apa ya?